Fotklanen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Fotklanen (Foot Clan)
Första framträdande Eastman and Laird's Teenage Mutant Ninja Turtles #1 (Maj 1984)
Land Japan Japan
Himlakropp Jorden
Typ Ninjutsuklan
Brottssyndikat
Figurer Shredder
Karai
Tatsu
Aktiv period 1583-
Skapare Kevin Eastman
Peter Laird

Fotklanen (engelska: Foot Clan) eller Foten (engelska: Foot) är en fiktiv ninjutsuklan i berättelserna om de muterade sköldpaddorna Teenage Mutant Ninja Turtles, och sköldpaddornas huvudantagonister. Ledaren för Fotklanen är Shredder. Fotklanen har lite olika bakgrunder beroende på vilken version det rör sig om.

Inspirationerna till Fotklanen är hämtade från den kriminella ninjaklanen Hand i Daredevilserierna. Förutom att båda klanernas namn syftar på kroppsdelar, har båda klanerna sitt ursprung i det gamla Japan, utövar ninjutsu, samt är globalt starka inom organiserad brottslighet.

Miragserierna[redigera | redigera wikitext]

I de ursprungliga Miragserierna bildades Fotklanen i det feodala Japan av två män, Sato och Oshi. I volym 1, nummer 47, tidsreser sköldpaddorna och Time Mistress Renet tillbaka till tiden före Fotklanens skapelse. Där stöter Raphael på Sato och Oshi, och, vet inte vilka de är, lär dem om ninjutsu. Då sköldpaddorna återvänt till sin samtid beslutar sig Sato och Oshi att följa ninjans vägar. Oshi förklarar att då "varje resa börjar med ett enkelt steg, kallar de sig Foten".

Fotklanen är de mest fruktade krigarna i Japan. Både Hamato Yoshi and Oroku Nagi var medlemmar, tills den dag de slogs om kvinnan Tang Shen och Hamato Yoshi mördade Oroku Nagi. Vanärad flydde Hamato Yoshi till New York, medan Oroku Nagi's yngre bror Oroku Saki tränades att bli en ninja. Då han var redo for han till New York för att starta "USA-filialen" inom Fotklanen. Under hans ledarskap tog det bara ett år att bli en fruktad grupp.

Oroku Saki ville hämnas sin mördade broder, och började kalla sig "Shredder" ("Strimlaren"). Han mördade Hamato Yoshi, och över ett årtionde senare utmanade sköldpaddorna Shredder för att återupprätta Hamato Yoshis ära. Shredder sände sina ninjas att slåss mot sköldpaddorna, men de var ingen match för sköldpaddorna som besegrade dem "enkelt". Shredder slogs senare själv mot sköldpaddorna, och fastän han var en skickligare än dem besegrades han då han föll ned från en byggnad då han bar en bomb.

Efter Shredders död föll Fotklanen i USA samman, och Fotsoldaterna började slåss mot Shredders elitstyrkor. Karai, en klanledare från Japan, försökte stoppa klankonflikten. Hon tog hjälp av sköldpaddorna, och lovade att ingen inom Fotklanen skall ens försöka hämnas på Shredder. Detta stillestånd råder fortfarande i volym 4.

I volym 4 slöt Fotklanen ett avtal med utromerna att vakta utromernas bas då utromerna vägrar bära vapen och Fotklanen är skickliga i kampsport. Då några mystiska aztekkrigare började anfalla Fotklanen i hela världen förklarade Karai för Leonardo att nu fanns klanen bara kvar i New York.

Fotklanens logo i denna version är en ritad vänsterfot. Nummer 3 och 4 av de nya Tales of the TMNT innehöll en mystisk Fotsoldat med magisk förmåga att återuppväcka de döda.

1987 års tecknade TV-serie och Archieserierna[redigera | redigera wikitext]

I 1987 års tecknade TV-serie är Fotklanen en gammal ninjutsuklan, bildad i Japan 1583. Shredder, följde sköldpaddorna och Splinter tillbaka i tiden då Shredder försökte förändra historien då Fotklanen bildades. 1583 ledde Shredders förfader Oroku Sancho en liten ninjagrupp, och då Shredder rest tillbaka i tiden och Shredder erbjöd sig att hjälpa dem finna en artefakt som skulle hjälpa honom att bilda en riktig klan. Samtidigt hittade Splinters förfader Hamato Koji samma artefakt. En drake släpptes lös och gav sig iväg mot en närliggande stad. Splinter och Hamato Koji följde efter för att stoppa den medan sköldpaddorna slogs mot Shredder. Oroku Sanchos män tog sköldpaddorna till fånga och var nära att avrätta dem då Hamato Koji kom tillbaka och red på draken, som han tämjt. Då Oroku Sancho såg det flydde han av rädsla, och Hamato Koji erbjöd sig att leda Oroku Sanchos män, och så bildades Fotklanen, namngiven efter drakens fotspår i vilka Hamato Koji stod då han höll tal.[1]

I det "samtida" (1960-talet) Japan var både Oroku Saki och Hamato Yoshi medlemmar. Oroku Saki beskyllde Hamato Yoshi för ett mordförsök på en sensei och Hamato Yoshi flydde vanärad till New York. Utan pengar och uppehållstillstånd levde han i kloakerna. I Japan omvandlades Fotklanen under Oroku Sakis ledarskap till ett "hänsynslöst och brutalt förbrytargäng". Flera år senare hade Oroku Saki, nu kallad Shredder, anlänt till USA och slutat att i större utsträckning träna människor som ninjas inom Fotklanen. Istället hade han börjat bygga robotfotsoldater. Dessa robotar är ingen match för sköldpaddorna, som krossar robotarna vid varje möte.

