Svart tumlare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svart tumlare
Status i världen: Kunskapsbrist[1]
Burmeister's porpoise size.svg
Storleksjämförelse mellan svart tumlare och medelstor människa
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljTumlare
Phocoenidae
SläktePhocoena
ArtSvart tumlare
P. spinipinnis
Vetenskapligt namn
§ Phocoena spinipinnis
AuktorBurmeister, 1865
Utbredning
Cetacea range map Burmeister's Porpoise.PNG
Den svarta tumlarens utbredningsområde.
Hitta fler artiklar om djur med

Svart tumlare (Phocoena spinipinnis) som är endemisk till Sydamerikas kust. Deras utbredningsområde sträcker sig ifrån Peru i stilla havet till Brasilien i Atlanten. Fastän den har beskrivits som en kust-delfin har man sett den 5 mil utanför kusten och i en del sötvattensfloder.

Den svarta tumlaren är inte svart utan mörkgrå. De blir svarta först några minuter efter att de dött. Deras magar är ljust färgade. En vuxen individ kan bli upp emot 150 centimeter lång och väga runt 75 kilogram. Dess ryggfena är ovanlig, den är mer formad som en triangel och pekar bakåt istället för uppåt och den sitter längre bak på ryggen än hos andra tumlare.

Det är svårt att observera den svarta tumlaren för den är ett skyggt djur som inte visar mycket av kroppen när den kommer upp för att andas. Och den tycker inte om båtar utan simmar snabbt iväg. Men det verkar som tumlaren lever i små grupper eller ensam och den äter fisk, bland annat ansjovis och makrill.

Farorna för den svarta tumlaren är som för resten av tumlarna med fiskenät, jakt och gifter. Men den svarta tumlaren har också El Nino att brottas med. El Nino gör att ekosystemet slås ut och att fisken den behöver för att överleva antingen dör eller lämnar området.

Den svarta tumlarens kött används i Sydamerika som mat för människor eller för att uppföda krabbor. Den hamnar dessutom ofta av misstag i fiskenät. Hur dessa hot påverkar beståndet är oklart. IUCN listar arten därför med kunskapsbrist (DD).[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Phocoena spinipinnisIUCN:s rödlista, auktor: Hammond, P.S. et. al. (2008), besökt 13 januari 2009.