Stefan Wahlberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Stefan Wahlberg, född 1966 i Stockholm, är en svensk journalist, krönikör, TV-producent och programledare. Han är sedan 1986 verksam inom främst nyhetsjournalistik och aktualitets- och dokumentärproduktioner. Han är specialiserad på rätts- och kriminalfrågor.

Stefan Wahlberg har bland annat varit reporter och chef för rättsredaktionen vid tidningen Expressen, redaktionschef och chefredaktör för tidningen Resumé, chefredaktör för Dagens Juridik samt krönikör i Tidningsutgivarnas publikation Medievärlden. Han medverkar regelbundet som krönikör och skribent i Metro där han också är rättslig kommentator. Han är medlem i och donator för den antirasistiska stiftelsen och tidskriften Expo.

Bland de TV-serier som Wahlberg har varit TV-producent och/eller redaktör för kan nämnas Aschberg & Co, Efterlyst, Efter Tsunamin, Godnatt Sverige, Jakten på en mördare, Kontrollkommissionen, Lex Alonzo, Middag med Bildt, Ondska, Rättens tjänare och Svenska Mord. Han har också gjort ett 20-tal historiska kriminalkrönikor i Sveriges Radio tillsammans med radiojournalisten Carolina Norén och varit programledare för TV-programmet Veckans Juridik.

I april 2008 utkom Wahlberg med rapporten Ett oavvisligt allmänintresse - om mediedrev och politiska affärer (utgiven av Timbro) där han granskade mediernas agerande vid så kallade politiska affärer. En av rapportens slutsatser är att journalister är dåliga på att granska beslut som fattas inom rättsväsendet i lägen då stora demokratiska värden står på spel. Rapporten visar också på ett stort mått av konformism och obenägenhet bland journalister att lämna den inslagna huvudfåran. Rapporten fick stor uppmärksamhet. Bland annat skrev högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i sitt nyhetsbrev att den borde användas vid landets journalistutbildningar.

I maj 2009 utkom Wahlberg med barnboken Hilding Vilding - Fixeli-Fix-Äventyret och Silverpengen, utgiven av Karolinska Universitetssjukhuset inom den medicinsk-pedagogiska verksamheten för barn som ska opereras och/eller få narkos vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Boken är illustrerad av formgivaren Tintin Timén och har som första upplaga tryckts i 10 000 exemplar.

Parallellt med journalistiken har Wahlberg drivit ett stort antal rättsprocesser mot det allmänna där pilotfallet om det så kallade zonparkeringsförbudet, som tidigare gällde i Stockholms innerstad, fick stor uppmärksamhet. Wahlberg vann slutgiltigt målet i Svea hovrätt 1999.

Wahlberg fick ett uppdrag av EU-kommissionen som expert på tryck- och yttrandefrihetsfrågor inom ramen för European Union Philippines Justice Support Programme (EPJUST) 2010. Projektet genomfördes på uppdrag av den filippinska regeringen i syfte att komma till rätta med den stora mängd utomrättsliga avrättningar som drabbat filippinska medborgare.

Wahlberg har även varit verksam som kommunikationskonsult och undervisat i mediekunskap vid bland annat Polishögskolan och åklagarutbildningen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]