Timbro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Timbro
Grundad1978
TypTankesmedja
SäteKungsgatan 60, Stockholm
PlatsSverige
VDKarin Svanborg-Sjövall
Budget29 000 000 kr [1]
Personal20[2]
Webbplatshttp://www.timbro.se

Timbro är en marknadsliberal tankesmedja och ett bokförlag baserat i Stockholm. I sin nuvarande form grundades Timbro 1978 av Sture Eskilsson och Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, en föregångare till Svenskt Näringsliv. Sedan 2003 finansieras Timbros verksamhet av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Stiftelsen fick 2013 ett förnyat anslag från Svenskt Näringsliv. Timbro ser som sin uppgift att verka för; rätten att utforma sitt eget liv, att valfrihet är viktigare än ekonomisk jämlikhet och att politikens makt över människor och företag behöver minska.[3]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Timbro grundades i sin ursprungliga form som bokförlag av affärsmannen Ernfrid Browaldh. Namnet Timbro är sammansatt från Browaldhs två barn, Tore och Ing-Marie.[4][5] Senare donerade Browaldh förlaget till Näringslivets fond.

Det skulle dröja till 1970-talet innan Timbro blev en tankesmedja. Under 1970-talet svepte en vänstervind genom Sverige. Många verksamma inom SAF var bekymrade över att ett flertal politiska reformer som upplevdes som ett hot mot marknadsekonomin genomförts. Sture Eskilsson, då verksam vid avdelningen för samhällsinformation på SAF, förklarade detta med att det intellektuella momentumet låg hos vänstern, där gruppen [[Unga filosofer]] var aktiv och dominerande i opinionsbildningen. [6] I ett PM till SAF:s direktion 1971 presenterade Eskilsson en plan för hur man skulle ta tillbaka makten över dagordningen.[7] I PM:et argumenterar Eskilsson för att SAF borde ägna mer resurser åt den opinionsbildande verksamheten och han redogör för hur dessa resurser ska användas bäst för att påverka opinionen. De intellektuella pekas ut som en central målgrupp. Eskilsson skriver bland annat att "[vänstervågen] knappast skulle ha varit möjlig utan de insatser som gruppen 'Unga Filosofer' [gjort]". SAF:s direktion gick på Eskilssons linje och tillförde extra resurser till den opinionsbildande verksamheten.

Nyheten om att SAF ville utöka sin opinionsbildning fick stor uppmärksamhet. Den 28 augusti 1971 skrev Arbetet i Malmö, en av landets ledande socialdemokratiska dagstidningar om ett "Hemligt dokument i SAFstyrelsen -så ska vänstervridningen stoppas". En intensiv debatt uppstod om näringslivets opinionsbildning. I FIB/Kulturfront skrev Jan Guillou och Peter Bratt under rubriken "SAF:S HEMLIGA PM: Hur arbetsköparna vill styra våra åsikter" att: "...dokumentet redogörs för erfarenheterna hittills när det gäller att styra opinionsbildningen i Sverige och anges riktlinjer för den närmaste framtiden." PM:et har kommit att ses som en viktig brytpunkt för den svenska samhällsdebatten [8] men det öppna genomslaget för Eskilssons strategi var under 70-talet ganska begränsat.

Så småningom (1978) utmynnade Sture Eskilssons plan i att den opinionsbildade verksamheten flyttades över från SAF till bokförlaget Timbro, och därmed var Timbro som en tankesmedja fött. Syftet med flytten var att skapa en utifrån sett självständig plattform med bättre grogrund för intellektuell diskussion: deltagare och arrangemang skulle inte behöva framstå som direkt handplockade av SAF. I samband med detta ordnade Eskilsson finansiering för Timbro från Näringslivets Fond vilket skapade ytterligare ett mellanled för att minska intrycket av kopplingar till SAF.

I boken "Hatets och illviljans kolportörer" skriver Lars Anders Johansson om denna tid. Bokens titel kommer från ett tal dåvarande statsminister Olof Palme höll där han tilldelade Timbro just detta epitet. Johansson tecknar i sin bok bilden av en organisation som väckte mycket stark antipati och misstänksamhet. I boken nämns aggressivt kritiska artiklar som skrevs om Sture Eskilsson. I riksdagen rådde enligt Johansson en likadan stämning och Vänsterpartiet Kommunisternas C.-H. Hermansson frågade Ingvar Carlsson vad denne tänkte göra åt Sture Eskilsson. [9]

Tankesmedjans främsta fokus kom att ligga på att påverka den offentliga debatten och det politiska språket på olika sätt. Detta skedde bland annat genom bokutgivning, utbildning och rapportskrivande. 1983 var man med och arrangerande en demonstration som samlade 75 000 i Stockholm den 4 oktober i en protest mot Löntagarfonderna, men just demonstrationer ägnade tankesmedjan inte något större fokus åt i övrigt. Istället var det bokutgivning, idéspridning och påverkan riktad mot massmedia och ledarsidor som var dess främsta fokus. Under 80-talet satsade man stort på bokutgivning och mer skönlitterära böcker såsom "Operation Garbo" gavs ut, detta i syfte att medial uppmärksamhet skulle spridas även till mer ideologiska arbeten.

