Teenage Mutant Ninja Turtles (2003)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teenage Mutant Ninja Turtles
OriginaltitelTeenage Mutant Ninja Turtles
GenreAnimering
Science fiction
Skapad avLloyd Goldfine
MedverkandeMike Sinterniklaas
Wayne Grayson
Sam Riegel
John Campbell
Darren Dunstan
Scottie Ray
Veronica Taylor
Marc Thompson
Scott Williams
Christopher C. Adams
David Zen Mansley
Sean Schemmel
Antal avsnitt156
Längd (per avsnitt)30 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagMirage Studios
Sändning
OriginalkanalUSA USA
Säsong 1–6: 4Kids TV,
Säsong 7–: The CW4Kids
Originalvisning8 februari 2003–28 februari 2009
Statusavslutad
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Teenage Mutant Ninja Turtles (förkortat TMNT) är en amerikansk, japansk och koreansk tecknad TV-serie, som mestadels utspelas i New York City. Den började sändas för första gången 8 februari 2003 som lördagsmorgonserie i det amerikanska TV-bolaget Fox programblock Fox Box, (numera 4Kids TV). Serien producerades av 4Kids Entertainment, 4Kids Productions, och Mirage Studios, vilka vardera innehade en tredjedel av rättigheterna, samt samproducerades av Shogakukan Productions och Dong Woo Animation.[1] [2] Den amerikanska avdelningens producenter är Gary Richardson, Frederick U. Fierst, och Joellyn Marlow, medan Tae Ho Han är den koreanska avdelningens producent.[2] Serien, som vid tiden för serieavslutningen i februari 2009, var den äldsta tecknade serien på 4Kids TV i USA. Vid starten i februari 2003 var Turtles en av flera tecknade TV-serier och serietidningar från främst 1980- och 90-talet att startas om, precis som He-Man and the Masters of the Universe gjorde 2002.[3]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

I maj 2002 meddelades att 4Kids Entertainment skulle producera en ny Turtlesserie för Foxbox, och sändas om lördagsmornarna.[4]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Jämförelse med tidigare versioner av serien[redigera | redigera wikitext]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

2003 års TV-serie skiljer sig markant från 1987 års tecknade TV-serie om Teenage Mutant Ninja Turtles. 2003 års serie är "mörkare" och påminner mer om de ursprungliga Mirageserietidningarna, skapade av Kevin Eastman och Peter Laird. Borta är Shredders medhjälpare. Bebop och Rocksteady. Krang[5], Teknodromen och Dimension X[6] förekommer inte, eftersom de skapades för 1987 års version. Shredder är nu ondare och mer hotfull än i sin tidigare inkarnering, en version av Shredder är en utomjording som agerar inifrån en människolik robot, vilket påminner om Krang.

April O'Neil är inte reporter, och hennes arbetskamrater Burne Thompson, Irma Langinstein och Vernon Fenwick ingår inte överhuvudtaget i denna serie. Anmärkningsvärt är även frånvaron av pizza som huvudsaklig föda, vilket var en återkommande ploj i 1987 års version. Istället beställer de kinamat, kokar ägg, äter popcorn och går på glassjakt. Fordonet "Battle Shell" motsvarar partyvagnen från 1987 års serie. Den är uppenbarligen baserad på en tidig framhjulsdriven Dodgevan, vilket ges av dess delade vindruta och motorn under framsätena. Nya fordon i serien är deras kloaksläde (sewer sled) och Raphaels skalcykel (shell cycle).

2003 års version har en huvudhandling och flera sidohandlingar som löper parallellt och ger föraningar om bitar som kommer utvecklas närmare allt eftersom berättelsen förs framåt. Även om många avsnitt är fristående så innehåller de flesta kopplingar till den övergripande handlingen, dessutom finns det flera berättelser som sträcker siog över två till fyra avsnitt. Nästan alla figurer som dyker upp i ett fristående avsnitt dyker upp även senare i serien, som "Green Man", Savanti Romero, "Nobody" och så vidare.

Science fictioninslag som robotar, utomjordingar och tidsresor, vilka präglade 1987 års TV-serie, finns kvar. Dessutom har övernaturliga inslag, som magisk teleportering, övernaturliga varelser och den demon som senare axlar Shredders mantel, tillkommit.

En markant skillnad mot 1987 års version är antalet dödsfall genom serien. En del dödas synligt i berättelsen medan andras död endast antyds eller omnämns, exempelvis Hamato Yoshi, Casey Jones' pappa, Yukio Mashimi och Tang Shen. Ett annat exempel är i säsong 2 där triceratonen Zog uppenbarligen dödar sig själv genom att kasta sig in i en brand med Shredder. Den femte säsongen visar Shredders och hans budbärares synbarliga död.

