The Big Bang Theory

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om TV-serien. För vetenskapsteorin, se Big Bang.
The Big Bang Theory
TBBT logo.svg
Originaltitel The Big Bang Theory
Genre Situationskomedi
Skapad av Chuck Lorre
Bill Prady
Regissör Mark Cendrowski
Medverkande Johnny Galecki
Jim Parsons
Kaley Cuoco
Simon Helberg
Kunal Nayyar
Mayim Bialik
Melissa Rauch
Musik Barenaked Ladies
Antal avsnitt 202 (Lista)
Längd (per avsnitt) 21 minuter
Antal säsonger 9
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Chuck Lorre Productions
Warner Bros. Television
Exekutiv producent Chuck Lorre
Bill Prady
Steven Molaro
Producent Faye Oshima Belyeu
Inspelningsplats Studio 25, Warner Bros. Studios
Burbank, Kalifornien
Sändning
Originalkanal CBS
Originalvisning 2007–
Bildformat 1080i (HDTV)
Ljudformat Dolby Digital 5.1
Status I produktion
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

The Big Bang Theory är en amerikansk situationskomedi skapad av Chuck Lorre och Bill Prady, som båda är seriens exekutiva producenter, tillsammans med Steven Molaro. Alla tre fungerar också som huvudförfattare. Serien hade premiär på CBS den 24 september 2007.[1]

Serien utspelar sig i Pasadena, Kalifornien och kretsar kring fem karaktärer: två genialiska rumskamrater som arbetar vid California Institute of Technology, experimentalfysikern Leonard Hofstadter och den teoretiska fysikern Sheldon Cooper; deras granne tvärs över hallen Penny, en gladlynt servitris som vill bli skådespelerska; och Leonard och Sheldons lika nördiga och socialt tafatta medarbetare och vänner Howard Wolowitz, en flygingenjör från Jet Propulsion Laboratory och den enda av dem som inte innehar titeln "fil.dr", och Rajesh Koothrappali, en astrofysiker som också jobbar på Caltech. De fyra killarnas nördighet och intellekt kontrasterar med Pennys sociala färdigheter och sunda förnuft.[2][3] Tre andra stödkaraktärer har också blivit uppflyttade till huvudroller för ett antal säsonger eller avsnitt: Leslie Winkle, en kollega vid Caltech och, vid olika tillfällen, älskarinna till båda Leonard och Howard; Bernadette Rostenkowski, en doktorand (senare doktor) inom mikrobiologi, jobbar deltid som servitris med Penny och är Howards kärleksintresse och senare fru; samt Amy Farrah Fowler, en neurobiolog som är väldigt lik Sheldon, och som senare blir nära vän med Penny och tillsammans med Sheldon.

Serien är producerad av Warner Bros. Television och Chuck Lorre Productions.[4] I augusti 2009 vann serien Television Critics Associations pris för bästa komediserie och Jim Parsons vann priset för bästa individuella prestation inom komedi.[5] 2010 vann serien People's Choice Award för "Favorite Comedy", medan Parsons vann en Primetime Emmy Award i kategorin "Outstanding Lead Actor in a Comedy Series".[6] Den 16 januari 2010, tilldelades Parsons en Golden Globe av Hollywood Foreign Press Association för "Best Actor in a Television Comedy or Musical", ett pris som delades ut av motspelerskan Kaley Cuoco. Den 18 september 2011 tilldelades Parsons ännu en gång en Emmy för "Best Actor in a Comedy Series".

