Stan Laurel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stan Laurel ca 1920.
Stan Laurels gravvård 1990.

Arthur Stanley Jefferson, mer känd under artistnamnet Stan Laurel, född 16 juni 1890 i Ulverston i Storbritannien, död 23 februari 1965 i Santa Monica i Kalifornien, var en brittisk-amerikansk skådespelare och komiker. Han var Halvan i komikerduon Helan och Halvan (engelska: Laurel and Hardy).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Både Stan Laurels mor och far var skådespelare, filmproducent, filmregissör och impressario. Laurel gjorde scendebut som 16-åring vid en liten teater i Glasgow, Skottland, och de närmast följande åren spelade han såväl drama som komedi, samt dansade och spexade på music-hallscener.

År 1910 slöt sig Laurel till Fred Carnos trupp som Charlie Chaplins inhoppare, och följde med till USA på gruppens första turné där. Truppen återvände till USA 1912, och när de andra sedan återvände till England valde Laurel att stanna kvar. Han började uppträda vid varietéer och 1917 gjorde han sin filmdebut. Han medverkade i 79 filmer innan han 1927 tillsammans med Oliver Hardy bildade ett av filmfarsens populäraste par, Helan och Halvan.

I sina tidiga filmer på egen hand hade Laurel mestadels spexroller, ofta iklädd alltför stora kläder. I Helan och Halvan-filmerna var det i stort sett bara Laurel som skrev manus, varpå han sa till Hardy vad han skulle göra. Laurel var dessutom den roligare av duon, med ett alldeles speciellt kroppsspråk, som till exempel babyliknande gråt, förvirrade blinkningar och hur han brukade klia sig på hjässan.

År 1961 erhöll han en heders-Oscar för sitt kreativa pionjärskap inom filmfarsen.

Laurel äktenskap var stormiga, han var nämligen gift fem gånger. En av fruarna gifte han sig med och skilde sig från två gånger. En annan av hans hustrur var en excentrisk rysk "grevinna" och operasångerska, som påstod att Laurel hade planer på att mörda henne.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

I filmen Helan & Halvan från 2018 spelas Laurel av Steve Coogan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]