Chatt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Chat)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Chatter.
En chatt på engelska.

Chatt, försvenskning av engelskans chat, är ett skriftligt samtal mellan två eller flera personer via internet eller annat nätverk. Ursprungligen syftade chatt enbart på realtidssamtal i exempelvis ett chattrum på internet, men har kommit att även syfta på kommunikation via snabbmeddelanden.[1] Chatt kan även avse en chattlinje,[2] en telefonitjänst där muntliga samtal sker mellan två eller flera personer.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet kommer från engelskans chat och betyder ungefär småprata. Att kommunicera på en chatt kallas att chatta. Det heter en chatt om man syftar på konversationen, chattrummet eller chattlinjen, men ett chatt om man syftar på chattande. Den svenska stavningen chatt finns belagd från 1997[2] och chatta från 1994.[3]

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Det finns dock många olika typer av chattar med egna regler, egen teknik och olika målgrupper. Ibland finns möjlighet att använda en webbkamera i en chatt, så att andra personer i chatten dessutom kan se rörliga bilder och eventuellt även höra chattpartnern. Några kända är nätverken för så kallade snabbmeddelanden, med ICQ och Windows Live Messenger, som båda också bygger på egna kommunikationsprotokoll. Det finns tredjepartsprogram som kan hantera kommunikation över flera olika chattprotokoll, exempelvis Pidgin för Windows och Linux, samt Adium för Mac OS.

Andra varianter gör det möjligt för många personer att tala samtidigt med varandra i så kallade chattrum eller kanaler. Den största och äldsta tekniken för sådan kommunikation är IRC, som kräver särskild programvara. Även vanliga webbsidor kan numera erbjuda liknande möjligheter till sina besökare, om än i en något enklare form. Dessa typer av webbaserade chattar är tillsammans med internetforum de vanliga umgängesformerna i nätgemenskaper, till exempel Pichat. Många system för internkommunikation på en arbetsplats eller skola har en inbyggd chattfunktion.

Det är vanligt att använda chattförkortningar vid RPG-spel och liknande.

Kultur och användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Användningssätten av chattar varierar mycket. Det är vanligt att använda chattar som slutna mötesplatser för grupper av personer som redan känner varandra - också för formella möten. Det är även vanligt med öppna chattrum med många deltagare där samtalet kan synas kaotiskt för en tillfällig besökare, en form som är särskilt vanlig på IRC. Förutom de allra största chattnätverken finns det en mängd olika sorters chattar på Internet, och eftersom varje webbsida kan ha en egen chatt med sina egna regler och system, är det omöjligt att uttala sig generellt om dem.

Många chattrum övervakas. Ibland sker det med tekniska lösningar där exempelvis ord filtreras, men offentliga chattrum övervakas normalt av människor, så kallade operatörer (OP).

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Andel av de svenska internetanvändarna (12+ år) som använde chatt någon gång respektive dagligen, år 2014–2019.

Undersökningen Svenskarna och internet visade 2019 att 86 procent av de svenska internetanvändarna använde chatt varav 56 procent chattade dagligen. Användningen har ökat sedan 2014 då samma siffror låg på 60 procent som chattade och 25 procent som gjorde det dagligen. Chattandet har ökat framför allt hos den yngre halvan av befolkningen där 9 av 10 chattar.[4]

Mjukvara och protokoll[redigera | redigera wikitext]

Vanlig eller annars nämnvärd chattmjukvara och protokoll är:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Chatt | IDG:s ordlista”. IT-ord. https://it-ord.idg.se/ord/chatt/. Läst 14 mars 2021. 
  2. ^ [a b] Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: chatt
  3. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: chatta
  4. ^ ”Digitala kommunikationstjänster”. Svenskarna och internet 2019. Internetstiftelsen. https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2019/digitala-kommunikationstjanster/. Läst 6 november 2019.