Storytel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Storytel är en ljudbokstjänst som möjliggör val, köp och lyssning av ljudböcker direkt i mobiltelefonen, samt via webben Storytel.se sedan juni 2009. Via en java-applikation kallad Storytelspelaren, som laddas ner till mobilen, strömmas (se streaming) ljudfilerna till mobiltelefonen över mobilnätet direkt från Storytels server. Storytel erbjuder sina kunder möjligheten att lyssna obegränsat på ljudböckerna i tjänsten för en fast månadsavgift.

Samarbetsavtal med de flesta stora ljudboksförlagen så som Piratförlaget, Bonnier Audio, Earbooks, Storyside, Bra Böcker, Gyldendal, Random House och Harper Collins gör att användaren alltid har tillgång till ett stort ljudboksbibliotek direkt i Storytel-spelaren.

Storytel grundades 2005 av Jon Hauksson (Systemarkitekt och chefsutvecklare) och Jonas Tellander (VD) under namnet Bokilur men företaget bytte 2007 namn till Storytel, främst för att underlätta en internationell expansion.

I juni 2009 sände SVT det avsnitt av Draknästet, där Storytel genom en presentation av Jonas Tellander attraherade finansiering för fortsatt expansion. Draknästet är SVT:s version av BBC:s entreprenörsprogram Dragons' Den som baseras på det japanska TV-programmet Money no Tora som ägs av Sony. Investerade gjorde Richard Båge, grundare till Mediaplanet och Insplanet.

Samma månad släpptes Storytels webbtjänst, vilken gör att Storytels kunder kan lyssna på ljudböcker strömmat via webben, likt musiktjänsten Last.fm eller Spotify. Medan den mobila tjänsten är ett program som laddas ner till mobilen är webbtjänsten en Java Applet, dvs inget program behöver laddas ner till datorn för att ta del av ljudböckerna. Webbtjänsten har även formen av ett community för ljudbokslyssnare, med syftet att hjälpa folk att upptäcka fler böcker och dela med sig av sina litterära upplevelser.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]