Potatissallad

Från Wikipedia
Korv, sallad och potatissallad.

Potatissallad är en maträtt baserad på kokt potatis som skivats eller skurits i bitar.[1] I rätten ingår ofta vanlig matlök eller purjolök, liksom kapris. Ingredienserna blandas med en dressing som kan bestå av majonnäs eller gräddfil,[2] hackad ättiksgurka och hackat äpple. I fransk potatissallad består dressingen av en olje- och vinägerblandning.

Rysk vinägrettpotatissallad.

I Sverige är det vanligt med majonnäsdressing, medan dressingen i Tyskland ofta görs på varm buljong och vinäger. I Ryssland förekommer en vinägrettbaserad potatissallad med bland annat kokta rödbetor som ger salladen en rödrosa färg.

Färdiglagade potatissallader liknar stuvningar och vissa innehåller cirka 20–25 viktprocent fett.[3] Fetthalten varierar dock mellan olika fabrikat och produkter. Under 2000-talet tillverkas varianter med omkring 5–10 viktprocent fett.[4][5] De färdiga potatissalladerna brukar innehålla antingen majonnäs, crème fraîche eller yoghurt.

Potatissallad brukar serveras som tillbehör till olika kötträtter, vissa fågelrätter samt fiskrätter med rökt fisk.[6] I Österrike är varm potatissallad ett traditionellt tillbehör till wienerschnitzel.[7] I Sverige serveras ofta kall potatissallad till kallskuret kött, exempelvis rostbiff.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ryskspråkiga Wikipedia, Винегрет, 25 juni 2019.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]