Räddningsverket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För räddningsverk i Finland, se Räddningsverk.

Statens räddningsverk (SRV) var svensk statlig myndighet, som verkade 1986-2008. Det hade huvudkontor i Karlstad och var etablerad också i Karlskoga och Kristinehamn samt med skolor i Revinge, Rosersberg, Sandö och Skövde.

Skylt med Räddningsverkets logotyp vid gränsen för ett övningsområde utanför Skövde.

Räddningsverkets skolor gav utbildningar till brandmän, brandförmän och brandmästare samt "Förebyggande utbildning" I och II. Brandingenjörernas påbyggnadsår gavs vid skolan i Revinge. Grundutbildning för att bli sotare fanns på skolan i Rosersberg. Under Räddningsverkets senare år ersattes "Brandman heltid" med grundutbildning i skydd mot olyckor, en tvåårig eftergymnasial utbildning för att bli brandman eller för på annat sätt arbeta med räddning och säkerhet.

Räddningsverket svarade bland annat för databasen RIB (Räddningsverkets integrerade beslutsstöd för skydd mot olyckor).

Riksdagen beslöt 2008 att om inrättande av en ny myndighet från 2009 och nedläggning av Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar. Den nya myndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), fick en samordnande roll i krisberedskapsarbetet.[1]

Generaldirektörer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Regeringens proposition Stärkt krisberedskap - för säkerhets skull (prop. 2007/08:92), Försvarsutskottets betänkande 2007/08:FöU12, riksdagsskrivelse 2007/08:193.