Spitzerteleskopet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spitzerteleskopet
Spitzerteleskopet
Spitzerteleskopet
Allmän information
Status Aktiv
Organisation NASA/JPL/Caltech
NSSDC ID 2003-038A[1]
Uppskjutnings plats Cape Canaveral Air Force Station
Uppskjutning 25 augusti 2003, 05:35 UTC
Uppskjutnings-farkost Delta II 7920H ELV
Uppdragets varaktighet 2,5–5+
14 år, 4 månader och 17 dagar
Webbplats Spitzer Space Telescope
Omloppsbana
Läge Kretsar runt solen
Typ av omloppsbana Heliocentrisk bana
Omloppstid 363 dagar
Apogeum 1,02 AU
Perigeum 0,98 AU
Rymdteleskopets egenskaper
Massa 950 kg
Teleskopstyp Ritchey-Chrétien
Diameter 0,85 m
Fokal längd 10,2 m
Våglängd 3–180 µm

Spitzerteleskopet (eng. Spitzer Space Telescope, tidigare Space Infrared Telescope Facility (SIRTF)) är ett infrarött rymdteleskop som sköts upp 2003, det fjärde och sista av NASA:s Stora Observatorier. År 2009 tog tillförseln av flytande helium slut, och sedan dess är teleskopet inte lika nedkylt och kan inte fotografera de längsta våglängderna.

Namn[redigera | redigera wikitext]

I enlighet med Nasa-traditionen döptes teleskopet om efter att det uppskjutits och observerat framgångsrikt. Till skillnad från andra teleskop som namngivits efter berömda avlidna astronomer av en panel forskare, blev SIRTF:s nya namn utvalt i en tävling som var öppen för allmänheten.

Det vinnande bidraget i tävlingen föreslog Lyman Spitzer, Jr., den förste som föreslog att placera teleskop i rymden i mitten av 1940-talet.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Teleskopets uppdrag beräknas vara minst 2,5 år, med en förhoppning på upp till 5 år.

Design[redigera | redigera wikitext]

Primärspegeln mäter 85 cm i diameter, har f/12 (brännvidden är alltså 12 gånger spegeldiametern) och är tillverkad i beryllium. I drift kyls spegeln ner till 5,5 K (kelvin) (20 K sedan 2009). Anslutna till spegeln finns tre instrument som möjliggör bildtagning och fotometri i våglängder från 3 till 180 mikrometer, spektroskopi från 5 till 40 mikrometer, och spektrofotometri från 5 till 100 mikrometer.

Teleskopet, kostade cirka 800 miljoner amerikanska dollar att utveckla.

Uppskjutning[redigera | redigera wikitext]

Teleskopet sköts upp den 25 augusti 2003 från Cape Canaveral Air Force Station på en Delta II 7920H ELV-raket. Spitzer är det enda av de Stora Observatorierna som inte skjutits upp av en rymdfärja. Det var den ursprungliga avsikten, men efter Challengerolyckan förbjöds Centaur-raketsteget som hade behövts för att försätta teleskopet i sin heliocentriska bana.

Omloppsbana[redigera | redigera wikitext]

Teleskopet ligger i en ovanlig omloppsbana, heliocentrisk snarare än geocentrisk, som följer Jorden i sin omloppsbana. Teleskopet driver iväg från Jorden ungefär 0,1 astronomiska enheter om året.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Spitzer Space Telescope, 19 mars 2016.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ NASA Space Science Data Coordinated Archive, läst 10 juli 2016.