Stockholms östra station

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholms östra
Stockholms östra vid Drottning Kristinas väg 2005-06-27-3.jpg
Ingången till Stockholms östra vid Drottning Kristinas väg.
Stationsinformation
OrtStockholm
Öppnade1884
Trafikeras avSL (tidigare: SJ och SRJ)
TrafiktypPassagerartrafik
Kapacitet
Antal spår6
Passagerare per år23000 per vardag[1]
Förbindelser
Övriga trafikslagTunnelbana (Tekniska högskolans station)
Regionbuss
Lokalbuss
Anslutande linjerRoslagsbanan
Läge
Koordinater59°20′47″N 18°04′15″Ö / 59.34639°N 18.07083°Ö / 59.34639; 18.07083
StationssignaturÖst
Light rail logo.jpg Stockholms Östra
Roslagsbanan Stockholms Östra 2014.jpg
Stationsinformation
KommunStockholms kommun
SystemRoslagsbanan
Kapacitet
Antal plattformar2 st
Förbindelser
Linje L27   L28   L29 
Anslutande linjerBussar, Tunnelbana
StationssignaturÖst
Föregående station L27   L28   L29 
Universitetet
Efterföljande station L27   L28   L29 
Terminus
Linjekarta
Stockhoms Ostra.jpg

Stockholms östra station (Öst), lokalt omnämnd som Östra station eller Östra, är en järnvägsstation i Stockholm och terminalpunkt för Roslagsbanan. Stationen ligger i anslutning till Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och tunnelbanestationen Tekniska högskolan.

Nuvarande situation

Dagens Stockholms östra har en bangård med rangerings- och uppställningsspår, samt en vagnhall för lättare underhåll och tvätt. Det finns sex plattformsspår som är numrerade 2 till 7. Fram till 2015 låg spår 6 och 7 i en svag lutning ner mot gatuplan då det fram till 1960 fortsatte tvärs över Drottning Kristinas väg och Valhallavägen, ner till Engelbrektsplan. Denna sträcka trafikerades av Djursholmstågen och kallades tåget i gatan. Numera ligger alla spår i samma plan.

I anslutning till stationen finns nedgången till tunnelbanestationen Tekniska högskolan, samt en bussterminal där man förutom innerstadsbussar även finner bussar till Roslagen. Dessa är linjerna 639 till Rimbo och Hallstavik, 670 till Vaxholm samt 676 till Norrtälje.

Stockholms östra har 11700 påstigande och ungefär lika många avstigande per vardag. Det gör stationen till den fjärde största järnvägsstationen i Stockholm (efter Centralen, Södra och Älvsjö).

Historia

Stationsbyggnaden är belägen vid Valhallavägen 75-77. Nuvarande byggnad invigdes 1932 och ritades av arkitekten Albin Stark och inrymmer även trafikbolagets administration, idag Arriva och tidigare AB Roslagståg, AB Storstockholms Lokaltrafiks Järnvägar (SLJ) m.fl.. Den cirkulära entréhallen har takmålningar av Ewald Dahlskog och på andra våningen ligger en restaurang, med klassiska anor och en stark koppling till Djurgårdens IF, som i princip har inredningen kvar från 1930-talet.

1884 när bangårdsbyggandet började, tänkte bolaget placera stationsbyggnaden vid nuvarande Lill-Jans Plan, men Stockholms stads krav på utrymme för en "gränsboulevard", nuvarande Valhallavägen, tvingade upp järnvägsbyggarna på berget i "oländig terräng", 4 meter över den nivå, som den tilltänkta stationen skulle ha legat.

Innan nuvarande stationsbyggnad och bangård byggts, låg ett enkelt stationshus i trä, ungefär där Odengatan möter Valhallavägen, som blev ett nära 50-årigt provisorium.

Tidigare hade Stockholms östra även anslutning till det normalspåriga järnvägsnätet via ett förbindelsespår till Värtabanan; delar av banvallen kan fortfarande ses på spårets västra sida mellan då den kommer ut under den nybyggda tvätthallen och svänger av mot Albano.

Bilder

Nutida fotografier

Äldre fotografier

Referenser

  1. ^ Fakta om SL och länet 2010

Externa länkar