Smiley

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Smileys)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Smiley (olika betydelser).
Smiley

Twelve smileys.png Olika varianter av smileys. Översta raden är kombinationer av skrifttecken, övriga bildbaserade (emojier)


Smiley, smajlis, emotikon eller humörsymbol[1] (ibland även uttryckssymbol och smilies) är en grafisk symbol som uttrycker en känsla. Den består antingen av en kombination av skrifttecken eller av en enklare bild (kallas i digital version emoji). Ofta används sådana symboler för att uppmärksamma mottagaren av ett meddelande om avsändarens känslor, och kan då helt ändra meningen av en skriven text. På webbforum och chatnätverk ersätts dessa symboler ibland med små motsvarande bilder. Exempel på brett kända uttryckssymboler är den glada "smileyn" :) och det ledsna ansiktet :(.

Tidiga uttryckssymboler kan dateras till 1600-talet[2] och uppstod när humoristiskt skrivande blev vanligare. De uttryckssymboler som används på internet kan spåras tillbaka till ett förslag av Scott Fahlman i ett meddelande daterat den 19 september 1982.

1998 etablerades ett system med bildbaserade humörsymboler för japanska smartmobiler. Dessa datorikoner (emojier) standardiserades i Japan runt 2005 och har sedan 2010 spridits internationellt, som del av olika textbaserade kommunikationssystem. Numera (2017) finns det tekniskt stöd för över 1000 olika emojier, och uppsättningarna inkluderar både rena humörsymboler (främst ansikten) och en mängd andra typer av piktogram.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Smileys publicerade den 30 mars 1881 i den amerikanska tidningen Puck.

Fram till första världskriget[redigera | redigera wikitext]

I april 1857 fanns ett användande av morsekod för att uttrycka känslor dokumenterat i National Telegraphic Review and Operators Guide. Numret 73 ska här ha lagts fram med betydelsen "love and kisses" (svenska: kärlek och kyssar), senare reducerat till det mer formella "best regards" (svenska: bästa hälsningar). Dodge's Manual dokumenterade år 1908 återinförandet av "love and kisses" som nummer 88. Gajadhar och Green kommenterade att båda morse-förkortningarna är mer kortfattade än moderna förkortningar såsom "LOL".[3][4]

En transkription från ett tal av Abraham Lincoln år 1862 ser ut att innehålla en "blinkande" smiley, men det är oklart om det är en korrekt tolkning eller om det rör sig om ett tryckfel eller en grammatisk konstruktion.[5]

Typografiska smileys publicerades 1881 i USA av den satiriska tidningen Puck. År 1912 föreslog Ambrose Bierce "an improvement in punctuation — the snigger point, or note of cachinnation: it is written thus \___/! and presents a smiling mouth. It is to be appended, with the full stop, [or exclamation mark as Bierce's later example used] to every jocular or ironical sentence".[6]

Före datorn[redigera | redigera wikitext]

Smileys hade redan börjat användas av science fiction-fans på 1940-talet,[7] även om det verkar ha funnits ett glapp i kulturell kontinuitet mellan grupperna.

En tidig förekomst där man använde text för att representera snedställda leenden (och ledsna uttryck) var i en reklam för MGM-filmen Lili i tidningen New York Herald Tribune den 10 mars 1953, på sidan 20, kolumn 4-6.

År 1963 skapades the smiley face, en gul knapp med två svarta prickar som ögon och en uppåtvänd kurva som mun, av frilansaren Harvey Ball som fick $45 för ett jobb som tog tio minuter. Symbolen användes av ett stort försäkringsbolag som en del i en kampanj för att få upp arbetsmoralen, och blev snart en stor hit.[8]

I en intervju i New York Times i april 1969 frågade Alden Whitman författaren Vladimir Nabokov: "How do you rank yourself among writers (living) and of the immediate past?" Nabokov svarade då: "I often think there should exist a special typographical sign for a smile — some sort of concave mark, a supine round bracket, which I would now like to trace in reply to your question." [9]

Sent 1900-tal[redigera | redigera wikitext]

I elektroniskt kodad text används ofta glyfer som är avsedda för något helt annat som uttryckssymboler, till exempel :-), :D och =) som visar att det man skriver skall uppfattas skämtsamt, man är glad eller avser att vara trevlig. Eller :-( och =( som uttrycker motsatsen. Dessa symboler kallas smileys. För att tydligt kunna se figurerna är det nödvändigt att luta huvudet med vänster öra mot vänster axel, då syns ögon och mun i olika varianter visande emotionen ifråga.

