Teenage Mutant Hero Turtles III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teenage Mutant Hero Turtles III
(Teenage Mutant Ninja Turtles III)
Genreactionkomedi
science fiction
RegissörStuart Gillard
ProducentDavid Chan, Kim Dawson, Thomas K. Gray
ManusStuart Gillard
SkådespelareElias Koteas, Paige Turco, Vivian Wu, Sab Shimono, Stuart Wilson
OriginalmusikJohn Du Prez
ProduktionsbolagNew Line Cinema (USA)
Columbia Tristar
(VHS-släpp)
20th Century Fox (internationellt)
Premiär
Speltid1 timme, 36 minuter
LandUSA
Språkengelska
Intäkter42 273 609 amerikansk dollar och 54 400 000 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Teenage Mutant Hero Turtles III (engelska: Teenage Mutant Ninja Turtles III) är en spelfilm som ursprungligen hade biopremiär den 19 mars 1993 i USA.[1] Filmen är baserad på berättelserna om de fyra fiktiva mutantsköldpaddorna Teenage Mutant Ninja Turtles. Den producerades av Clearwater Holdings Ltd för Golden Harvest. Den var den senaste filmen som släpptes genom New Line Cinema. Dess tagline var The Turtles are Back....in Time ("Sköldpaddorna är tillbaka... innan det är försent"). Fritt översatt.

Filmens arbetstitlar var Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Sacred Scroll of Death och Teenage Mutant Ninja Turtles III: Turtles in Time, av vilka den senare ibland även används som beteckning för filmen.

Full- och widescreensversioner släpptes till DVD den 3 september 2002. Omslaget för såväl videokassetterna som DVD-versionen identifierar sköldpaddorna som "America's favorite amphibians" ("Amerikas favoritamfibier"), en felaktig beteckning, då sköldpaddor är reptiler.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1603, och i det feodala Japan rider en man på en häst och slåss mot samurajer, som tar honom till fånga.

I det sena 1900-talets New York dansar sköldpaddorna i den övergivna tunnelbanestation de gjort till sitt hem. April O'Neil har varit och handlat inför den kommande semestern då hon har med sig presenter. Michelangelo får en färgstark lampskärm, Donatello en gammal radio, Leonardo en bok om historiska svärd och Raphael en hatt.

Splinter får en gammal japansk spira, möjligen en referens till "Sacred Sands of Time Scepter" som förekommer i serietidningen Eastman and Laird's Teenage Mutant Ninja Turtles, där en crossoverberättelse med Dave Sims karaktär Cerebus.

I det feodala Japan blir mannen som blev tillfångatagen, Kenshin, tillrättavisad av sin far Daimyo Norinaga. Han lämnar sin far och driver ut präster ur ett tempel. Där hittar han samma spira och läser inskriften "Öppna tidens stora portar". Innan Kenshin sticker introduceras en brittisk vapenhandlare vid namn Walker, och hans medhjälpare Niles.

I det sena 1900-talets New York tittar April in i spiran då den börjar släppa ut ljus och en liten pryl inuti dess lampliknande krona börjar snurra. Hon teleporteras då till Kenshins tid och rum och får även hans kläder på sig. Då hon anländer tas April till fånga av Daimyos soldater. Lord Norinaga beskyller henne för Kenshins försvinnande, och tar henne till fånga medan Kenshin skickas till det sena 1900-talets New York. Samtidigt förflyttas Kenshin till det sena 1900-talets New York, där April nyss befann sig.

Sköldpaddorna blir vänner med Kenshin och beslutar sig för att resa tillbaka i tiden för att få tillbaka April. De bjuder in Casey Jones att ta hand om Splinter, och ger sig av med en varning från Donatello som räknat ut att de bara har 60 timmar på sig innan spiran upphör att möjliggöra tidsresande. Sköldpaddorna skickas till det feodala Japan i utbyte mot Daimyo Norinagas hedersvakter, och sköldpaddorna hamnar på hästar i mitten av en strid. Michelangelo, som sitter baklänges på sin häst, skils från sina bröder och tas tillfånga av fredlösa. Spiran följer med honom, och de andra sköldpaddorna letar efter April. Då de når Norinagas fästning efter att ha tagits sig förbi hans armé, misstas de för att vara hedersvakterna, men flyr från att möta Daimyo. De följer Dirk Walkers män till fängelse och upptäcker April.