Fotklanens logo i denna version är en ritad vänsterfot, och fotrobotarna har en lila och svart rustning. Fotklanens logo syns även där fram på Teknodromen.

I TV-serien försökte Shredder bygga en "tänkande" fotrobot. Idén övergavs när den första prototypen ("Alpha 1") attackerade Shredder.

I Archieserierna förekom även mer avancerade fotrobotar. Shredder byggde även en jättefotrobot, som slogs mot Krigardraken i New York. Roboten spetsades på Frihetsgudinnan.

Konceptet med fotrobotarna gjorde det möjligt för sköldpaddorna att utan moraliska förhinder fullt ut utplåna Fotsoldaterna, vilket också tillät Leonardo och Raphael att fullt ut använda sina vapen. Samtidigt kunde serien fortfarande kunde rikta sig till en yngre publik och klassas som "familjevänlig". Det underlättade även för datorspelen.

Långfilmerna[redigera | redigera wikitext]

Fotklanen beskrivs i den första och andra långfilmen som grupp ninjatjuvar ledda av Shredder. Shredder söker tonåringar och tränar dem i ninjutsukonsten. Hans medhjälpare heter Tatsu.

Medlemmarna i Fotklanen är oftast en enkel match för sköldpaddorna. Dock slutade deras första större sammanstötning med Fotklanen i att Raphael nästan blev ihjälslagen och de andra tvingades retirera. Då Shredder dödförklarats och den lokala polisen gripit flera medlemmar reducerades klanen, och leddes av Tatsu tills Shredder (som visade sig ha överlevt) återvände. Fotklanen kidnappar professor Jordan Perry och tvingar honom att skapa ett mutagen så att Fotklanen kan skapa två mutantkrigare, Tokka och Rahzar, att slåss mot sköldpaddorna. Dessa var starka men intellektueltl underlägsna, och sköldpaddorna besegrade dem genom att återmutera dem till "vanliga" djur. Därefter besegrade sköldpaddorna Shredder.

I den fjärde filmen leds Fotklanen av Karai, som tagit över efter Shredder. De har växt i antal och fungera som legoknekt. De hyrs av Max Winters för att spåra upp och fånga de 13 monstren som anlänt i New York.

The Next Mutation[redigera | redigera wikitext]

Fotklanen är ett gatugäng i den otecknade TV-serien Ninja Turtles: The Next Mutation från 1997-1998, som i filmerna. Då sköldpaddorna besegrade Shredder berättade de för ungdomarna att Fotklanen är lögnare, och klanen upplöstes.

2003 års TV-serie[redigera | redigera wikitext]

I 2003 års TV-serie är Fotklanen mer identisk med Mirageserierna. Fotklanen är en grupp krigare som Shredder skapade 700 år tidigare sedan i Japan (Shredder är i denna TMNT-version en förklädd utrom, och utromer har långa medellivslängder. Shredder har gjort klanen till en fruktad och hemlig grupp i världen. Fotklanens logo är en röd trespetsad fotliknande symbol, som även finns på Shredders hjälm. Eftersom Shredder känner till utromernas teknologi har Fotklanen vapen och utrustning som ligger långt före jordmänniskornas.

Fotklanen är organiserad i en hierarkisk meritokrati, med de skickligaste ninjorna högst upp. Längst ner finns vanliga Foot Ninjas, och nästan likadana Foot Tech Ninjas, de senare är Foot Ninjas utrustade med en pryl som gör att de blir osynliga. Högre upp finns Foot Elite, som ofta ackomanjerar Shredder vid farligare uppdrag som kräver både antal och skicklighet. Slutligen finns de sällan sedda Foot Mystics med i toppen, och håller till högre upp på Shredders torn i New York. De har vad som antingen är väldigt avancerade vapen baserade på utromernas teknologi, eller magiska krafter. Det finns fem Foot Mystics, och alla har de krafter som hör ihop med olika naturelement: vind, jord, eld, vatten och metall. Själva Fotklanen kontrolleras fullt av Shredder, och hans främste medhjälpare är hans adopterade dotter Karai.

Då denna version dubbats till svenska används originaltermerna Foot och Foot Ninja, istället för de tidigare termerna Fotklanen och Foten.

2012 års TV-serie[redigera | redigera wikitext]

I 2003 års TV-serie använder Shredder först mänskliga fotsoldater, men snart tillkommer även robotfotsoldater.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

I de datorspel som var baserade på 1987 års tecknade TV-serie hade fotrobotarna, till skillnad från serien, rustning med olika färger. Färgerna representerade typen av vapen de bar.

  • Lila – Obeväpnade
  • Blå – Ett vasst vapen, som katana, sai eller stridsyxa
  • Röd – Ett par tonfas
  • Orange – Ett kastvapen, shuriken, dolk eller kusarigama
  • Vit – Nunchaku
  • Gul - En typ av bomerang, ibland med bomber
  • Grön - Båge och pilar

I de datorspel som släppts i början av 2000-talet och är baserade på 2003 års TV-serie finns samma fotninjor som förekommer i serien.

Fightingspelen TMNT: Mutant Melee och TMNT: Smash Up har Foot Ninja som spelbara figurer.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Legend of Koji” (på engelska). 6 november 1993. http://www.tv.com/shows/teenage-mutant-ninja-turtles-1987/the-legend-of-koji-76774/. Läst 15 juli 2015. 
  2. ^ Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash-Up Nintendo Wii Trailer - VignetteTrailer

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]