Straight edge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Byxor med Straight Edge-relaterade märken.

Straight Edge (ibland förkortat sXe, SxE eller Edge) är en livsstil och subkultur starkt associerad med punk och hardcoremusik. Subkulturen inspirerades ursprungligen av hardcorebandet Minor Threat, och är mest utbredd i USA, Kanada, England och Australien. Livsstilen innebär att man avstår från tobak, alkohol och övriga rusmedel. Ibland kopplas även vegetarianism, veganism och avhållsamhet från promiskuöst sex ihop med livsstilen, även om många anhängare anser att de inte borde sammankopplas.

Straight Edge hör inte ihop med någon speciell världssyn, social fråga eller politisk fråga, även om vissa anhängare utgör en del av ekologism eller anarkism.

National Edge Day infaller 17 oktober.

Överblick[redigera | redigera wikitext]

Även om livsstilen har sitt ursprung i punk så är den idag bredare, och betonar främst nykterism från både alkohol och andra rusmedel. Straight Edge ses av en del som en motkultur mot det utbredda droganvändandet bland ungdomar, medan andra ser det som en väg till bättre mental och psykisk hälsa. Utöver att avstå från rusmedel innebär livsstilen också ibland att avstå från promiskuöst sex, vilket ofta kopplas ihop med överdriven alkoholkonsumtion.

Relation till andlighet[redigera | redigera wikitext]

Det finns ingen enighet i synen på andlighet bland anhängare av Straight Edge. Vissa anser att andlighet stör ett klart sinne, medan livsstilen i andra kretsar ofta anknyter till kristendom. Både Hare Krishna- och mormonrörelser har anammat livsstilen, och även muslimska anhängare förekommer, mest märkbart i Malaysia.

X:et[redigera | redigera wikitext]

punk-spelningar i USA [när?]ritades ett X på minderåriga besökares händer för att hindra dem från att köpa alkohol i baren. X:et anammades senare av personer inom Straight Edge för att visa sin ståndpunkt gällande alkohol. [1] Ian Mackaye, sångare i bl.a Minor Threat, har dock sagt att det dröjde innan det blev en symbol för rörelsen eller sången, och snarare var en symbol för minderåriga punkare och ungdom.[2]

Det är också vanligt bland anhängare att märka sig med tre X. Vissa tror att tre X:en är förkortning för ande, kropp och själ, men de tre X:en har också använts som en förkortning för Straight Edge-Hardcore. Symbolen har sitt ursprung i illustrationer gjorda av Minor Threats trummis Jeff Nelson, där han ersatte de tre stjärnorna i bandets hemstads, Washington DC, flagga med X. Bland annat användes de som logotyper för bandets skivbolag Dischord Records.

X-symbolen är ett vanligt motiv för tatueringar, pins och kläder, och används för att markera negation och identitet. Att lägga till X i till sitt namn eller bandnamn är också vanligt i Straight- Edge kretsar, ex. XjohnXsmithX. Förkortningen sXe bygger också på samma logik.

Hardliners och kritik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Hardline

Ursprunget[redigera | redigera wikitext]

I boken Our Band Could Be Your Life[källa behövs], berättar Ian MacKaye att han ofta missade föreställningar med sina favoritband för att spelningarna ägde rum på klubbar som serverade alkohol och därför förbjöd alla under 21 år att komma in.

MacKayes band, Teen Idles, gjorde en turné på USA:s västkust 1980. I San Francisco's Mabuhay Gardens, tyckte klubbägaren att unga också skulle få se artister framträda, och hade börjat rita stora "X" på tonåringars händer med vattenfast penna som en symbol för att bartenders inte skulle servera alkohol till dem.

När de kommit tillbaka till Washington D.C., föreslog MacKaye att de lokala klubbägarna skulle göra samma sak: låta ungdomar komma in på klubbar utan rätt att köpa alkohol. Flera klubbar började med detta, och "X" ritad på handen blev snabbt en symbol för växande ställningstaganden mot alkohol och andra droger. Teen Idles' "Minor Disturbance" EP hade två händer med X på på omslaget. Denna EP var också en början på vad som skulle komma att bli Straight Edge-scenen inom hardcore och punk.

