Stora Väsby slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stora Väsby
Slott
Stora Väsby i juli 2009
Stora Väsby i juli 2009
Land Sverige Sverige
Region Svealand
Kommun Upplands Väsby
Ort Upplands Väsby
Arkitekt Carl Hårleman
Färdigställande 1760-talet
Arkitektonisk stil Rokoko

Stora Wäsby är ett slott i Upplands Väsbys grönområden, utanför tätbebyggt område med stor slottspark. Det ägs av den friherrliga familjen De Geer.

Huvudbyggnaden är ett tvåvånings stenhus med något framspringande mittparti. Det indelas av pilastrar i två våningar över varandra och krönes av en lågspetsig antik gavel med ätterna De Geers och Ribbings vapen. Mittpartiet är utsmyckat med ett par byster samt girlander och festoner i sandsten. Innerväggarna har pannåer med oljemålade arkitekturmotiv inom guldramar och dörröverstycken som föreställer amoriner. Gården omges av fyra flyglar, och slottet har på motsatta sidan en stor trädgård i fransk stil. Parken genomkorsas numera av både järnvägen och E4. Slottet uppfördes på 1760-talet efter ritningar av arkitekten Carl Hårleman, men avslutades under ledning av arkitekten Jean Eric Rehn efter Hårlemans död. Det är en av rokokotidens bäst bevarade byggnader i Uppland.

Stora Wäsby var under medeltiden sätesgård. Det ägdes 1485–1506 av underlagmannen Knut Karlsson av Forstenasläkten[ifrågasatt uppgift]. På 1600-talet tillhörde det riksrådet Jöns Knutsson Kurck den yngre. Hans son Knut Kurck sålde Stora Väsby 1668 till brukspatron Emanuel De Geer. År 1730 blev Stora Wäsby fideikommiss inom släkten De Geer.

Under 1920-talet var arkitekten Isak Gustaf Clason verksam vid Stora Väsby för att utföra invändiga och yttre renoveringar. Under 1800-talet hade herrgården varit känd som det ”det vita slottet”. År 1927 putsades och färgades slottet om under ledning av Clason och konservatorn Alfred Nilsson. Slottet fick då en ljusgul karaktär som sedan förstärktes till en gulbrun färgsättning på 1960-talet. År 1995 under ledning av arkitekterna Jan Lisinski och Eva Göransson avfärgades slottet till sin nuvarande karaktär med gula fasader, röd rusticering och övriga arkitektoniska detaljer i grått. Den röda färgen baserades på frägprover från underliggande puts.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]