Starhawk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Starhawk

Starhawk föddes som Miriam Simos 17 juni 1951, i St. Paul, Minnesota i USA. Hon utbildades i allmän skola, där hon också regelbundet deltog i hebreiska studier. Hon säger att hennes judiska uppfostran är den som hon har att tacka för utvecklandet av religiöst och politiskt sunt förnuft. 1982 tog hon en magisterexamen i det feministiska terapiprogrammet på Antioch University West. Hon arbetade som psykoterapeut i San Francisco från 1983 till 1986, och undervisade på Antioch West och andra skolor i San Francisco Bay-området. Starhawk föreläste och undervisade präster, terapeuter och personlighetsutvecklingssökande i konsten att göra ritualer.

Hon är en framträdande röst inom den moderna jordbaserade spiritismen. Hon är författare och ekofeminist. Hon har skrivit ett otal böcker som inspirerat många till handling. Hennes böcker har översatts till spanska, franska, tyska, danska, holländska, italienska, portugisiska, polska, grekiska, japanska, och burmesiska. Starhawks författarskap har citerats av andra författare och inkluderats i oräkneliga antologier. Den numera klassiska The Spiral Dance har tryckts i nya upplagor i över 25 år och blivit reviderad två gånger. I boken presenterar hon en eklektisk blandning av teologi, feministisk teori, personlighetsutvecklande övningar, poesi och ritualer för att fira årshjulet. Starhawk presenterade också idéer som var centrala för hennes teologi. Enligt henne är Gudinnan immanent i världen. Alla ting är sammankopplade. Därför måste magi (konsten att förändra verkligheten) vara etisk och inkludera fokus på social rättvisa. Gudinnereligionen uppmanar samhället att omdefiniera manlighet och kvinnlighet och vända det försämrade livsklimatet på planeten till ett som befrämjar ett livsbekräftande klimat.

Starhawk är en av dem som inspirerat till att koppla samman den religiösa tron med ekologiskt tänkande och politisk medvetenhet. Hon är en av grundarna av The Reclaiming Community vilket är en grupp människor som arbetar med att koppla samman spiritism, eko-aktivism och politik.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]