Serien har ändrats så att en äldre publik lätt dras med när en grupp medborgargardister försöker spränga New York City i bitar, liksom när Jorden avfyrar en kärnladdning mot Triceritonerna (Triceritons). Den är mycket våldsammare och innehåller många mörkare teman. Det har förekommit ett par fall när rollfigurer verkat ha dött men där det visar sig i senare avsnitt att de her överlevt, som "Fugitoid", Leatherhead, och de övriga av Ninjatribunalens budbärare. Seriens ton liknar den som Batman: The Animated Series har, vilket har medfört att äldre tittare också uppskattar den.

Sköldpaddorna och deras vänner[redigera | redigera wikitext]

De fyra sköldpaddornas personlighetsdrag är i TV-versionen från 2003 något annorlunda jämfört med i 1987 års TV-version. I ett försök att följa serietidningsfigurerna från Mirageserietidningarna så har de "fått mer kött på benen" - de är känsligare, och har starkare familjeband.

Leonardo är skickligare och mer tankfull än i TV-serien från 1987 där han var en smula allvarlig men ibland gjorde fåniga saker närhelst hans bröder gjorde det. Han bryr sig också mycket mer om hedern, vilket visas i avsnittet med Karai, och att skydda sin familj. Avsnitt fokuserade på Shredder och ninjutsu fokuserar också på Leonardo.

Raphael är ilsknare och känslosammare. Han är den ende av sköldpaddorna som setts gråta i serierna, och är den som troligast förfärat skriker när någon av hans bröder är skadad eller i fara. Han är cynisk och stöddig (i TV-serien från 1987 älskar han att skämta och är vänligare), men han visas verkligen bry sig om och vara väldigt beskyddande när det gäller familj och vänner. Han och Michelangelo ligger alltid i luven på varandra, men det är vanligtvis Raphael som är den förste att ingripa när Michelangelo är i fara. Det verkar som att han är den som alltid ser efter sina bröder och att hans relation med Leonardo är mycket mindre komplicerad än i serietidningarna, även om de faktiskt kommer ihop sig ibland i TV-serien.

Michelangelo är ännu ett snäpp överdriven och är seriens komiska spänningslösare. Han är den barnsligaste av de fyra, och går så långt som till att han skaffar sig en superhjälteidentitet – Turtle Titan – men är för den skull inte en motståndare att ta lätt på.

Donatello är fortfarande den intelligentaste sköldpaddan och har mest förståelse för människor.

Då sköldpaddorna delar upp sig i par är den mest troliga uppdelningen den med Leonardo och Michelangelo i det ena paret och Donatello och Raphael i det andra – ofta beroende på deras personligheter. Trots detta utforskar serien varje relation mer för var säsong. I säsong 3 är exempelvis Leonardo och Michelangelo de enda sköldpaddorna med viktiga roller i avsnittet "Nobody's Fool", i "H.A.T.E" samarbetar Raphael och Donatello medan Michelangelo och Splinter arbetar tillsammans i "Touch and Go".

Precis som i originalserietidningarna och i spelfilmerna så avbildas Splinter, sköldpaddornas sensei och fosterfar, som en råtta som har muterats till mänsklig form, snarare än som en människa som har muterats till råttform som i TV-serien från 1987. Splinter är inte lika lugn och han har en större fallenhet för torr humor och direkt kämpande än i någon av de föregående serierna.

Casey Jones, en av sköldpaddornas viktigaste allierade, har blivit en viktigare biroll, till skillnad från original-TV-serien från 1987 där han endast var en återkommande mindre rollfigur. 2003 års TV-serie visar att han hyser romaniska känslor för sköldpaddornas andra viktigare allierade, April O'Neil – precis som i de ursprungliga serietidningarna och i den första filmen.

April är till att börja med Baxter Stockmans labbassistent och så småningom ägare av en antikaffär, istället för att vara nyhetsankare i TV. Hon har också studerat ninjutsu under Splinters ledning och är ny kapabel att ta vara på sig själv i en fight. Dessutom är hon helikopterpilot och har datorkunskaper som hon får användning för när hon hjälper Donatello.

Ursprungs-TV-seriens återkommande fras "Cowabunga" drivs det med ett flertal gånger och frasen "Turtle Power" har nästan helt utelämnats i 2003 års TV-serie. Under "Fast Forward"-säsongen lanseras dock den nya frasen "It's Ninja Time".

