Wienerschnitzel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wienerschnitzel med potatissallad.

Wienerschnitzel (tyska: Wiener Schnitzel) är en maträtt bestående av en dubbelpanerad skiva kalvschnitzel, garnerad med en citronskiva.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet wienerschnitzel började först användas i slutet av 1800-talet. Maträtten kallades tidigare eingebröselte Kalbsschnitze, vilket bland annat användes i en sydtysk kokbok av Katharina Prato 1907. Den tillhör det österrikiska kökets mest berömda specialiteter. Den förmodas dock komma från norra Italien där en liknande maträtt, Cotoletta alla milanese, tillagas. Den kom under 1300- och 1400-talet att hitta sin väg till Wien. En annan teori menar att det var först 1858 som fältmarskalken Radetzky tog med sig maträtten till Wien.

Tillagning och variationer[redigera | redigera wikitext]

Wienerschnitzel görs på tunna skivor kalvinnanlår, ofta utbankade för att bli tunna och stora. Skivorna dubbelpaneras, det vill säga paneras först i mjöl, sedan i ägg och ströbröd. De steks varsamt i smör.

Wienerschnitzel garneras traditionellt med en skiva eller klyfta citron. I Skandinavien tillkommer ofta ansjovis och kapris. Till schnitzeln serverades ursprungligen potatissallad eller kokt potatis, numera även stekt potatis eller pommes frites.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]