Venus (TMNT)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Venus (olika betydelser).
Venus
Skapad avKevin Eastman
Haim Saban
Första framträdandeNinja Turtles: The Next Mutation #1
(September 1997)
Information
FödelsenamnMei Pieh Chi
HemvärldJorden

Venus eller Venus de Milo är en fiktiv karaktär i berättelserna om Teenage Mutant Ninja Turtles.[1] Hon är en muterad sköldpadda och medverkade bara i TV-serien Ninja Turtles: The Next Mutation, som inte var tecknad och som visades i Fox Kids 19971998. Venus är den enda av sköldpaddorna som är döpt efter ett konstverk istället för efter en konstnär.

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Venus var en av de fem sköldpaddor som utsattes för mutagener i kloakerna. Då Splinter plockade upp fyra av sköldpaddorna glömde han Venus, som försvann. På väg till Chinatown upptäcktes hon av den kinesiske ninjamagikern I Chung. I Chung tog med sig henne till Japan, där han uppfostrade henne som sin dotter och namngav henne Mei Pieh Chi. Han tränade också henne i ninjutsu.

Dock, i en drömvision, stötte I Chung på Splinter. Båda av dem berättade historier men valde att hålla det hemligt för de andra sköldpaddorna tills "tiden var den rätta". I Chung hade också en glasspegel, i vilken han fångat de humanoida drakarna Dragons. Det var I Chungs syfte att se till att inte Dragons kunde fly. I drömmen lyckades dock Dragons anfalla I Chung och kidnappa Splinters "ande". På sin dödsbädd meddelade I Chung flicksköldpaddan om hennes sanna ursprung, och berättade att hennes plats fanns i New York.

New York[redigera | redigera wikitext]

Venus tog sig till New York, där hon stötte på de fyra ninjasköldpaddorna som vakade över Splinter, vars ande var "fast" i drömmen. Efter att ha hjälpt sköldpaddorna att besegra Shredder och Fotklanen hjälpte hon dem genom "drömmen" att rädda Splinters ande. Vad hon dock inte visste var att Dragons utnyttjade denna möjlighet för att nå den fysiska världen.

För att fira gav sig de fem sköldpaddorna och Splinter ut på picknick i parken då de anfölls av Dragons. I striden skadades en staty av en kvinna, och armarna krossades. Efter att sköldpaddorna vunnit striden dock flicksköldpaddan med sig statyn till deras hem. Detta gav henne smeknamnet "Venus de Milo" efter den berömda statyn, och efterhärmade därmed de andra sköldpaddornas konstrelaterade namn.

Venus ansågs ha levt ett skyddat liv i Japan. Ibland ignorerade hon delar av västerlandets liv och kultur, och ibland även livet i allmänhet. Trots kunnighet i stridstekniker var hon inte tränad i ninjutsu som de andra sköldpaddorna; och i strid använde hon ofta mystiska kulor med olika effekter.

Slut på användandet av Venus[redigera | redigera wikitext]

Tidigt i serien avslöjades att de fyra sköldpaddorna uppfostrades som syskon, men ingen av dem eller Venus hade någon biologisk relation. Detta skapades av författarna för att inte förstöra förutsättningarna för en heterosexuell relation mellan Venus och någon av de fyra andra sköldpaddorna.

1997–2000[redigera | redigera wikitext]

Då serien avbrutits 1998 fortsatte Venus äventyr med sköldpaddorna i flera år. På TMNT-webbsidan fanns planer för en "andra säsong", vilket stod i brevavdelningen. Från 1996 innehöll sidan även så kallade "dagböcker" med TMNT-äventyr i ett gemensamt universum. I oktober 1997 lades "Venus' Venerations" till, där de fyra sköldpaddorna uttryckte sina känslor om gängets nya medlem. Även om bara några få brev tillskrevs henne fanns hon med fram till år 2000. 2001 försvann hon, och nuvarande handling fortsatte utan någon förklaring eller bekräftelse till hennes tidigare existens. Denna version av Venus var något populärare bland fans än i TV-serien.