Det äldsta belägget för användandet av en smiley är från 1982, då Scott Fahlman vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh föreslog symbolen :-) som ett enkelt tecken för att markera att det man skriver vid elektronisk kommunikation skall uppfattas som ett skämt. Det är ju annars svårt att se nyanser i språket vid skriftlig kommunikation, på det sätt som kan höras när man pratar med någon. Fahlman har själv framhållit att han inte är säker på att han var först med idén, även om han aldrig har hört av någon som har hävdat sig ha hittat på saken innan han gjorde det.[10]

I webbforum är det vanligt att programvaran översätter dessa kombinationer av tecken automatiskt genom vad som ibland kallas textfilter, och att de ersätts vid lagring eller utskrift med rena grafiska symboler. Teckenkombinationen :-) ersätts med Symb Glad.jpg och =( ersätts med Symb Sur.jpg. Dessa symboler kallas ibland för emotikoner (känslosymboler).

Symbolerna i dess grundläggande former som :-) och :-( har utformat med tanke på den begränsade mängd tecken som traditionellt funnit pålitligt tillgängliga i datorer, den mängd som kallas ASCII (95 st skrivbara tecken, varav 52 bokstäver, 10 siffror och 33 övriga). Traditionellt har ett minst 90-tal tecken ytterligare funnits, så som åäö «×º» , men det har varierat mellan datorer och språk så sådana tecken har inte brukat användas i smileys. De har oftast inte funnits direkt på tangentbordet heller. I Unicode finns ett fåtal färdiga smileys, som (kod U+2639) och (kod U+263A) men inte många, och de stöds ofta inte av datorerna.

På grund av det flitiga utnyttjandet av kolon och parentestecken ligger ofta en skriftteckenbaserad smiley på "sidan".

Ett svenskt, numera ovanligt, alternativ till smileys är parenteser av typen ironiparenteser.

Emojier[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: emoji

Under sent 1990-tal lanserades emoji (plural: emojier[11]) för smartmobiler från japanska NTT Docomo. De föregicks av en personsökartjänst där ett hjärta ingick i teckenuppsättningen och inspirerades till sin utformning och urval av symboler i japanska tecknade serier.

Dessa humörfigurer utgörs inte av en kombination av enkla ASCII-tecken utan av enkla piktogram (datorikoner) som genereras via tangentbordstillägg eller alternativa teckenuppsättningar.[1] I Japan etablerades en standardiserad teckenuppsättning runt 2005, och sedan 2010 finns emojier integrerade i Unicode. De spreds internationellt via IOS från 2011 och utnyttjas flitigt av kommunikationssystem och sociala medier som Twitter, Facebook och Googles olika plattformar. Emoji-tekniken stöds av operativsystem för datorer från och med Mac OS X Lion (2011) och Windows 8 (2012).[1]

Emojier finns i många fler olika varianter än textbaserade smileys och är inte begränsade till ansikten.[1] Bilderna kan dock se något olika ut beroende på leverantör och teckenuppsättning (jämför typsnitt). I den första versionen av Unicode-emojier fanns 78 (+78) olika varianter, medan den i version 10.0.0 förekommer i 1 144 (+56) olika varianter.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas ett antal vanliga smileys av både textbaserad typ och nyare ideogram-stil (se även emoji).

Textbaserade[redigera | redigera wikitext]

Textbaserade smileys är nedan uppdelade i "liggande ansikten" (standardstil) och "upprätta ansikten" (asiatisk stil):

Standardtypen
:-) :) =) =] :] :> C:Den glada / skämtar
:-( :( =( :< :[  Den sura / ledsna
;-) ;) ^.~     Den flirtiga / blinkar
 =D  :D      Den jätteglada
 (: <: [:     Glada vänsterhänta
 D:  Dx      Den besvikna / medlidsamma/  
 XD XP      Den skämtsamma / skrattar mycket 
 >:] >:D >:3    Den skadeglada / mordiska
 =|  :|      Den likgiltiga / sammanbitna
 =/  :/  "/    Den missnöjda / fundersamma
 =C  :C      Den mycket besvikna / ledsna
 =@  :@      Den jättearga
 =(= :(:      Den schizofrena
 =S  :S      Den förvirrade / osäkra
 =§  :§      Den förvirrade / osäkra / rådvilla
 =O  :O O:    Den jätteförvånade / chockade
 8|  8(      Den storögt stirrande
 8)  8D c8 B) BD    Den glada med solglasögon
 =3  :3  ^w^   Den finurlige / Medlidsam smiley
 =I  :I I:   Den belåtna / Mätt
 =9  :9      Den som försöker koncentrera sig / Slickar sig runt munnen
 =P  :P      Med typsnitt med serifer: Den (vänligt) retsamma / oseriös / räcker ut tungan"
 =P  :P      Utan serifer: Den (illvilligt) retsamma / räcker ut tungan / avsmak / "blä / läskiga"
 =6  :6      Den retsamma / oseriös / skadeglad
 ;* :*       Den som kysser / pussar
 =x :x       Kräks / Avsky
 ^^ ^_^ ^.^ ^o^ Glad,uppmuntrande
 >.< >_<      Den som råkat ut för en pinsam situation / håller starkt på"
 \m/ \,,/ \x/   Hårdrockshornen
 x(         Död
 (//.O)  //_-)   Emo
 <.< >.>      Kollar bort
 <3         Hjärta
 X'D :'o  :')   Se de ovanstånde, men med (glädje)tårar/tår
  :`( ;(       Gråter
 c",        Ett glatt ansikte liknande ett från till exempel Knasen-serierna.
 >:< >=<      Den arga/förbannade/upprörda
 -.-"        Den generade/frustrerade/tycker att den andre beter sig idiotiskt (jämför Facepalm)
 =:-(        Den sure punkaren / Den sjuke stockholmaren
 ;*          flörtig puss
  :*         Puss
 O_O        "omg" 
 ;p        ironisk
 =))))))))     Dubbelhakor
 :*         "Pussmun"      
 :-'        "Jupp" på norrländskt vis, genom att suga in luft i munnen   
  :-€ (V)(;,,;)(V) "Doctor Zoidberg"  
 :>         "Fågel"
 (*O*)zZZ...    "Väck mig INTE"


