Hoppa till innehållet

Skansberget i Segeltorp

Skansberget
Fornborg
Skanberget sett från Smista allé
Skanberget sett från Smista allé
Land Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholm
Kommun Huddinge
Socken Huddinge
Koordinater 59°16′49″N 17°55′31″Ö / 59.28022°N 17.92519°Ö / 59.28022; 17.92519
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Huddinge 39:1
Information från FMIS.

Skansberget är en av Huddinge kommuns åtta fornborgar som ligger i norra delen av Segeltorp.

Äldre uppmätningskarta.

Segeltorps fornborg ligger cirka 400 meter norr om Gamla Södertäljevägen. Skansbergsvägen och Fornminnesvägen påminner om dess existens. Fornborgen eller skansen ligger på ett bergskrön mellan Skansbergsvägen och Smista allé. Stigen upp till fornborgen är delvis igenbyggd av alla nya villor som restes i början på 2000-talet.

Terrängen stupar brant i norr och väster mot Smista allé. Borgen har en kraftig mur av natursten på de flackare partierna mot sydost. Muren är cirka 125 meter lång och 5–6 meter bred med två ingångar. Berget är svåråtkomligt på tre sidor. Anläggningen har förmodligen varit en så kallad bygdeborg eller tillflyktsborg, dvs. den har fungerat som tillflykt för den kringliggande bygden i orostider. Strax utanför murens sydvästra ände finns en husgrund. Det kan ha varit ett boningshus, ett förråd eller kanske en vaktstuga. Innanför muren finns ett vattenhål vilket möjliggjorde längre vistelser i borgen.

Borgen är troligen anlagd under folkvandringstiden omkring år 500 efter Kristus. Platsen var väl vald, man hade (och har fortfarande) god översikt över omgivningen. Under forntiden kunde spejarna se drygt tre kilometer i västlig riktning och Vårbybäckens dalgång mot Mälaren. Idag kan man se till Kungens kurva, Bredäng och Skärholmen.

Tryckta källor

[redigera | redigera wikitext]
  • Magnusson, Olle (2002). Vadårå Vårby. Huddinge: Huddinge kommun. ISBN 91-631-3204-4 , s. 63

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]