Under denna tid upplevde hon flera äventyr med sina syskon, bland annat besegrade de Bonesteel och såg till att han arresterades. De reste till Folkrepubliken Kina två gånger. Första gången för att återskaffa resten av Venus tillhörigheter, och andra gången för att stoppa Dragon Lord. I mars 1999 hade sköldpaddorna slutligen besegrat Dragon Lord; men dessvärre på grund av Venus tanketrick med Shredder, var han nu ett större hot än tidigare. Shredder, nu återförenad med sitt inre jag, försökte lura över Raphael till de ondas sida, dock utan framgång, och blev mer och mer hämndslysten. Krang dock erbjöd sig att hjälpa sköldpaddorna att göra sig av med Shredder för gott, då han beskyllde honom för alla misslyckanden genom åren. Fastän sköldpaddorna inte litade på Krang gick de med på det, och planerade i hemlighet att försöka stoppa dem båda.

Efter att alla större skurkar var "besegrade för evigt" för ögonblicket, beslutade de sig för att hjälpa sina vänner, Mighty Mutanimals, att besegra Murk Mariner. Venus planerade att bli tillfångatagen och på så viss besegra Muck Mariners pirater, men Leonardo och Donatello motsatte sig idén. Det påminde om hur viktig hon var för dem och deras art, och skapade stor spänning. Dock lyckades de genomföra planen och ingen skadades (utom piraterna). I det sista äventyret med dem hade Råttkungen avbrutit friden och hans råttor hade förstört nästan hela sköldpaddornas hem. Efter en stor strid hade karaktären retroaktivt slutat existera; Råttkungen hade fortfarande förstört deras hem, men plötsligt var det bara fyra sköldpaddor igen. Inga kanoniska förklaringar över hennes försvinnande har någonsin kommit.

Efter att Kevin Eastman sålt sin halva av TMNT-rättigheterna till Peter Laird plockades Venus brev bort från sidan, och han uttryckte att han aldrig mer avsåg ha med henne. Dock finns sköldpaddornas brev från den tiden kvar, och där nämns hon.

I dag[redigera | redigera wikitext]

I en intervju 2007 berättade regissören Kevin Munroe instruktionerna som Peter Laird gav honom för TMNT. Han sa att man inte ens kan skämta med Peter Larid om Venus de Milo längre.

I avsnitt S05E04 av TV-serien Teenage Mutant Ninja Turtles från 2003 finns en möjlig referens, men det är mer troligt att det är en referens till Donatellos uttalande om April O'Neil i den tidigare serien Teenage Mutant Ninja Turtles från 1987.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Förutom i TV-serien har hon medverkat i flera målarböcker, samt en serieadaption av Unchain my heart samt originalberättelser som Shells of steel och Double dragon.[2]

Image Comics[redigera | redigera wikitext]

I serierna publicerade av Image Comics fick Gary Carlson bara några få regler för vad som kunde hända, en av dem var "inga kvinnliga sköldpaddor".[3] Dock parodieras figuren i nummer 12, när Lurch förvandlar sig till en kvinnlig sköldpadda som liknar Venus.[4] Some issues were advertised with the slogan "No girl turtle guarenteed".

Cameos[redigera | redigera wikitext]

  • I 50:e avsnittet av Robot Chicken (S3E10 Moesha Poppins) gör Venus ett väldigt kort gästspel. Det avslöjas att efter att hon sparkades ut ur sköldpaddsgänget, försökte hon spola ner sig själv i toaletten och drunkna.
  • Tillsammans med de andra sköldapddorna medverkade hon i två avsnitt av Power Rangers n Space, "Save Our Ship" och "Shell Shocked".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Venus (Teenage Mutant Ninja Turtles), 3 januari 2013.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Teenage Mutant Ninja Turtles On TV”. IGN. http://uk.tv.ign.com/articles/774/774796p1.html. Läst 15 augusti 2010. 
  2. ^ Books & comics, Retrieved 6 juli 2010.
  3. ^ E-mail interview with Gary Carlson, Retrieved 6 juli 2010.
  4. ^ Teenage Mutant Ninja Turtles Volume 3 #12, läst 6 juli 2010.