Snöstorp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Snöstorp
Stadsdel
Snöstorps kyrka
Land Sverige
Kommun Halmstads kommun
Stad (tätort) Halmstad
Koordinater 56°39′26″N 12°54′41″Ö / 56.65722°N 12.91139°Ö / 56.65722; 12.91139

Snöstorp är en stadsdel i Halmstad som fått sitt namn efter kyrkbyn i Snöstorps socken. Orten som idag är ett villaområde öster om E6 har tidigare räknats som en egen tätort och växte från 355 invånare år 1950 till 1.313 invånare 1965. Därefter finns ingen statistik publicerad då Snöstorps tätort enligt SCB växte samman med Halmstads tätort från och med 1970 års tätortsavgränsning.[1] I norr gränsar Snöstorp till Vallås och i sydost till Fyllinge.

Fyllebro ligger i Snöstorps utkant och är känt för Slaget vid Fyllebro den 17 augusti 1676. En kvarn, Snöstorps mölla, på den norra sidan av Fylleån tillhörde Snöstorps by.

Fotbollsklubben Snöstorp Nyhem FF, SNFF, har numera Skedalaheds IP som sin hemmaarena. I närheten av den gamla Idrottsplatsen ligger Snöstorpsskolan som är en skola för årskurserna 1-5. Här finns en förskola också vid namn Backatorpet och ett antal fritids.

I Snöstorp låg mellan 1805 och 1822 Christina Charlotta Richardys textilmanufaktur, som tillverkade ullstrumpor för svenska arméns räkning och som då erbjöd sysselsättning åt en stor del av det omkringliggande området.

I Snöstorp finns en sexkantig kyrka, Snöstorps kyrka, som byggdes 1883-84. Kyrkan hade då planerats under några årtionden, men några år med missväxt gjorde att ekonomin var ett stort hinder. Riksdagsman Ivar LyttkensSkedala säteri lyckades dock genom att anlita hovarkitekt Emil Langlet få bygget till stånd. Langlet hade under dessa år ritat ett antal kyrkor som byggts till rimliga kostnader. Kyrkan blev 2006 utnämnd till Sveriges vackraste kyrka av Året Runts läsare. Det ligger ett församlingshem intill som är centrum för Snöstorps socken.

Det finns även en skeppssättning och gravhögar, vilket tyder på att det har funnits en bosättning här länge. Drygt 5 km österut finns Tolarps gånggrift, en 5000 år gammal stenkammargrav.

Snöstorp består av ett antal delar: Gamla Snöstorp, Lågagård, Brogård och Kammerslyckan.

Kända personer från Snöstorp[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistik från SCB: Tätorter; arealer, befolkning 2005

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]