Diwali

Från Wikipedia

Diwali (deepavali) är en större hinduisk, jainitisk, buddhistisk och sikhisk ljusfest. Det är en av Indiens viktigaste högtider, och hinduer över hela världen firar Diwali för att högtidlighålla återkomsten av Lord Rama, fru Sita, bror Lakshmana och herre Hanuman till Ayodhya från exilen 14 år efter att Rama besegrade Ravana. Högtiden motsvarar nyår i vissa länder och infaller i slutet av oktober eller början av november. Diwali kallas ljusets högtid och pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden Karttika.

Ramas återkomst firas efter dennes exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Lampor tänds för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man enligt den hinduiska tron ska vara snäll mot andra människor.

Den fyraarmade gudinnan Lakshmi, som står för lycka och rikedom, firas också under högtiden Diwali. Gudinnan avbildas ofta sittande på en lotusblomma med guldmynt strödda omkring sig. I samband med detta, när Lakshmi kommer för att välsigna hemmet, målas tecken på dörrarna (ofta med den heliga stavningen Aum), och altare byggs till gudinnans ära. På altaret finns rökelse, en oljelampa, vatten och blommor. Rökelsen bärs i ena handen med svängande rörelser och i den andra bärs en liten klocka.

I hus, gårdar och butiker tänds ljus och tända ljus placeras i floderna. Budskapet är att det goda segrar över det onda. Under högtiden passar släktingar på att hälsa på hos varandra, gåvor delas ut och olika maträtter serveras. Tillsammans sjunger och dansar man och fyrverkerier avfyras för att driva bort illvilliga krafter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Jacobsen, Knut A.; Ericson Malin (2004). Hinduismen: historia, tradition, mångfald. Stockholm: Natur och kultur. Libris 9567173. ISBN 91-27-09772-2 (inb.) 
  • Hellman, Eva (1998). Hinduiska gudinnor och kvinnor: en introduktion. Religionshistoriska forskningsrapporter från Uppsala, 1103-811X ; 12. Nora: Nya Doxa. Libris 8360517. ISBN 91-578-0045-6