Under 1980-talet ägde Timbro utbildningsinstitutionen City Universitetet, som drev ekonomutbildningar. Institutionen, som lades ner 2001,[10] ägde bokförlaget City University Press,[11] där Anders Borg under 1990-talet publicerade två debattskrifter.

Timbro publicerade tidigare varje vecka webbtidningen Smedjan.com, länge även papperstidning Smedjan. Den lades ned 2005, med Carl Rudbeck som dess siste redaktör. Ansvarig utgivare var Cecilia Stegö Chilò. Webbtidningen återupptog sin verksamhet 2017.[12]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Tankesmedjan är mest känd för sin utgivning av böcker. Den har gett ut både översättningar av exempelvis Henri Lepage, Ayn Rand, Friedrich Hayek, Milton och Rose Friedman och Robert Nozick och böcker av egna författare som Johan Norberg och Mattias Svensson. På 1990-talet var dess utgivning av Per Ahlmarks böcker uppmärksammad. Dagens bokutgivning består av mer aktuella debattböcker som kombineras med en klassikerserie där man översätter och tillgängliggör äldre liberala tänkare (senast i klassikerserien var Ludwig von Mises).

Timbro har en omfattande rapportproduktion inom en rad områden, däribland Välfärd & reformstrategi, Integration, Borgerlighetens framtid, Tillväxt, miljö och konsumtion och Folkkapitalism. Inom ramen för Timbro Medieinstitut (TMI) berörs områden som "vänstervridning" i media och utbildningsväsende, socialdemokraternas kopplingar till olika organisationer och privatiseringar i ett historiskt perspektiv. Vid varje rapportsläpp anordnas ett panelsamtal i Timbros lokaler.

Stureakademin är Timbros ettåriga idé- och skribentutbildning. Verksamheten, som bedrivs sedan 2003, syftar till att ge unga studenter inblick i ideologi och politik. Bland de namnkunniga gästföreläsarna märks Mauricio Rojas, Katrine Kielos, Fredrik Haage och Göran Greider. Sedan 2009 har Timbro anordnat "Sommarsmedjan" som är ett program under sommaren då unga talanger får testa på att skriva en rapport.

Timbro rankades 2011 av University of Pennsylvania på plats 39 i listan över västeuropeiska tankesmedjor. Bland de 1258 tankesmedjorna i Västeuropa fanns endast två från Sverige med.[13]

Personer verksamma vid Timbro[redigera | redigera wikitext]

Personer som varit verksamma vid Timbro[redigera | redigera wikitext]

Se även: Kategori:Personer verksamma vid Timbro

Många inom svensk samhällsdebatt och svenskt näringsliv har arbetat på Timbro. Anställda på senare tid som gått vidare till andra arbeten inom den liberala sfären eller som frilansare inkluderar Johan Norberg, Johnny Munkhammar, Eva Cooper, Thomas Idergard, Fredrik Segerfeldt, Mattias Svensson. Gunnar Hökmark, Ulf Kristersson och Filippa Reinfeldt är exempel på moderata politiker som har arbetat på tankesmedjan.

Bland tidigare chefer finns Markus Uvell, Maria Rankka, Cecilia Stegö Chilò, Mats Svegfors, Mats Johansson, Odd Eiken, PJ Anders Linder och Mattias Bengtsson.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://alliansfritt.nu/nyheter/29-miljoner
 2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 26 oktober 2011. https://web.archive.org/web/20111026140830/http://www.timbro.se/innehall/?content_id=7634. Läst 24 september 2011. 
 3. ^ Om oss - Timbro” (på sv-SE). Timbro. https://timbro.se/om-oss/. Läst 24 april 2017. 
 4. ^ Zaramis.nu, Artiklar om Direktörsfamiljer: Browaldh - Handelsbanken, läst 12 mars 2009
 5. ^ 2007-02-15: Tore Browaldh
 6. ^ Från folkhem till nytt klassamhälle: ett högerspöke berättar. Eskilsson, Sture. 2005. T Fischer & Co
 7. ^ Föredragning för Saf:s styrelse 18/3 71 läst i Från folkhem till nytt klassamhälle: ett högerspöke berättar
 8. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 12 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131012033702/http://www.etc.se/nyhet/segrarna. Läst 6 augusti 2012. 
 9. ^ http://www.svensktidskrift.se/?p=4226
 10. ^ http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article10239237.ab
 11. ^ http://www.zetterberg.org/InPassing/TimbroImprimarur.htm
 12. ^ Om Smedjan - Timbro” (på sv-SE). Timbro. https://timbro.se/smedjan/om-smedjan/. Läst 29 mars 2017. 
 13. ^ 2011 Global Go To Think Tank Index Arkiverad 10 maj 2013 hämtat från the Wayback Machine. s. 40.
 14. ^ Vi på Timbro” (på sv-SE). Timbro. https://timbro.se/om-oss/kontakt/medarbetare/. Läst 16 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]