När den tredje säsongen hade premiär, den 21 september 2009, blev den CBS högst rankade serie för den kvällen bland vuxna (18-49), tillsammans ett rekord på hela 12,83 miljoner tittare.[7] Den 19 maj 2010, meddelades det att CBS skulle flytta serien till torsdagar klockan 20.00 inför 2010-2011. Den 12 januari 2011, meddelade CBS att serien skulle förlängas i ytterligare tre säsonger.[8] Den femte säsongen hade premiär den 22 september på sin vanliga sändningstid med två avsnitt efter varandra.[9][10]

Roller[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

Dessa skådespelare har medverkat i alla säsonger (möjligen inte alla avsnitt) av serien:

 • Johnny Galecki[11] som Leonard Leakey Hofstadter, Ph.D. – en experimentalfysiker med en IQ på 173 som mottog sitt Ph.D. (filosofie doktor) när han var 24 år gammal. Han delar lägenhet med sin kollega och vän Sheldon Cooper. Manusförfattarna antydde direkt en potential romans mellan honom och grannen Penny, och den sexuella spänningen mellan dem utforskas ofta.
 • Jim Parsons[12]Sheldon Lee Cooper. Ursprungligen från östra Texas, var Sheldon ett underbarn som började college vid 11 års ålder (efter att ha gått ut femte klass), började forskarutbildning vid 14, och tog sin doktorsexamen (Ph.D.) när han var 16. Han är en teoretisk fysiker som fokuserar på strängteori, och har en Master's Degree (akademisk examen), en Ph.D., en Sc.D. (Doctor of Science), och en IQ på 187. Han uppvisar en strikt följsamhet till rutiner; brist på förståelse för ironi och sarkasm; han är även helt ointresserad av Leonards, Howards och Rajs kärleksproblem. Sheldon delar en lägenhet med Leonard Hofstadter, tvärs över hallen från Penny, och förlitar sig på båda för råd i sociala sammanhang.
 • Kaley Cuoco[13] som Penny – blondinen som gärna stoltserar med att hon är "född och uppvuxen i Omaha, Nebraska". Hon bor tvärs över hallen från Sheldon och Leonard. Hon jagar en skådespelarkarriär och har varit på många auditions men har inte varit speciellt lyckad hittills. Hon betalar sina räkningar genom att jobba som servitris och bartender på The Cheesecake Factory. Hittills har hennes efternamn inte avslöjats.[14]
 • Simon Helberg[15] som Howard Joel Wolowitz, M.Eng.[16]. Howard jobbar som flygingenjör. Han lever tillsammans med sin mor, som är av judisk härkomst. Hans pappa lämnade dem när Howard var 11, och han har aldrig vetat varför. Howard har, till skillnad från Sheldon, Leonard och Raj, inte en Ph.D. Han försöker hävda sig genom att påpeka att han har en mastersexamen i teknik från MIT och att apparaterna han designar skjuts upp i rymden, till skillnad från hans vänners rent abstrakta arbeten. Han anser sig vara en charmör men hans idel misslyckade raggningsförsök är ofta på och över gränsen till sexuella trakasserier. Han hävdar att han är flerspråkig. Han dejtar och gifter sig sedan med Bernadette Rostenkowski.
 • Kunal Nayyar[17] som Rajesh Ramayan Koothrappali, Ph.D. Rajesh kommer ursprungligen från New Delhi, Indien, och jobbar som astropartikelfysiker vid Caltech.[18] Hans familj bor kvar i Indien och han kommunicerar med dem via Skype. Han är väldigt blyg inför kvinnor och är fysiskt oförmögen att prata med dem såvida han inte dricker alkohol (eller tror att han druckit alkohol) (i senare säsong så klarar han av att prata med kvinnor utan att dricka alkohol).Han har ofta haft mer tur med kvinnor än sin överdrivet självsäkra bäste vän, Howard. Hans föräldrar, Dr. och Mrs. V.M. Koothrappali, kan ses via webcam. Under den fjärde säsongen blir hans syster Priya ihop med Leonard.

