Syriska socialnationalistiska partiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Syriska socialnationalistiska partiet, förkortat SSNP (arabiska: al-hizb al-suri al-qawmi al-ijtima'i, är ett nationalistiskt parti i Syrien och Libanon, som grundades av den grekisk-ortodoxe filosofen och aktivisten Antun Saadeh i Libanon c:a 1932.

SSNP är ett syrisk-nationalistiskt parti, vars främsta krav är upprättandet av "Storsyrien" inom dess "naturliga gränser", d.v.s. i huvudsak omfattande dagens Syrien, Jordanien, Libanon, Israel, Palestina och delar av Turkiet; men också i förlängningen Irak, Kuwait, Cypern och delar av Egypten. Detta skiljer sig från den i området mer allmänt kända pan-arabismen, som vill ena hela Arabvärlden på etnisk grund. Partiet är sekulärt och anser att den syriska identiteten (snarare än etnisk eller religiös bakgrund) ska komma i första hand, men det anses ha särskilt många kristna medlemmar.

Partiet var förbjudet i Syrien 1955-2005, men tolererades inofficiellt sedan 1970-talet. Sedan 2005 ingår det i den styrande koalition som leds av det socialistiska Baathpartiet. I Libanon har partiet sedan 1970-talet varit nära lierat med Syrien och andra prosyriska libanesiska och palestinska grupper, trots att man ursprungligen var i svår konflikt med det panarabistiska Baathpartiet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]