Stad i ljus (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stad i ljus
Singel av Tommy Körberg
Från albumet ...är...
B-sidaUnchained Light[1]
Utgiven1988
Formatgrammofonskiva
Genreschlager
Längd3:08 minuter[1]
SkivbolagLittle Big Apple Records[1]
LåtskrivarePy Bäckman
Dan Hylander (engelsk text)[1]
ProducentBilly Butt
Stefan Nilsson[1]
Singlar
Tommy Körberg
"Stad i ljus"
(1988)
Album
...är...
"Stad i ljus"
(1)
"Trubbel"
(2)
"Stad i ljus"
Eurovision Song Contest 1988-bidrag
Land Sverige
ArtistTommy Körberg
KompositörPy Bäckman
TextförfattarePy Bäckman
DirigentAnders Berglund
Finalresultat12:e
Finalpoäng52
Företrädare"Boogaloo" (1987)
Efterträdare"En dag" (1989)

Stad i ljus är en balladlåt skriven av Py Bäckman. Tommy Körberg sjöng den då han vann Melodifestivalen 1988 och därefter kom på tolfte plats som representant för Sverige i Eurovision Song Contest 1988.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Låten skrevs till Jan Malmsjö, men han tackade nej eftersom Melodifestivalen kolliderade med hans krogshow på Hamburger Börs i Stockholm, och när han inte kunde få ledigt från den. Tommy Körberg däremot hade fått avslag av det amerikanska skådespelarfacket att sjunga huvudrollen i Björn Ulvaeus, Benny Anderssons och Tim Rices musikal ChessBroadway, och lyssnade på melodin några gånger i en bilstereo och bestämde sig sedan för att ställa upp[2].

Melodin gick rakt in på Svensktoppens förstaplats den 17 april 1988, och låg sedan på listan i nio veckor, de åtta första på förstaplatsen innan låten avslutade med en andraplats den 12 juni samma år.[3] Den utkom även på singel 1988, och placerade sig som högst på åttonde plats på den svenska singellistan.

ESC 1988[redigera | redigera wikitext]

Låten deltog som Sveriges bidrag vid Eurovision Song Contest 1988, med Anders Berglund som dirigent. Med sig på scenen hade Tommy Körberg Urban Agnas, som spelade piccolatrumpet. Körberg blev sjuk före tävlingen och kunde inte deltaga på alla repetitioner. Det var ett tag frågan om låtskrivaren Py Bäckman själv skulle framföra låten, vilket dock enbart skedde på generalrepetitionen.

Sverige var en av favoriterna före tävlingen och själva framträdandet gick bra, men de höga poängen från jurygrupperna uteblev. Sverige fick tolv poäng från Norge, varpå programledaren Pat Kenny sarkastiskt fällde kommentaren "And you are to be commended by the Swedes for your neighbourly gesture", varpå publiken bröt ut i storskratt. Låten fick totalt 52 poäng, vilket gav en delad tolfteplats tillsammans med Italien.

Andra versioner, inspelningar och publiceringar[redigera | redigera wikitext]

Dan Hylander skrev texten till den engelska versionen Unchained Light. Även den sjöngs av Tommy Körberg och fanns på B-sidan på singeln som utkom 1988.[1]

En inspelning av Py Bäckman själv låg på hennes album Sånger från jorden till himmelen 2008.[4]

1989 gav Gunnar Bunker ut sin version av sången på sitt självbetitlade musikalbum.

Sångerskan Sofia Källgren har spelat in låten med annan text, då kallad Sprid ditt ljus, på en julsamling 1996.[5]

I samband med svenska Melodifestivalen 2010 tolkade Timo Räisänen låten.[6]

Stad i ljus ingår i psalmbokstillägget Psalmer i 2000-talet, som togs i bruk den 14 maj 2006.[7] Musikarrangemanget i Psalmer i 2000-talets koralbok är gjort av Michael Winterquist. Den finns i två versioner.

Studentfestsavslutning[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget till att sjunga Stad i Ljus har sitt ursprung i Malmö nation vid Lunds Universitet, efter att Olof Lundh lurat en DJ om att den vunnit Eurovision Song Contest 1988.[8] Traditionen har även spridit sig till Musikhögskolan i Piteå. Den har använts på liknande sätt på Chalmers Tekniska Högskola, Uppsala Universitet, Jönköping University samt Luleå Tekniska Universitet.

Linköpings Universitet likt vid Umeå Universitet avslutar den varje Kravall (fest) i form av allsång, där alla står arm i arm i en ring runt dansgolvet.[9] På Musikhögskolan i Piteå avslutas varje kväll under nollningen med allsång.[10]

Även Linnéuniversitetet i Växjö (Kronobergs län) och Kalmar samt Kungliga Tekniska Högskolan har som tradition att sjunga Stad i Ljus som avslutning på studentpubbarna och vissa övriga arrangemang.[11]

Militärt[redigera | redigera wikitext]

Låten har även fått militärt fäste. Wilska Kompani från Skaraborgs Regemente har gjort den till en kompanilåt, och sjunger den vid speciella tillställningar.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1988) Topplacering
Sverige Sverige 8[12]


Publicerad som[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Fyra Bugg & en Coca Cola av Lotta Engberg
Melodifestivalvinnare
1988
Efterträdare:
En dag av Tommy Nilsson