Ytterligare[redigera | redigera wikitext]

Dessa skådespelare var först gästskådespelare men blev sedan uppflyttade till huvudroller. Men, även efter uppflyttningen, står de bara med i avsnitten de är med i:

 • Sara Gilbert som Leslie Winkle, Ph.D. (återkommande roll under säsong 1-3, men huvudroll under delar av säsong 2)[19][20] - en fysiker som jobbar i samma labb som Leonard. Utseendemässigt är hon Leonards kvinnliga motsvarighet. Hon är en av Sheldons fiender, på grund av deras motstridiga vetenskapliga teorier. De anser båda varandra vara intellektuellt underlägsna, men Leslie är vitsigare än Sheldon, och kallar honom "dumbass". Leslie är känd för att vara promiskuös, och hon har haft förhållanden utan engagemang med Leonard och senare Howard. Gilbert blev uppflyttad till huvudroll under den andra säsongen, men degraderades igen efter att manusförfattarna insåg att de inte kunde producera kvalitetsmaterial för henne i varje avsnitt.[19]
 • Melissa Rauch som Bernadette Rostenkowski, Ph.D. (återkommande roll säsong 3 avsnitt 5-14, huvudroll sedan avsnitt 4 säsong 4)[21] – en ung kvinna som från början är en servitris tillsammans med Penny för att ha råd med att studera mikrobiologi. Hon försvarar sin doktorsavhandling och får sen ett bra betalt jobb som forskare i säsong 4. Bernadette träffar Howard via Penny. De kommer inte alls överens i början, eftersom de inte verkar ha någonting gemensamt. När de märker att de båda har tjatiga mödrar, känner de en koppling. De förlovar sig i slutet av säsong 4.
 • Mayim Bialik som Amy Farrah Fowler, Ph.D. (gäst från avsnitt 23 säsong 3 tills avsnitt 5 säsong 4, huvudroll sedan avsnitt 8 säsong 4)[22] – en kvinna som Raj och Howard träffar via en dejtingsida efter att i hemlighet skapat ett konto i Sheldons namn. Sidan matchar henne med Sheldon, och de två delar många liknande egenskaper. När hon och Sheldon träffas, blir hon, som Sheldon beskriver det, en flicka som är hans vän, men inte hans "flickvän". Amy Fowler har doktorsexamen i neurovetenskap. I den första säsongens avsnitt "The Bat Jar Conjecture" föreslår Raj att rekrytera den riktiga Bialik till deras bowlinglag.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

 • Arbetsnamnet på serien var "Lenny, Penny, and Kenny".
 • Signaturlåten görs av Barenaked Ladies.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Lista över avsnitt av The Big Bang Theory
Säsong Avsnitt Första sändning
1 17 24 september 2007 - 19 maj 2008
2 23 22 september 2008 - 11 maj 2009
3 23 21 september 2009 - 23 maj 2010
4 24 24 september 2010 - 19 maj 2011
5 24 22 september 2011 - 10 maj 2012
6 24 27 september 2012 - 16 maj 2013
7 24 27 september 2013 - 3 juni 2014
8 24 22 september 2014 - 7 maj 2015