Sköldpaddorna kör ut Dirk Walkers assistants, skrämmer fångvaktaren och befriar April. De sticker därifrån via ett sopnedkast. Bakom dem syns engelsmannen Whit, som sägs ha gjort uppror mot Walker.

Kenshin blir ivrig och orolig. Casey Jones visar honom och hedersvakterna ishockey i TV.

Ett anfall mot sköldpaddorna, som återigen misstas för att vara hedersvakterna, leder dem till Mitsu, som leder upprorret mot Lord Norinaga. Mitsu är en ung, tapper kvinna som först försöker besegra Daimyo och senare gifta sig med Kenshin för att stoppa kommande krig. Det är hon som tagit Michelangelo till fånga. Mitsus by angrips av Dirk Walker och hans män, som letar efter spiran; och sköldpaddorna ingriper. Michelangelo frisläpps av två av Dirk Walkers män. Efter att hans ansikte synts och han hörts tala, sprids ryktet att en demon finns i närheten. Efter att ha stött på Michelangelo, de övriga sköldpaddorna, och Mitsus folk, flyr Dirk Walker. Michelangelo räddar en pojke vid namn Yoshi från en brand, där Leonardo räddar det nästan döda barnet genom hjärt- och lungräddning, för vilket de tacksamma byinvånarna låter dem stanna. Besvikna över sin förlust av spiran ber sköldpaddorna en lokal smed att göra en ny.

Dirk Walker använder sköldpaddornas närvaro som en ursäkt att höja priset på de eldvapen han säljer till Daimyo, med argumentet att demonerna utgör ett större hot än människor. Norinaga minns en legend om kappa, som påminner om sköldpaddorna, som besegrat hans förfäder, och antar att de återvänt för att vanhedra honom. Även om han först inte vill betala mer för skjutvapnen än det ursprungliga priset, går han senare med på det. Dirk Walker visar sig vara girigy, manipulativ, och utan medkänsla.

Michelangelo försöker lära byns kockar att laga pizza, men med mindre framgångsrikt resultat. Michelangelo dras känslomässigt till Mitsu; och han får reda på att hon vill gifta sig med Kenshin och han förklarar för henne att Kenshin kommer att återvända då sköldpaddorna försvunnit. Raphael blir också känslig då barnet Yoshi, vars namn får honom att tänka på Splinters mentor. Han ser barnet som sin lillebror.

Hedersvakterna utmanas på en ishockeymatch av Casey Jones, men till hans förfäran tror de ishockey går ut på att slå varandra.

En ny spira är klar, men krossas av Michelangelo och Raphael under ett argumenterande om de skall stanna kvar eller inte. Mitsu informerar dem att Lord Norinaga har eldvapen och kommer att anfalla följande dag. Yoshi, som är rädd för att Raphael skall dö, ger honom den ursprungliga spiran, som han gömt under huset där han bor. De gläds över att se den, men förfäras över att Mutsu ger dem den om de slåss i kriget. Mitsu kidnappas sedan av Whit, mannen de räddade tillsammans med April. Whit tar Mitsu och spiran till Dirk Walker.

Sköldpaddorna ger sig av för att rädda Mitsu. Samtidigt får de reda på att legenden som fått Daimyo att frukta dem, vilket ger dem självförtroende, och befriar många fångar, vilket leder dem till ett stort slag på borggården på Norinagas palats mellan rebellerna och Daimyos armé. Leonardo besegrar Lord Norinaga i en svärdsduell, och avslutar komiskt med att skära av hans hår (en vanära med tanke på hans status som samuraj), och fångar honom i en klocka.

Dirk Walker tar April till fånga och hotar att döda henne. Hans soldater tar över på slagfältet, beväpnade med eldvapen. Han ger order om att skjuta sköldpaddorna; Leonardo bluffar genom att berätta om den gamla tron (som innehas av Dirk Walkers vidskepliga män) att han och hans bröder är demoner, och säger att alla kulor som skjuts mot dem kommer att vändas och istället döda deras avlossare. Leonardo hetsar sedan Dirk Walker att själv skjuta dem. Dirk Walker skjuter mot dem med en kanon, men missar då sköldpaddorna genom sin instinkt drar in sina huvuden i sina skal. April och Whit, som är också på väg att bli skjutna av kanonen (Whit har motsatt sig mot Dirk Walkers order), duckar sina egna huvuden för att undvika skotten. Kanonkulan kolliderar med klockan, och befriar en chockad men i stort sett oskadd Daimyo.

