Sankt Thomas av Aquino katolska församling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankt Thomas av Aquino katolska församling
Grundad1970
TypKristen församling
PlatsLund

Sankt Thomas av Aquino katolska församling är en romersk-katolsk församling i Lund, som tillhör Stockholms katolska stift.

Församlingen grundades 1970. Sedermera fick församlingen en egen kyrka, Sankt Thomas katolska kyrka på Stora Tomegatan, som invigdes den 4 september 1986 av biskop Hubertus. I närheten av den plats där den nya kyrkan ligger, i kvarteret Städet vid Adelgatan och Lilla Tomegatan, fanns under medeltiden en kyrka med samma namn, vilken revs 1536.

Med start under 2018 byggs Sankt Thomas kyrka ut för att få plats med fler sittplatser. Under ombyggnaden hålls församlingens gudstjänster i Lunds domkyrka, med start den 21 oktober 2018. Det innebär att det för första gången sedan 1500-talet hålls regelbundna katolska gudstjänster i domkyrkan.[1][Uppdatering behövs]

Församlingen driver friskolan Sankt Thomas skola i Sankt Lars-området. Den startades 1993 som en förskola vid Trollebergsvägen och blev grundskola 1997. I augusti 1998 flyttade skolan in i nuvarande lokaler i det så kallade klockhuset i Sankt Lars-parken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Katolska kyrkan flyttar in i Domkyrkan, Sydsvenskan, 20 oktober 2018

Källor[redigera | redigera wikitext]