Sten, sax, påse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sten vinner över sax, sax vinner över påse och påse vinner över sten
En man och en flicka leker leken i Seoul, Sydkorea.

Sten, sax, påse, även klunsa[1], är en handlek som används i stället för att dra sticka, singla slant eller kasta en tärning för att fälla enkla avgöranden mellan två personer eller slumpmässigt utse någon för något ändamål. Till skillnad från verkligt slumpmässiga urvalsmetoder kan sten, sax, påse spelas med skicklighet om leken utförs många gånger i sträck, eftersom spelaren ofta kan känna igen och utnyttja motspelarens icke slumpmässiga beteende.

I USA förekommer det att frisbee-lag eller lag som har en tävling i debatt på universitet bestämmer vem som ska börja genom sten, sax, påse i stället för att singla slant. Metoden kan även användas för att lotta fram en vinnare om matchen slutade oavgjort, eller måste ställas in på grund av regn. Inom vampyr-lajv används den ofta för att uppnå lagom slumpmässiga resultat, då leken inte kräver några redskap.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Liksom go och Mah-Jong har sten, sax, påse sitt ursprung i Kina. Enligt en bok med titeln Wǔzázǔ (五雜俎 eller 五雜組), författad av Xiè Zhàozhì (謝肇淛) mot slutet av Mingdynastin, spelade Handynastins ädlingar ett spel vid namn shǒushìlìng (手勢令) som anses vara just sten, sax, påse.

Det finns inga spår i västerlandet av sten, sax, påse innan direkta kontakter hade knutits med Asien. Västerländska författare från slutet av 1800-talet har blott nämnt det som ett asiatiskt spel.[källa behövs] Kineserna och koreanerna använder sig av ett stycke "tyg" tillsammans med saxen och stenen, medan japanerna (där leken går under namnet Jan-ken-pon) kallar symbolen för "papper". Detta antyder att leken anlänt i västerlandet via Japan, inte minst för att den svenska "påsen" i de flesta andra europeiska språk benämns "papper", kort och gott.[källa behövs] Även i engelskan använder man papper i stället för påse, där heter det rock, paper, scissors (sten, papper, sax).[2]

Regler[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna tävlar mot varandra och slår varsin knuten näve i luften tre gånger och den tredje gången formar de sina händer i en av tre symboler: som en sten – det vill säga den knutna näven behålls – sax – handens pek- och långfingrar sträcks ut – eller påse – handen öppnas och sträcks fram oknuten.[3]

Saxen slår påsen genom att klippa sönder den, men går sönder om den försöker klippa i stenen. Påsen slår stenen genom att omsluta den. På så sätt slår varje symbol en viss annan symbol, hamnar i oavgjort mot sin kopia och blir slagen av den tredje. Vanligtvis löser man ett oavgjort läge genom att spela igen tills någon vinner. Det är inte ovanligt att man spelar flera gånger och låter den som har till exempel "bäst av tre vinster" eller enkelt uttryck "bäst av tre" vinna.

Strategi[redigera | redigera wikitext]

Vid spel mellan mänskliga spelare, går strategin huvudsakligen ut på att på olika sätt påverka motståndaren eller försöka lista ut motståndarens taktik. Det är allmänt accepterat att vilseledande tal som till exempel "Inget slår den kära gamla stenen" eller liknande är tillåtet för att påverka motståndaren.

Optimal matematisk strategi, enligt spelteori, innebär helt enkelt att slumpmässigt välja något av alternativen. Strategin innebär att man inte förlorar mer än vad som kan förväntas av slumpen, det vill säga i längden inte mer än hälften av gångerna. När psykologi på detta sätt eliminerats kan alltså spelet i viss mening sägas vara trivialt. Strategin är dock inte optimal vid spel mot en motståndare som inte också använder den slumpmässiga strategin. Faktum är att det vid spel mot en sådan motståndare nästan alltid finns en strategi som utnyttjar svagheten i motståndarens suboptimala strategi. Perry Friedman vid Stanford University har skrivit ett program kallat RoshamBot som utnyttjar artificiell intelligens för att välja optimalt drag.

Psykologi[redigera | redigera wikitext]

Det har uppvisats att män ofta inleder rundor med att välja sten och att de i trängda situationer försvarar sig med samma val. Kvinnor väljer oftast att inleda med att välja sax för att sedan övergå till att välja påse. En tredjedel av valen har funnits vara slumpmässiga.[4]

Världsmästerskap[redigera | redigera wikitext]

The World Rock Paper Scissors Society anordnar varje år ett världsmästerskap i leken.[5]

Tidigare världsmästare[redigera | redigera wikitext]

Svenska mästerskap[redigera | redigera wikitext]

Det första svenska mästerskapet i Sten, sax, påse arrangerades 2012 av Robert Tennevik. Finalen ägde rum på Södra Teatern i Stockholm den 28 september med 64 deltagare och Daniel Halldén var vinnare.[6] År 2013 tog SM-finalen plats på O'Learys Norrtull med 32 deltagare. Domare och arrangör var Robert Tennevik och speaker Jesper Hussfelt. Vinnaren blev Jocke Sköld från Norrköping. SM-finalen 2014 hölls den 15 november på O'Learys Tolv Stockholm. Svensk mästare 2014 blev Peter "Peppe" Björn som vann med 3-2 mot 2012 års svenska mästare Daniel Halldén. Domare var Robert Tennevik och konferencier var Jesper Hussfelt. SM-finalen 2015 hölls på O’Learys Gamla stan den 14 november inför en fullsatt lokal. Domare och arrangör var Robert Tennevik och konferencier var Pontus Kåmark. Svensk mästare 2015 blev Mathias Svärd från Hudiksvall. SM-finalen 2016 hölls den 12 november på O´Learys Gamla stan, domare och arrangör var Robert Tennevik. Vinnaren blev Johan Schunnesson från Stockholm. SM-finalen 2017 hölls den 11 november på O´Learys Gamla stan, domare och arrangör var Robert Tennevik, vinnaren blev Linus Norsten från Haninge.

Svenska mästare i sten, sax, påse

 • 2012: Daniel Halldén (Stockholm)
 • 2013: Jocke Sköld (Norrköping)[1]
 • 2014: Peter "Peppe" Björn (Norrköping)
 • 2015: Mathias Svärd (Hudiksvall)
 • 2016: Johan Schunnesson (Stockholm)[7]
 • 2017: Linus Norsten (Haninge)[8]

Se även[redigera | redigera wikitext]

 • Morra – en liknande lek

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Här avgörs SM i Sten, sax, påse. Aftonbladet. Läst 2013-10-13.
 2. ^ http://www.nytimes.com/interactive/science/rock-paper-scissors.html
 3. ^ ”sten, sax och påse - Uppslagsverk - NE.se” (på sv). www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sten-sax-och-p%C3%A5se. Läst 11 januari 2018. 
 4. ^ https://www.psychologytoday.com/blog/the-blame-game/201504/the-surprising-psychology-rock-paper-scissors
 5. ^ ”How Do I Win Rock Paper Scissors Every Time?” (på engelska). ChaCha. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525085111/http://www.chacha.com/content/infographics/How-do-i-win-rock-paper-scissors-every-time. 
 6. ^ Webbsida för SM
 7. ^ SM-final i sten, sax, påse 2016
 8. ^ SM-final i sten, sax, påse 2017

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]