Notera dock att dessa symboler ofta får olika betydelser beroende på var man är. Exempelvis betyder ;) oftast "skämtsam", men kan även betyda "flörtig".

Asiatisk stil
 (^_^)  ^_^   Leende
 (^.^)  ^.^   Sött leende
 (~_')  (^_')   Flirt
 ('_')  '_'   Neutral
  ^^<       Glad Anka (Ahiru)
 =^.^=       Glad Katt (Neko)
 (^o^)       Glad
 (;_;)  T_T   Gråter
  ^_^;  ^^'   Generad, bortgjord (motsvarar en stor svettdroppe vid huvudet i mangaserier) 
  ^w^       Glad katt / hamster-face/ansikte
  *w*       Som ovan fast med drömmande ögon/glittrande ögon
 (@_@)       Förvånad / Förvirrad
 (>_<)  >.<   Medlidsam, har ont, "din dumma jävel"
 [-_-]zzz     Sover eller är trött (Utan zzz blir= "Lågt intresse, suckande"
 (*_*)       "stjärnögon", drömmare,
  ^^        Glad / Nöjd / Busig (kort variant)
 (O.o)  o.O   Förvånad, förvirrad 
 (-_-*)  -_-'   Suckar, är trött på något/någon/uttråkad
  >.>   <.<   Tittar åt ett annat håll/himlar med ögonen
 m(_ _)m      Bugar djupt
 (""\(o.o)/"")   Håller två pistoler/ förvånad elefant
 (>3<)       Pussmun
   :3         "Gullig katt, meaw"

Ideogram (ikoner)[redigera | redigera wikitext]

Se även: emoji
 • Symb Glad.jpg Den glada
 • Symb Nöjd.jpg Den nöjda
 • Symb Onöjd.jpg Den likgiltiga
 • Symb Klaga.jpg Den osäkra / Den besvikna"
 • Symb Sur.jpg Den sura / Den ledsna
 • Symb Häpna.jpg Den häpna
 • Symb Blink.jpg Den skämtsamma / Den flörtiga

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d] smiley i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 28 juni 2017.
 2. ^ Votruba, Martin. ”17th-century Emoji”. Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. http://www.pitt.edu/~votruba/qsonhist/smileyoldestslovakia.html. 
 3. ^ Joan Gajadhar and John Green (17 July 2003). "An Analysis of Nonverbal Communication in an Online Chat Group" (PDF). The Open Polytechnic of New Zealand.
 4. ^ Joan Gajadhar and John Green (14 januari 2005). ”An Analysis of Nonverbal Communication in an Online Chat Group” (html). EDUCAUSE Quarterly "24" (4). Arkiverad från originalet den 2 januari 2007. https://web.archive.org/web/20070102194123/http://www.educause.edu/apps/eq/eqm05/eqm05411.asp?bhcp=1. 
 5. ^ http://cityroom.blogs.nytimes.com/2009/01/19/hfo-emoticon/
 6. ^ Ambrose Bierce (1909–1912). ""For Brevity and Clarity"".
 7. ^ Gregory Benford, A Scientist's Notebook: net@fandom.com, The Magazine of Fantasy & Science Fiction, Vol. 90, No. 6 (June 1996), p. 90
 8. ^ Stamp, Jimmy (13 mars 2013). ”Who Really Invented the Smiley Face?” (på Engelska). smithsonianmag.com. http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/who-really-invented-the-smiley-face-2058483/?no-ist. Läst 24 november 2014. 
 9. ^ Nabokov (1990). Strong Opinions. Vintage Books. ISBN 0-679-72609-8. http://lib.ru/NABOKOW/Inter11.txt 
 10. ^ Svenska Dagbladet den 18 september 2007: Smiley fyller 25
 11. ^ Språkrådet (6 maj 2015). ”En emoji, den där emojin, flera emojier, de där emojierna. Med i nya SAOL!”. https://twitter.com/sprakradgivning/status/596199998284537856. Läst 28 juni 2017.