Stol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Stol (olika betydelser).
Suntaksstolen med sitt varghuvud.
Påve Clemens IX sittande i stol med armstöd.

En stol är en sittmöbel för en person, normalt försedd med tre eller fyra ben, vanligen med ryggstöd och ibland även med armstöd. Kontorsstolen har dock vanligen ett ben och fyra eller fem hjul. En stoppad stol med rygg- och armstöd kallas fåtölj. En sittmöbel som saknar rygg- och armstöd kallas pall. En sittmöbel med plats för fler än en person kallas soffa eller bänk.

Stolar kan vara av många olika material. Ett vanligt material är trä och ett annat är stål. Stål är vanligt på kontorsstolar men de är klädda med mjuka material. På trästolarna kan det ibland finnas ett mjukt underlag, annars brukar man lägga på en dyna.

Stolar kan även finnas i exempelvis bilar, kontor, omklädningsrum och provrum. Stolar finns också i olika modeller så som gungstolar, frisörstolar och datastolar. För små barn finns det särskilda barnstolar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En av Sveriges äldsta bevarade stolar är den så kallade Suntaksstolen från Suntaks kyrka i Västergötland. [1] Den är troligen från tidigt 1100-tal. Stolen har på ena sidan ett stort skulpterat varghuvud. Enligt traditionen användes stolen av biskopen vid hans kyrkobesök. Bak på ryggstycket har någon medeltida klottrare ristat in “Ave Maria Grati” i runor.

Den äldsta stol som finns bevarad i Norden är en dansk stol, mer än tretusen år gammal. Vid utgrävning av bronsåldershögen Guldhöj i Jylland påträffades en fällstol i trä, inte olik moderna fällstolar. Den har dessutom slående likheter med faraonernas fällstolar i Egypten.

Prov på tidig nordisk möbelkonst från 800-talet är fynd från de enastående vikingaskeppsgravarna i Norge. Förutom sängar och kistor finns även en stol med i Osebergsdrottningens “dödsbo”. Detta är en stol med heltäckande sidor under sätesnivån, en så kallad kiststol. Under sätet kunde man förvara saker. Vid utgrävningar i Lund har man funnit en stolsrygg från tiden före 1050. Den är av typen stolpstol, där bakbenen går upp och bildar sammanhängande delar med ryggstödet.

Flera svenska medeltidsstolar har bevarats i kyrkor runt omkring i landet. Idag är dessa mest museiobjekt men i till exempel Lärbro kyrkaGotland står fortfarande en karmstol från 1200-talet med vackert svarvade trädelar.

En speciell typ av medeltida stolar är de så kallade korstolarna. Dessa var som namnet anger placerade i de större kyrkornas kor för att användas av närvarande präster vid mässorna. Korstolar är inga ensamstående stolar utan är sammanfogade flera efter varandra i en enhet. Exempel på korstolar finns i Lunds domkyrka och Roskilde domkyrka från 1300-talet samt del av korstolsarrangemang i Vadstena klosterkyrka,

En ålderdomlig typ av stol är den så kallade kubbstolen. Som namnet anger utgörs denna oftast av en urholkad trädstam eller kubbe. Kubbstolen kan också vara tillverkad som en laggad tunna med sittbänk. De äldsta bevarade kubbstolarna är genom inskriptioner daterade till 1600-talen men typen är troligtvis betydligt äldre. Från portalutsmyckningen till Källunge kyrka från omkring 1300 finns till exempel en kubbstol avbildad.

Pinnstolen blev populär under 1700-talet. Från början följde denna med engelska utvandrare till Amerika, så kallade windsorstolar, och därifrån spreds typen tillbaka till Europa , bland annat till Sverige. Henriette Killander, ägare av Hooks herrgård i Småland ritade på 1850-talet den första svenska pinnstolen vilket inledde inhemsk tillverkning i stor skala.[2]

Även gungstolen kommer från Nordamerika där den på 1800-talet oftast kallades för Bostongungstol. Bland enklare folk i Sverige verkar den ha blivit populär först på 1870-talet och då som finrumsmöbel.

Den äldsta nordiska barnstolen påträffades vid arkeologiska utgrävningar i Lund. Stolen, som är fragmentarisk består av en trälåda med handtag, liknande en modern ”babysitter”. Den är daterad till 1000-talet och finns till beskådande på Kulturen i Lund.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Moderna stolar[redigera | redigera wikitext]

Dagens stolar tillverkas i material som trä, plast och metall och framställs på industriell bas. En av världens mest sålda stolar är polypropstolen, en stol där sitsen är tillverkad i ett stycke formgjuten plast och med stålunderrede.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Suntaksstolen i Suntaks Gamla Kyrka
  2. ^ Hooks historia

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Arbete och redskap. Materiell folkkultur på svensk landsbygd före industrialiseringen. Lund 1971.
  • Vikingarna. Malmö stadsmuseum. Malmö 1989.
  • Glob P.V.: Højfolket, bronzealderens mennesker bevaret i 3000 år. København 1970.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]