Spitzerteleskopet

Från Wikipedia
Spitzerteleskopet
Spitzerteleskopet
Spitzerteleskopet
Allmän information
StatusAktiv
OrganisationNASA/JPL/Caltech
Uppkallad efterLyman Spitzer
NSSDC ID2003-038A[1]
Uppdragets varaktighet2,5–5+
20 år, 2 månader och 28 dagar
WebbplatsSpitzer Space Telescope
Uppskjutning
UppskjutningsplatsCape Canaveral Air Force Station
Uppskjutning25 augusti 2003, 05:35 UTC
UppskjutningsfarkostDelta II 7920H ELV
Omloppsbana
Satellit tillSolen
Typ av omloppsbanaHeliocentrisk bana
Omloppstid363 dagar
Apogeum1,02 AU
Perigeum0,98 AU
Rymdteleskopets egenskaper
Massa950 kg
TeleskopstypRitchey-Chrétien
Diameter0,85 m
Fokallängd10,2 m
Våglängd3–180 µm

Spitzerteleskopet (eng. Spitzer Space Telescope, tidigare Space Infrared Telescope Facility (SIRTF)) är ett infrarött rymdteleskop som sköts upp 2003, det fjärde och sista av NASA:s Stora Observatorier. År 2009 tog tillförseln av flytande helium slut, och sedan dess är teleskopet inte lika nedkylt och kan inte fotografera de längsta våglängderna.

Namn[redigera | redigera wikitext]

I enlighet med Nasa-traditionen döptes teleskopet om efter att det uppskjutits och observerat framgångsrikt. Till skillnad från andra teleskop som namngivits efter berömda avlidna astronomer av en panel forskare, blev SIRTF:s nya namn utvalt i en tävling som var öppen för allmänheten.

Det vinnande bidraget i tävlingen föreslog Lyman Spitzer, Jr., den förste som föreslog att placera teleskop i rymden i mitten av 1940-talet.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Teleskopets uppdrag beräknas vara minst 2,5 år, med en förhoppning på upp till 5 år.

Design[redigera | redigera wikitext]

Primärspegeln mäter 85 cm i diameter, har f/12 (brännvidden är alltså 12 gånger spegeldiametern) och är tillverkad i beryllium. I drift kyls spegeln ner till 5,5 K (kelvin) (20 K sedan 2009). Anslutna till spegeln finns tre instrument som möjliggör bildtagning och fotometri i våglängder från 3 till 180 mikrometer, spektroskopi från 5 till 40 mikrometer, och spektrofotometri från 5 till 100 mikrometer.

Teleskopet, kostade cirka 800 miljoner amerikanska dollar att utveckla.

Uppskjutning[redigera | redigera wikitext]

Teleskopet sköts upp den 25 augusti 2003 från Cape Canaveral Air Force Station på en Delta II 7920H ELV-raket. Spitzer är det enda av de Stora Observatorierna som inte skjutits upp av en rymdfärja. Det var den ursprungliga avsikten, men efter Challengerolyckan förbjöds Centaur-raketsteget som hade behövts för att försätta teleskopet i sin heliocentriska bana.

Omloppsbana[redigera | redigera wikitext]

Teleskopet ligger i en ovanlig omloppsbana, heliocentrisk snarare än geocentrisk, som följer Jorden i sin omloppsbana. Teleskopet driver iväg från Jorden ungefär 0,1 astronomiska enheter om året.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Spitzer Space Telescope, 19 mars 2016.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]