Det finns flera teorier om namnet Straight Edge:s ursprung. Den vanligaste är att namnet, och reglerna för livsstilen, kommer från Minor Threaths låttexter, bl.a Out of Step och Straight Edge. "Rörelsen" uppmuntrades dock aldrig av sångaren Mackaye, som såg det mer som personliga val som han hade gjort i sitt liv, snarare än ett försök till en världsvid "revolution".

Vissa källor indikerar att termen "Straight-Edge" användes så långt tillbaka som i början av 1900-talet för att beskriva en vegetarisk eller vegansk livsstil. I New York Citys Greenwich Village fanns det en vegetarisk restaurang som hette Straight Edge Kitchen under den tiden, och bilder i New York World newspaper från 1906 visar en grupp "Straight edgare" ätandes på en vegetarisk restaurang [3][4] [5]

Olikheterna[redigera | redigera wikitext]

Hardcoremusik har alltid varit betraktad av de som inte varit bekanta med den som en hop arga unga som enas för att skapa snabb rebellisk musik i hopp om att skapa ett nytt samhälle, då de ser det existerande samhället som dåligt. Även om denna bild inte alltid är fel, underminerar den "budskapet" om att hardcore självt inte är EN syn på saker och ting utan många människor med olika bakgrund och olika syn på saker. År 2004 handlade ett program av Phil Donahue (ledare för en talkshow i USA) om "hardcore kids" och Donahue gjorde det vanliga misstaget att låta några få personer ur publiken tala för hela musik-genren. Det första man måste förstå om hardcore är att det är ungefär lika skiftande åsikter om olika saker det kan bli i en rörelse. Även om vissa hardcoreband delar några teman, kan deras texter, politik och attityd skifta mellan höger och vänster, från extremt till moderat, från fientlighet till vänlighet. Hardcore är sannerligen en musikscen sammansatt av individer. Om det överhuvudtaget finns ett vedertaget "budskap" från en så vid rörelse, så är det "tänk själv". Som många undergroundrörelser har även Straight Edge-scenen sina olikheter. Det finns de som förespråkar total "militant" renlighet (Hardlines), medan det finns andra som vägrar etikettera sig själv som Straight Edge även om de lever så. Många unga Straight edgare går till exempel inte länge runt med X på händerna.

Medan den första vågen av Straight Edges fanns i eller runt Washington (Minor Threat, G.I.'s, Faith) och Boston (SSD, DYS) 1981-83, har det kommit en helt ny era med band från hela världen som kallar sig själva Straight Edge.

Straight Edge i media[redigera | redigera wikitext]

Filmen Dark Planet: Visions of America (trailer) från 2005 dokumenterar fyra subkulturer, däribland Straight Edge.

Huvudpersonen Norah i filmen "Nick and Norah's infinite playlist" säger sig vara Straight Edge.

Straight Edge i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sveriges första Straight Edge band hette Svart Parad (1984-1986). De släppte ett antal kassetter och medverkade bland annat på samlingsskivan Really fast Vol3. Senare släpptes det mesta av deras inspelningar på CD under namnet "Sista kriget 1984-1986". Svart parad var starkt influerade av Minor Threat och anammade även Straight Edge-livsstilen. Bandmedlemmarna övergav dock Straight Edge livsstilen med tiden och efter bandets korta och intensiva karriär har bandmedlemmarna spelat i diverse band som ej har varit uttalat Straight Edge.

Straight Edge i Umeå[redigera | redigera wikitext]

I mitten av 1990-talet spred sig Straight Edge till Umeå, med band som Final Exit och flera uppmärksammade attentat mot köttindustri och pälshandel.

1997 gav Final Exit ut låten Straight Edge Terror Force.[6]

En grupp militanta nykterister med samma namn tog på sig ansvaret för ett attentat mot Systembolagets butik vid handelsområdet Strömpilen i Umeå, natten mellan den 15 och 16 september 2006. Sju stora skyltfönster krossades och butiksentrén förstördes. "SETF" och ”äckelgift” var skrivet på väggarna.[7] I ett pressmeddelande till lokala medier uppgav gruppen att syftet med aktionen var att ”visa på det sjuka i samhällets alkoholsyn, offentliggöra alkoholens konsekvenser”.[8]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]