Biroller och fiender[redigera | redigera wikitext]

Baxter Stockman är afroamerikan, precis som i serietidningen, istället för europeisk amerikan som i 1987 års version.

Rollfiguren Leatherhead, som i 1987 års version var en ond, cajunklingande muterad alligator med begränsade förnuftsgåvor, är här en mycket intelligent muterad krokodil, vars ursprung involverar utromerna (the Utroms). Han föredrar fred men blir våldsam när han blir provocerad, och betraktas av sköldpaddorna och Splinter som en i familjen.

Förutom att visa nya vändningar i handlingen, med välbekanta rollfigurer, så har serien gradvis introducerat flera biroller från serietidningarna; som den blivande tidsresenären Renet, vars personlighet påminner om en valley girls; roboten "the Fugitoid" vars sinne är detsamma som vetenskapsmannens Professor Honeycutt; den människoliknande arten Triceratonerna, som eftersträvar galaxomspännande världsherradöme; samt den japanska fotklanens ledare Karai, tillika Shredders adoptivdotter och arvtagare.

Precis som sköldpaddornas relationer och dynamik växer och mognar för varje säsong, så fördjupas Shredders identitet och arv. Hans ursprung skiljer sig markant från det i serietidningarna och det i 1987 års TV-serie. Ledtrådar och avslöjanden genom seriens gång belyser nya fasetter av Shredders persona och knyter dessa till sköldpaddornas ursprung. Detta visas i de första två säsongerna och i den femte säsongen, vilken kretsar kring hotet om "en sann Shredders" pånyttfödelse.

Utformning av rollfigurernas yttre[redigera | redigera wikitext]

Rollfigurernas färgsättning skiljer sig något från den i TV-serien från 1987. Var och en av sköldpaddorna har fått en egen hudfärg, Leonardos hud är skogsgrön, Raphaels är mörkgrön, Michelangelos är mörkt havsgrön och Donatellos är olivgrön, till skillnad mot 1987 års TV-serie där alla fyra hade samma gröna nyans – skogsgrön. Actionfigurer baserade på 2003 års TV-serie har dock andra färger: Leonardo är olivgrön, Michelangelo är havsgrön, Donatello är umbrafärgad och Raphael är smaragdgrön.

Handtagen på sköldpaddornas vapen är i respektive sköldpaddas favoritfärg, medan banden om handlederna, armbågarna och knäna är bruna som i serietidningarna och filmerna. I TV-serien från 1987 var även dessa i favoritfärgerna, och deras initialer syntes på bältena. I 2003 års variant bär de endast en knop.

Splinter är en grå råtta med brun talar, inte en brun råtta med magentafärgad talar. Aprils hår är långt och rött istället för kort och rödbrunt.

Sköldpaddornas ögon är ritade utan pupiller när de är maskerade, likt teckningar av Batman.

Under säsongen Back to the Sewers har sköldpaddorna dock pupiller, eftersom de skall likna sina motsvarigheter i filmen TMNT från 2007. Andra rollfigurer som var med i TMNT-filmen, som Casey, April och Karai, påminner också mer om sina filmmotsvarigheter. Rollfigurer som Bishop, Hun och Stockman har också fått nytt utseende, men de är ganska lika 2003 års originalversioner.

Produktion, TV-sändning och DVD-utgivning[redigera | redigera wikitext]

Allmänt om produktionen[redigera | redigera wikitext]

TV-serien sändes som lördagsmorgonserie i det amerikanska TV-bolaget Fox programblock Fox Box, (numera 4Kids TV). Serien produceras av 4Kids Entertainment, 4Kids Productions och Mirage Studios, samt samproduceras av Shogakukan Productions och Dong Woo Animation.[1] Producenter för den amerikanska avdelningen är Gary Richardson, Frederick U. Fierst, och Joellyn Marlow, medan Tae Ho Han är den koreanska avdelningens producent.[2]

Säsongsöversikt[redigera | redigera wikitext]

Säsong Antal avsnitt Säsongspremiär Säsongsavslutning
Säsong 1 26 8 februari 2003 1 november 2003
Säsong 2 26 8 november 2003 2 oktober 2004
Säsong 3 26 9 oktober 2004 23 april 2005
Säsong 4 26 10 september 2005 15 april 2006
Säsong 5 (Ninja Tribunal) 12 (13) 9 februari 2008 3 maj 2008
Säsong 6 (Fast Forward) 26 29 juli 2006 27 oktober 2007
Säsong 7 (Back to the Sewer) 13 13 september 2008 28 februari 2009

