Diwali

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Diwali (deepavali) är en större hinduisk ljusfest som firas till minne av [[gudarna[ [Lakshmi|lakshmis]] och Ramas återvändande från exil. Högtiden motsvarar nyår i vissa länder. Diwali kallas ljusets högtid och pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller början av november och är en av Indiens viktigaste högtider.

Ramas återkomst firas efter dennes exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Lampor tänds för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man ska vara snäll mot andra människor.

Fyraarmade gudinnan Lakshmi, som står för lycka och rikedom, firas också under diwali. Hon avbildas ofta sittande på en lotusblomma med guldmynt strödda omkring sig. Det städas ordentligt i husen när Lakshmi kommer för att välsigna hemmet och tecken målas på dörrarna, ofta med det heliga ordet Aum.

Altare byggs upp till Lakshmis ära. Där finns rökelse, en oljelampa, vatten och blommor. Rökelsen bärs i ena handen med svängande rörelser och i den andra bärs en liten klocka. Efteråt fortsätter man med resten av offergåvorna.

I hus, gårdar och butiker tänds ljus och man lägger tända ljus i floder. Släktingar hälsar på varandra, man delar ut gåvor och olika maträtter serveras. Tillsammans sjunger och dansar man och för att driva bort det illvilliga använder man fyrverkerier.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Jacobsen, Knut A.; Ericson Malin (2004). Hinduismen: historia, tradition, mångfald. Stockholm: Natur och kultur. Libris 9567173. ISBN 91-27-09772-2 (inb.) 
  • Hellman, Eva (1998). Hinduiska gudinnor och kvinnor: en introduktion. Religionshistoriska forskningsrapporter från Uppsala, 1103-811X ; 12. Nora: Nya Doxa. Libris 8360517. ISBN 91-578-0045-6