Sardin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Sardin (olika betydelser).
Sardin
Sardina pilchardus1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningSillartade fiskar
Clupeiformes
FamiljSillfiskar
Clupeidae
SläkteSardina
ArtSardin
S. pilchardus
Vetenskapligt namn
§ Sardina pilchardus
AuktorWalbaum, 1792
Sardin from sardegna 1.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Sardin (Sardina pilchardus), även kallad europeisk sardin, är en fiskart som tillhör familjen sillfiskar, och som lever i saltvatten. Den är den enda arten i sitt släkte, Sardina, men det finns några andra närbesläktade fiskarter som också fångas och säljs under namnet "sardin" eller "sardiner", såsom Sardinops sagax. Tidigare förbjöd Europeiska unionen användandet av namnet "sardin" för andra arter, men denna bestämmelse har hävts varför även skarpsill numera åter saluförs som sardiner.[1]

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Sardinen har en silverglänsande, cylindrisk kropp med rundad buk. Ryggsidan är mörkare än undersidan. Unga fiskar har en mer tillplattad kroppsform än äldre fiskar. Längden för vuxna fiskar är upp till 27,5 centimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten är en viktig matfisk och fiskas i så gott som hela sitt utbredningsområde, som sträcker sig från nordöstra Atlanten och Nordsjön till kusterna utanför Senegal. Den finns också i Medelhavet och är inplanterad i Marmarasjön och Svarta havet.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Levnadsområdena är grunda, öppna vatten nära kuster. Arten bildar stora stim som på dagen oftast håller sig på ett djup av 25–100 meter och på natten simmar upp närmare ytan, till ett djup av 10–35 meter. Födan består av plankton, som till exempel små kräftdjur. Arten blir könsmogen vid omkring två års ålder då en längd på cirka 13–14 centimeter har uppnåtts. Livslängden kan, om inte fisken faller offer för predatorer, uppgå till 15 år.

Lekperioden varierar i olika delar av utbredningsområdet, med en senare början på året längre norrut. Honorna lägger stora mängder ägg, uppskattningsvis cirka 50 000–60 000 stycken, som kläcks efter två till fyra dagar. Ynglen, som lever pelagiskt, är vid kläckningen cirka fyra millimeter långa.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på en översättning från tyska Wikipedia 21 juli 2009
  1. ^ SkarpsillAbbas hemsida.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]