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, The Big Bang Theory, 28 januari 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ The Big Bang Theory Cast & Details – TVGuide.com. Retrieved February 14, 2009.
 2. ^ Gary Strauss (11 april 2007). ”There's a science to CBS' Big Bang Theory”. USA Today. http://www.usatoday.com/life/television/news/2007-11-04-big-bang_N.htm. Läst 7 november 2008. 
 3. ^ Scott D. Pierce (8 oktober 2007). ”He's a genius”. Deseret News. http://www.deseretnews.com/article/1,5143,695216156,00.html?pg=2. Läst 11 december 2008. 
 4. ^ Pierce, Scott D. (22 september 2007). ”Yes, it's a 'Big Bang.'”. Deseret Morning News. http://www.deseretnews.com/article/695212063/Yes-its-a-Big-Bang.html?pg=all. Läst 13 december 2008. 
 5. ^ ”The TCA Awards turn 25 – Sepinwall on TV | New Jersey Entertainment – TV & Film”. NJ.com. 2 augusti 2009. http://www.nj.com/entertainment/tv/index.ssf/2009/08/the_tca_awards_turn_25_sepinwa.html. Läst 11 oktober 2009. 
 6. ^ ”61st Primetime Emmy Awards | Academy of Television Arts & Sciences”. Cdn.emmys.tv. http://cdn.emmys.tv/awards/2009ptemmys/61stemmys_noms.php. Läst 30 januari 2010. 
 7. ^ ”CBS opens the new season with a big bang "The Big Bang Theory" Premieres with its largest audience ever and highest adult 18–49 rating”. Cbspressexpress.com. http://www.cbspressexpress.com/div.php/cbs_entertainment/release?id=22817. Läst 11 oktober 2009. 
 8. ^ ”CBS and Warner Bros. Television Announce Multi-Year Broadcast Agreement for "The Big Bang Theory"”. The Futon Critic. http://www.thefutoncritic.com/news/2011/01/12/cbs-and-warner-bros-television-announce-multi-year-broadcast-agreement-for-the-big-bang-theory-406415/20110112cbs03/. Läst 12 januari 2011. 
 9. ^ ”"The Skank Reflex Analysis" - The Futon Critic - thefutoncritc.com”. http://www.thefutoncritic.com/listings/20110818cbs10. Läst 23 september 2011. 
 10. ^ ”"The Infestation Hypothesis" - The Futon Critic - thefutoncritic.com”. http://www.thefutoncritic.com/listings/20110822cbs02. Läst 23 september 2011. 
 11. ^ CBS (2 december 2007). ”The Big Bang Theory Cast - Johnny Galecki”. CBS. http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/cast/johnny-galecki/. Läst 28 juli 2011. 
 12. ^ CBS (2 december 2007). ”The Big Bang Theory Cast - Jim Parsons”. CBS. http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/cast/jim-parsons/. Läst 28 juli 2011. 
 13. ^ CBS (2 december 2007). ”The Big Bang Theory Cast - Kaley Cuoco”. CBS. http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/cast/kaley-cuoco/. Läst 28 juli 2011. 
 14. ^ "Big Bang Theory: 'We didn't anticipate how protective the audience would feel about our guys'." Variety. 2009-05-08. [1]
 15. ^ CBS (2 december 2007). ”The Big Bang Theory Cast - Simon Helberg”. CBS. http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/cast/simon-helberg/. Läst 28 juli 2011. 
 16. ^ "The Jerusalem Duality". The Big Bang Theory. April 14, 2001. Nr. 12, säsong 1. 09:26 minuter in i programmet.
 17. ^ CBS (2 december 2007). ”The Big Bang Theory Cast - Kunal Nayyar”. CBS. http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/cast/kunal-nayyar/. Läst 28 juli 2011. 
 18. ^ CBS (2 december 2007). ”About The Big Bang Theory”. CBS. http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/about/. Läst 24 juni 2009. 
 19. ^ [a b] ”'Big Bang Theory' scoop: Sara Gilbert taken off contract | The Big Bang Theory | Ausiello Files | EW.com”. Ausiellofiles.ew.com. 23 januari 2009. http://ausiellofiles.ew.com/2009/01/big-bang-theory.html. Läst 2 maj 2009. 
 20. ^ ”Sara Gilbert”. Imdb.com. http://www.imdb.com/name/nm0004960/. Läst 2 maj 2009. 
 21. ^ ”Exclusive: 'Big Bang Theory' promotes Melissa Rauch to series regular”. Ausiellofiles.ew.com. 25 oktober 2010. http://ausiellofiles.ew.com/2010/10/25/big-bang-theory-melissa-rauch-series-regular/. Läst 26 oktober 2010. 
 22. ^ Michael Ausiello (15 november 2010). ”‘Bang Theory’ Ups Mayim Bialik to Regular”. www.deadline.com. http://www.deadline.com/2010/11/bang-theory-ups-mayim-bialik-to-regular/. Läst 30 januari 2011.