Diwali

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Diwali (deepavali) är en större hinduisk, jainitisk, buddhistisk och sikhisk ljusfest. Inom hinduismen firas högtiden till minne av gudarna Lakshmis och Ramas återvändande från exil. Högtiden motsvarar nyår i vissa länder. Diwali kallas ljusets högtid och pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller början av november och är en av Indiens viktigaste högtider.

Ramas återkomst firas efter dennes exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Lampor tänds för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man enligt den hinduiska tron ska vara snäll mot andra människor.

Fyraarmade gudinnan Lakshmi, som står för lycka och rikedom, firas också under högtiden Diwali. Gudinnan avbildas ofta sittande på en lotusblomma med guldmynt strödda omkring sig. I samband med detta, när Lakshmi kommer för att välsigna hemmet, tecken målas på dörrarna, ofta med den heliga stavningen Aum.

Altare byggs också upp till Lakshmis ära. Där finns rökelse, en oljelampa, vatten och blommor. Rökelsen bärs i ena handen med svängande rörelser och i den andra bärs en liten klocka. Efteråt fortsätter man med resten av offergåvorna.

I hus, gårdar och butiker tänds ljus och det placeras även tända ljus i floderna. Under högtiden passar släktingar på att hälsa på hos varandra, det delas ut gåvor och olika maträtter serveras. Tillsammans sjunger och dansar man och fyrverkerier avfyras för att driva bort illvilliga krafter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Jacobsen, Knut A.; Ericson Malin (2004). Hinduismen: historia, tradition, mångfald. Stockholm: Natur och kultur. Libris 9567173. ISBN 91-27-09772-2 (inb.) 
  • Hellman, Eva (1998). Hinduiska gudinnor och kvinnor: en introduktion. Religionshistoriska forskningsrapporter från Uppsala, 1103-811X ; 12. Nora: Nya Doxa. Libris 8360517. ISBN 91-578-0045-6