Walkers soldater rettirerar; och själv springer han iväg. Han kommer åt spiran och en bur med en fågels från sitt rum, och klättrar upp på palatset ta till en högt belägen plats och tittar över havet. Han omringas av sköldpaddorna. För att distrahera dem då han flyr kastar Dirk Walker iväg spiran och börjar klättra nerför en ställning. Sköldpaddorna formar som ett rep med sina kroppar, och håller sig fast vid väggen och håller sig fast i ena änden med spiran i den andra. Dirk Walker inser att han glömt sina fåglar och återvänder för att återta dem, varefter Whit, som inser att hans namn är "lägre än scum" i ögonen på en åtråvärd April, använder en katapult till att döda Dirk Walker genom att knocka ner honom i havet. Då Dirk Walker faller ner i vattnet försvinner han. Donatello skämtar om Dirk Walkers fall ("Bungee jumping without a bungee, now that could be dangerous.").

Sköldpaddorna diskuterar sedan om de skall ta sig hem eller inte, eftersom dei det feodala Japan är omtyckta och respekterade, medan de i det sena 1900-talets New York måste gömma sig för att inte bli måltvavlor för människans fruktan för det okända. Mitsu försöker övertala dem att ge sig av, så att Kenshin kan återvända. Mitsu önskar Michelangelo lycka till. Spiran aktiveras, och deras beslut måste snabbt fattas. I 1900-talets New York har Kenshin aktiverat spiran i sin iver att komma hem. Splinter uppmanar honom att inte överge hedersvakterna. Casey Jones ordnar hedersvakternas återkomst till det feodala Japan.

Sköldpaddorna beslutar sig för att ta sig hem, med argumentet att deras närvarande blir negativ i människornas liv i det feodala Japan. Raphael säger farväl till Yoshi. Michelangelo hinner dock inte ta sig till April och sina bröder. Då de återvänt till sin tid springer vakten som skulle ersatt Michelangelo iväg med spiran. Då han lämnar sköldpaddornas lya aktiveras spiran, och han återvänder hem i utbyte med Michelangelo. Samtidigt förstörs spirans möjliggöra av tidsresande (symboliserat av en roterande pryl på toppen). I Japan tas Norinaga till fånga framför Mitsu och Kenshin. Han är överraskad över att se dem tillsammans, och att se sin vakt gå genom korridoren, halvt naken och tala om anakorismer som pizza. Då han är borta, utan att ha sagt ett ord men visat sin underkastelse, härmar Kenshin en imitation av en poster han sett i sköldpaddornas hem, och kysser Mitsu på läpparna. Norinaga försonas med sin son.

Michelangelo är nedstämd tills Splinter sätter lampskärmen på sitt huvud som ett skämt, och båda börjar skratta. Filmen avslutas med ännu en danssekvens.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Roll
Elias Koteas Casey Jones / Whit
Paige Turco April O'Neil
Vivian Wu Mitsu
Sab Shimono Lord Norinaga
Stuart Wilson Walker
John Aylward Niles
Henry Hayashi Kenshin
Mark Platt Leonardo
Matt Hill Raphael
Jim Raposa Donatello
David Fraser Michaelangelo
James Murray Splinter
Travis A. Moon Yoshi

Röster[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Roll
Robbie Rist Michaelangelo
Brian Tochi Leonardo
Tim Kelleher Raphael
Corey Feldman Donatello
James Murray Splinter

Rist och Tochi (som läste Michelangelos och Leonardos röster) är de enda röstskådespelare som läser samma karaktärer i alla tre TMNT-spelfilmerna. Dock läser Corey Feldman Donatellos röst i såväl denna film som den första.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • Sköldpaddornas ärkeskurk Shredder medverkar inte i filmen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Teenage Mutant Ninja Turtles III” (på engelska). Box Office Mojo. 19 mars 1993. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=tmnt3.htm. Läst 4 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]