Slang (rör)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trädgårdsslang

En slang är ett böjligt rör som främst används för att leda vätskor eller gaser (exempelvis luft) från en plats till en annan. Ett annat användningsområde är att överföra energi genom pneumatik (tryckluft) eller hydraulik. Man använder även slangars förmåga att hålla tryck, i cykelslangar med mera.

Kranar, ventiler och munstycken används för att kontrollera trycket och flödet i slangar. Några typer av slang är vattenslang, brandslang, tryckluftsslang, hydraulslang, cykelslang, duschslang och dammsugarslang.

Slangar används i fordon för att leda vätskor för smörjning, kylning, uppvärmning, och även för hydraulik. Slangar i fordon leder tryck exempelvis i bromssystem. För att sätta ihop slangar används en slangkoppling. För att fästa dem används en slangklämma.

Inom kemi och medicin används slangar för att leda kemikalier och gaser. Slangar kan bestå av olika material, till exempel EPDM[1] eller nitrilgummi. Valet av material är beroende på vilken typ av medium som ska transporteras genom slangen, vid vilket tryck och vilken temperatur. För att få bäst livslängd måste slangens material vara kompatibelt med det medium som ska transporteras.

Vattenslang, olika typer[redigera | redigera wikitext]

Trädgårdsslang finns i följande standardmått (måtten anger invändig diameter):

Slangdiameter invändigt
[tum] [mm]
1/2" ca 13
3/4" ca 19
1" ca 25,4

PEM-slang är en slangtyp som bland annat används för kallvattenledningar ovan och under mark utomhus, som sugslang och för (professionell) bevattning. Slangen är tålig och klarar vinter utomhus. Slangen är ofta svart med blå stripes. Måttexempel: 16/2 mm - 20/2 mm - 25/2,3 mm - 32/2,9 mm - 40/3,7 mm - 50/4,6 mm - 63/5,8 mm - 75/6,8 mm - 90/8,2 mm. (Första måttet anger utvändig diameter, andra måttet tjockleken på slangens vägg. En 90/8,2 mm-slang har alltså en invändig diameter på 73,6 mm).

De vanligaste dimensionerna hos brandslang är 42 mm (tidigare 38 mm eller 1,5 tum) respektive 76 mm (3 tum), men även 51, 63, 110 och 150 mm förekommer. Dessutom används formstyv slang, oftast 19 eller 25 mm.

Luftslang, olika typer[redigera | redigera wikitext]

Luftslang används vid dykning.

Tryckluftslang används bland annat vid arbete med tryckluftsverktyg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”EPDM”. http://htsnordic.se/hur-man-valjer-ratt-slang/. Läst 1 augusti 2016.