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Första säsongen sändes för första gången mellan 8 februari 2003 och 1 november samma år.[7] Säsongen skrevs av Michael Ryan, Marty Isenberg, Eric Luke och Greg Johnson samt regisserades av Chuck Patton.[8]

Avsnitten gavs först ut som DVD (region 1) i åtta volymer mellan 2 september 2003 och 16 mars 2004. Senare gavs avsnitten ut i två säsongsboxar, där den första boxen, som gavs ut 22 maj 2007, innehöll de första 12 avsnitten, och den andra boxen, som gavs ut 18 september 2007, innehöll resterande 14 avsnitt av säsongen.[9]

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Andra säsongen sändes för första gången mellan 8 november 2003 och 2 oktober 2004.[10] Även dessa avsnitt gavs först ut i åtta DVD-volymer i region 1, mellan 18 maj 2004 och 18 januari 2005, för att senare återutges i två säsongsboxar. Den första säsongsboxen, som innehöll 12 avsnitt, gavs ut 19 februari 2008, medan den andra boxen, som innehöll de återstående 14 avsnitten, gavs ut 28 oktober 2008.[9]

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Tredje säsongen sändes för första gången mellan 9 oktober 2004 och 23 april 2005.[11] Serien gavs för region 1 ut i sju DVD-volymer mellan mars 2005 och maj 2006.[9]

Säsong 4[redigera | redigera wikitext]

Fjärde säsongen sändes för första gången mellan 10 september 2005 och 15 april 2006. För region 1 gavs det ut fjorton slumpmässigt utvalda säsongsavsnitt på DVD den 12 september 2006.[12]

Säsongen fokuserar på gruppens ledare Leonardo, som efter tredje säsongens sista avsnitt - där han tillsammans med sina bröder och deras mästare Splinter var nära att dödas - blivit mer tillbakadragen och isolerad. I ett raserianfall gick han så långt att han allvarligt skadade Splinter.

Säsong 5 (Ninja Tribunal)[redigera | redigera wikitext]

Femte säsongen, som har tilläggsnamnet Ninja Tribunal, bestod ursprungligen av 13 avsnitt och skulle ha sänts direkt efter säsong fyra. Men planerna ändrades i ett försök att öka intresset för TV-serien varpå säsong 6 Fast Forward blev den femte säsongen som sändes på kommersiell TV i USA. Mirage Studios och deras partner beslöt då att avsluta produktionen av Ninja Tribunal-avsnitten och istället ge ut dem direkt på DVD. 4Kids Entertainment undertecknade senare ett avtal med Comcast varpå Ninja Tribunal-säsongen började sändas på Comcast-On-Demand augusti 2006. Men efter fem avsnitt så slutade Comcast att sända avsnitten[13]. Den 24 mars 2007 började Fox sända serien från och med "Membership Drive"-avsnittet, som därmed blev det första avsnittet som sändes på vanligt vis. Därav den stora förvirringen angående vilken säsong som officiellt räknas som säsong fem och vilken som räknas som säsong sex.

Från början var planen att släppa "Ninja Tribunal"-avsnitten på DVD för region 1 någon gång under början av 2007, men 4Kids Entertainment tog senare tillbaka sina uppgifter om släppdatum.[13] Den 19 februari 2008 började 4Kids sända säsongen och marknadsförde den då som "The Lost Season"[14] och den 20 maj 2008 släpptes den på DVD.[13]

Avsnittet "Nightmares Recycled" blev aldrig färdigt och har därför aldrig sänts. Manuset var klart och en del animering hade påbörjats när 4Kids avbröt projektet med hänvisning till att det var för kontroversiellt och våldsamt för att passa i en barnserie (Hun och Garbageman var siamesiska tvillingar som genom en operation, utförd av en kvacksalvare, särats på varpå Garbageman hade blivit dumpad som avfall (garbage). Eftersom det aldrig skulle komma att sändas så skrinlades projektet tidigt under produktionsprocessen.[15]

Säsong 6 (Fast Forward)[redigera | redigera wikitext]

Sjätte säsongen, med undertiteln Fast Forward, sändes för första gången mellan 29 juli 2006 och 27 oktober 2007.[16] Trots att säsongen sändes före säsong 5 Ninja Tribunal, så utspelar den sig efter denna.[16]

Fast Forward utspelar sig främst i New York City år 2105, med underhandlingar som Sh’Okanabos försök att frammana "The Day of Awakening", sköldpaddornas ansträngningar att avslöja Darius Dunns kriminella handlingar, försöken att återvända till sin egen tid, samt Cody Jones’ personliga utveckling. Tack vare att framtidens befolkning består av varelser av många olika arter, så kan sköldpaddorna röra sig fritt och interagera med vanligt folk utan att behöva gömma sig. Säsongen har en ljusare stämning och är mindre våldsam än tidigare säsonger, istället har den en större tonvikt på skämt.

