Schnitzel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Schnitzel, (tjeckiska "řízek", polska "schabowy") är en typisk centraleuropeisk maträtt. Den består av en mörad skiva kött, oftast skinka, men också kalvkött (s.k. Wienerschnitzel), kyckling eller kalkon. Köttet är panerat i ströbröd och stekt eller friterat, i vanligtvis ister eller olja. Det finns också ett flertal varianter med olika fyllningar, till exempel skinka, ost, bacon, ädelost eller korv.

Wienerschnitzel[redigera | redigera wikitext]

Wienerschnitzel.

En äkta wienerschnitzel görs på kalvkött, som bankas tunt och dubbelpaneras före stekning. Enligt österrikiska restaurangregler säljs aldrig schnitzel gjort av fläskkött som "Wiener Schnitzel" utan kallas då istället Schweineschnitzel, eller i sällsynta fall Wiener Schnitzel (vom Schwein). En variant gjord på kalkon finns också numera, Putenschnitzel.

I Wien är wienerschnitzeln större och hårdare stekt än den vanligtvis är i Sverige.[1] Ofta serveras schnitzel med pommes frites alternativt kokt[1] eller stekt potatis. Men enligt österrikisk sed serveras wienerschnitzel alltid med en typ av varm potatissallad[1], gjord på skivad kokt potatis, vinäger, olivolja, salt och peppar.

Det, enligt många svenska kokböcker, "klassiska Wienergarnityret" bestående av kapris rullad i en sardellfilé eller ansjovis (skarpsill) är inte en österrikisk tradition[1] utan förekommer endast i Skandinavien. I Sverige serveras den ofta med en tunn citronskiva och gröna ärter.[1] I Wien serveras den med en rejäl citronklyfta och ibland även friterad persilja.[1]

En närbesläktad österrikisk rätt är Backhendl, bestående av stekt panerat kycklinglår.

Schnitzel cordon bleu (Schweizerschnitzel, Blixthenschnitzel)[redigera | redigera wikitext]

Denna variant innehåller en fyllning av emmentalerost och skinka. [2]

Skinkschnitzel[redigera | redigera wikitext]

Skinkschnitzel med kokt potatis, sallad och en citronklyfta

Skinkschnitzel är en schnitzel som består av en skiva färsk skinka som ofta paneras och steks gyllenbrun. Ibland fylls skinkschnitzeln med exempelvis rökt skinka, bacon, senap eller ost innan den steks.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Wienerschnitzel, äkta”. Allt om mat. http://www.alltommat.se/recept/Wienerschnitzel-akta-16603. Läst 8 april 2013. 
  2. ^ http://www.kulinarischeserbe.ch/product.aspx?id=131 Kulinarisches Erbe