Spitzerteleskopet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spitzerteleskopet
Allmän information
Status Aktiv
Organisation NASA/JPL/Caltech
NSSDC ID 2003-038A
Uppskjutning 25 augusti, 2003
Uppskjutnings-farkost Delta II 7920H ELV
Uppdragets varaktighet 2.5-5+
Webbplats Spitzer Space Telescope
Omloppsbana
Läge Kretsar runt solen
Typ av omloppsbana Heliocentrisk bana
Omloppstid 1 år
Rymdteleskopets egenskaper
Massa 950 kg
Teleskopstyp Ritchey-Chrétien
Diameter 0.85 m
Fokal längd 10.2 m
Våglängd 3 - 180 mikrometer

Spitzerteleskopet (eng. Spitzer Space Telescope, tidigare Space Infrared Telescope Facility [SIRTF]) är ett infrarött rymdteleskop, det fjärde och sista av NASA:s Stora Observatorier.

Teleskopets uppdrag beräknas vara minst 2,5 år, med en förhoppning på 5. I enlighet med Nasa-traditionen döptes teleskopet om efter att det uppskjutits och observerat framgångsrikt. Till skillnad från andra teleskop som namngivits efter berömda avlidna astronomer av en panel forskare, blev SIRTF:s nya namn utvalt i en tävling som var öppen för allmänheten.

Det vinnande bidraget i tävlingen föreslog Lyman Spitzer, Jr., den förste som föreslog att placera teleskop i rymden i mitten av 1940-talet.

Teleskopet, som kostade 800 miljoner USD att utveckla, sköts upp 25 augusti 2003 från Cape Canaveral på en Delta II 7920H ELV-raket. Den löper en ovanlig omloppsbana, heliocentrisk snarare än geocentrisk, som följer Jorden i sin omloppsbana. Teleskopet driver iväg från Jorden ungefär 0,1 astronomiska enheter om året. Primärspegeln mäter 85 cm i diameter, har f/12 (brännvidden är alltså 12 gånger spegeldiametern) och är tillverkad i beryllium. I drift kyls spegeln ner till 5,5 K. Anslutna till spegeln finns tre instrument som kommer att möjliggöra bildtagning och fotometri i våglängder från 3 till 180 mikrometer, spektroskopi från 5 till 40 mikrometer, och spektrofotometri från 5 till 100 mikrometer.

Spitzer är det enda av de Stora Observatorierna som inte skjutits upp av en rymdfärja. Det var den ursprungliga avsikten, men efter Challengerolyckan förbjöds Centaur-raketsteget som hade behövts för att försätta teleskopet i sin heliocentriska bana.