Hoppa till innehållet

Snapsvisa

Från Wikipedia
Snapsvisa ur Musikaliskt tidsfördrif
Snapsvisa ur Musikaliskt Tidsfördrif.
Snapsvisa ur Musikaliskt tidsfördrif (noter)
Snapsvisa ur Musikaliskt Tidsfördrif.

Snapsvisor, supvisor, brännvinsvisor eller nubbevisor är moderna skålvisor, ämnade att sjungas direkt innan ett middagssällskap utbringar nästa skål,[1] och dricker snapsen. Snapsvisorna härstammar från 1800-talet, med anor i den äldre traditionen av dryckesvisor.[2] Snapsvisor sjungs gärna vid kräftskivor, studentikosa fester samt vid jul- och midsommarfirande.

Snapsvisan i snäv mening är inte bara typiskt svensk, utan unikt svensk. Det är bara i Sverige och i svenska Finland som man fortsätter att skapa och sjunga snapsvisor enligt den modell som blivit så vanlig: en känd melodi med nya ord som passar till snapsarnas numeriska ordning. En av förutsättningarna för snapsvisans fortlevnad har varit det nära sambandet med svensk matkultur, inte minst smörgåsbordet.[3]

I vissa sällskap, kanske främst körer och ordenssällskap, förväntas nyskrivet eller åtminstone eget material till varje middag. Andra sammanslutningar, däribland många studentkårer och studentnationer, håller sig med tryckta sångböcker som innehåller snapsvisor för sina middagar.

Vanliga snapsvisor

[redigera | redigera wikitext]

Nyskrivna snapsvisor

[redigera | redigera wikitext]

En sentida tradition är Spritmuseums snapsvisetävling där Årets snapsvisa koras sedan 1995. Numera anordnas även ett världsmästerskap med bidrag från Sverige och Finland.

  1. ^ Skålvisa i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 1 juni 2014.
  2. ^ Dryckesvisa i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 1 juni 2014.
  3. ^ Mattsson, Christina (2002). Från Helan till lilla Manasse: den svenska snapsvisans historia. Stockholm: Atlantis förlag. Libris 8397551. ISBN 91-7486-594-3 

Vidare läsning

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]