Säsongen gavs ut på DVD för region 1 i två volymer om vardera 13 avsnitt. Volym 1, "TMNT Fast Forward: Future Shellshock!", gavs ut 6 februari 2007 och volym 2, "TMNT Fast Forward: Day of the Awakening", gavs ut 7 augusti samma år.[9]

Svenskspråkiga tolkningar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”TMNT - Dongwoo Animation om samproduktion”. Dongwoo Animation Co. http://www.anidong.com/r2/en/about_dongwoo/his_p05.php. Läst 1 maj 2008. [död länk]
 2. ^ [a b c] ”Dongwoo Animations medverkan i TMNT”. Dongwoo Animation Co. Arkiverad från originalet den 19 december 2008. https://web.archive.org/web/20081219141426/http://www.anidong.com/r2/en/co_production/ninja/sum.php. Läst 1 maj 2008. 
 3. ^ Jonas Mäki (24 oktober 2003). ”Teenage Mutant Ninja Turtles”. Gamecreator. http://www.gamereactor.se/forhandstittar/460/Teenage+Mutant+Ninja+Turtles/. Läst 31 maj 2016. 
 4. ^ Leigh Godfrey (9 maj 2002). ”4Kids To Produce New Ninja Turtles” (på engelska). Animation World Network. http://www.awn.com/news/4kids-produce-new-ninja-turtles. Läst 11 februari 2017. 
 5. ^ Håkan Persson (8 april 2004). ”Teenage Mutant Ninja Turtles”. Level 7. Arkiverad från originalet den 16 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160616174613/http://level7.nu/texter/read.php?id=40315. Läst 30 maj 2016. 
 6. ^ Jonas Mäki (4 april 2004). ”Teenage Mutant Ninja Turtles”. Gamecreator. http://www.gamereactor.se/recensioner/724/Teenage+Mutant+Ninja+Turtles/. Läst 30 maj 2016. 
 7. ^ ”Lista över första säsongens avsnitt, med detaljerad handling”. Den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com, Mirage Studios. Arkiverad från originalet den 20 maj 2009. https://web.archive.org/web/20090520080404/http://www.ninjaturtles.com/cartoon/newsynopses01.htm. Läst 3 maj 2009. 
 8. ^ ”Avsnitt 1”. Den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com, Mirage Studios. Arkiverad från originalet den 28 april 2009. https://web.archive.org/web/20090428011039/http://www.ninjaturtles.com/cartoon/2003/synopses/01.html. Läst 3 maj 2009.  - ”Avsnitt 26”. Den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com, Mirage Studios. Arkiverad från originalet den 27 april 2009. https://web.archive.org/web/20090427220420/http://www.ninjaturtles.com/cartoon/2003/synopses/26.html. Läst 3 maj 2009. 
 9. ^ [a b c d] DVD-utgivning av TMNT, på den officiella webbplatsen www.ninjaturtles.com Arkiverad 20 mars 2007 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 2008-02-15.
 10. ^ Lista över andra säsongens avsnitt, med detaljerad handling, på den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com Arkiverad 6 februari 2008 hämtat från the Wayback Machine.
 11. ^ Lista över tredje säsongens avsnitt, med detaljerad handling, på den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com Arkiverad 14 februari 2008 hämtat från the Wayback Machine.
 12. ^ Lista över fjärde säsongens avsnitt, med detaljerad handling, på den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com Arkiverad 9 mars 2008 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 20 februari 2008.
 13. ^ [a b c] Lista över femte säsongens avsnitt, med detaljerad handling, på den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com Arkiverad 13 februari 2008 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 20 februari 2008.
 14. ^ Get Ready...the TMNT Lost Episodes Have Been Found Arkiverad 19 december 2008 hämtat från the Wayback Machine. 4kids.tv. Läst 20 februari 2008.
 15. ^ Nightmares Recycled Arkiverad 13 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine. ninjaturtles.com. Läst 15 februari 2008
 16. ^ [a b] Lista över sjätte säsongens avsnitt, med detaljerad handling, på den officiella Ninja Turtles-webbplatsen www.ninjaturtles.com Arkiverad 18 februari 2008 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 20 februari 2008.

Översättning[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är, helt eller delvis, en översättning av bitar av följande artiklar från engelskspråkiga Wikipedia: