Dimension X (TMNT)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dimension X
Första framträdande Hot Rodding Teenagers from Dimension X (1987)
Sista framträdande Divide & Conquer (1996)
Universum TMNT
Typ Galax
Platser Teknodromen
Edenvärldarna
Hirobyl
Morbus
Stumpasteroiden
Figurer Krang
Neutrinerna
General Traag
Cherubae
För Radioprogram, se Dimension X.

Dimension X, X-dimensionen, är en fiktiv plats i berättelserna om Teenage Mutant Ninja Turtles. Det är bara i 1987 års tecknade TV-serie samt Archieserierna samt 2012 års TV-serie och IDW-serierna som det berättas om Dimension X, liksom i de brittiska Hero Turtles-serierna. Dimension X är Krangs hem. Krang använder en dimensionsport inuti Teknodromen för transporter mellan Dimension X och Jorden.

Platser i Dimension X[redigera | redigera wikitext]

Notera att vissa namn är på svenska och andra på engelska. Vissa namn finns i avsnitt som officiellt inte översatts till svenska, eller bara textats för sändningar i TV 1000 i början av 1990-talet. Stump Asteroid går under olika benämningar i olika översättningar, dels Stumpasteroiden i svenska TMHT:s översättning av Archieserierna, och Asteroiden Stump i minibokformatsadaptionen Resan till Asteroiden Stump. I Sun Studio ABs översättning av TV-episoden "Splinter No More" ("Splinter får problem") samt en bokadaption av "Hot Rodding Teenagers from Dimension X" vid namn "Flykten från X-dimensionen" kallas "Dimension X" för "X-dimensionen".

Balaraphon[redigera | redigera wikitext]

En värld befolkad av fredliga infödingar, men attackerades av en invasion från Krang och Shredder. De räddas av sköldpaddorna, som just kommit till planeten. Sköldpaddornas ankomst till Balaraphon var avslutningsfasen av en av Shredders planer att skicka dem till Dimension X. Det är också scenen där Teknodromen förstörs, då den dras ned i en håla och förstörs av en varelse med tentakler sedan Teknodromens motorer förstörts av sköldpaddorna som flytt från Shredders fälla. Bellarathon sågs i 1987 års serie i episoderna "Turtle Trek" och "Divide and Conquer".

Dimension X Penitentiary[redigera | redigera wikitext]

Dimension X Penitentiary är dit de värsta förbrytarna i Dimension X skickas. "Busar" som Skaarg, Dementor, och Dregma-bröderna har skickats dit. "Oturligt nog" skyddas inte stället från dimensionsportar. Stället sågs bara i avsnittet "Convicts from Dimension X" i 1987 års tecknade TV-serie [1].

Edenvärldarna[redigera | redigera wikitext]

Edenvärldarna, engelska Eden Worlds, är planeter som påminner om Östafrikas vildmarker. På dessa planeter får inte så kallade "intelligentare" varelser bo. Cherubae skickade Bebop och Rocksteady till en Edenvärld, så de inte kunde hitta på fler "rackartyg". Edenvärldarna sågs bara i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures. Namnet "Edenvärldarna" refererar till Bibelns berättelser i Gamla testamentet om Edens lustgård.

Hirobyl[redigera | redigera wikitext]

Hirobyl
Universum Teenage Mutant Ninja Turtles
Region Dimension X
Antal solar 1
Kronologi
Debuterade i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures #12: The Lost World
Såg sist i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures #13: The Final Conflict

Hirobyl är en planet som kretsar kring en åldrande och döende röd jättestjärna. Men det var Krang som förstörde allt liv på planeten. Hirobyl sågs bara i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures. Planetens namn är möjligtvis en referens till Hiroshimabomben 1945 eller Tjernobylolyckan 1986, då planeten är döende och sköldpaddorna tycker att en stor staty påminner mycket om arbetarstatyerna som man kunde se i det dåvarande Sovjetunionen på den tiden.

Morbus[redigera | redigera wikitext]

Morbus
Universum Teenage Mutant Ninja Turtles
Region Dimension X
Antal solar 1
Varelser blandat
Intresseområden Används som soptipp och fångkoloni
Kronologi
Debuterade i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures #13: The Final Conflict
Såg sist i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures #25: Raw Power

Morbus är en planet som används som soptipp och fängelseplanet. Morbus sågs bara i serietidningsversionen Teenage Mutant Ninja Adventures.

Serot[redigera | redigera wikitext]

Serot leds av Vorz, där han har slavar. De som försöker fly dödas. Sköldpaddorna skickades dit av Shredder i avsnittet "Shredder Triumphant" i 1987 års tecknade TV-serie [2].

Stumpasteroiden[redigera | redigera wikitext]

Stumpasteroiden
Universum Teenage Mutant Ninja Turtles
Region Dimension X
Varelser blandat
Intresseområden Används för fribrottning
Kronologi
Debuterade i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures #7: Intergalactic Wrestling
Såg sist i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures #25: "Black Hole Trilogy" Part Three

Stumpasteroiden, Asteroiden Stump, bor de två karaktärerna Stump och Sling, och de arrangerar tävlingar i Stump & Slings intergalaktiska fribrottningStumparenan. Koslickan Cudley ordnar med transporterna dit och från. Två gånger reste sköldpaddorna dit för att brottas. Bland de stora fribrottarna på Stumpasteroiden finns Ace Duck, Bloodbath, Cryin' Houn ("Väderkvarnen", senare kallad El Mysterio) och Leatherhead. Stumpasteroiden sågs bara i Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures.

Platser utan officiellt namn[redigera | redigera wikitext]

Neutrinernas planet[redigera | redigera wikitext]

Folket "Neutrinerna" bor på en planet, vars namn aldrig klargjorts. Planeten var på order av Krang föremål för en attack av General Traag i TV-episoden "Four Turtles and a Baby"."[3] I IDW-serierna heter planeten Neutrino.

Icke namngiven klippig planet[redigera | redigera wikitext]

Under säsong 2 (1988) är Teknodromen lokaliserad vid ett klippigt landskap.

Icke namngiven vulkanisk asteroid[redigera | redigera wikitext]

Under säsong 4 (1990) är Teknodromen lokaliserad på en asteroid med vulkanisk aktivitet.

Dimension eller galax?[redigera | redigera wikitext]

Det är kontroversiellt om Dimension X verkligen är en alternativ dimension, eller om det bara är en avlägsen galax. TV-serien och serietdiningarna kan båda användas som argument för båda delarna.

Dimension[redigera | redigera wikitext]

 • Då någon nämner platsen, heter det Dimension X.
 • Utrustningen för att resa mellan Jorden och Dimension X kallas dimensionsport, vilket betyder att den används för att resa mellan dimensionerna.
 • I TV-avsnittet "Splinter No More", då Shredder försöker använda en gammal formel för att öppna en port till Dimension X, varnar Krang honom för att om inte formeln sägs exakt rätt kan den öppna in port till en annan dimension, och Krang säger att det finns värre dimensioner [4].
 • I avsnittet "Bye Bye Fly" förklaras att man kan ta sig till Dimension X genom en "pandimensionell drivvarpa" [5].
 • Den interplanetära rymden i Dimension X har ofta röd-orange färg. Dessutom syns ibland flera karaktärer utomhus i rymden eller vandrandes på asteroider utom någon syrgastub, vilket skulle dödat dem i normal rymd.
 • Det hörs ljud i rymden i Dimension X, något som är omöjligt i vanlig rymd. Dock har flera science fictionserier misstaget att ha ljud i rymden, så enbart detta argument går inte att använda.

Galax[redigera | redigera wikitext]

 • Enligt "TMNT Adventures Sourcebook" är Dimension X en korkskruvad spiralgalax nära universums center.
 • Fastän det aldrig kallas Galax X, sägs ibland saker som påstår att det är en galax kallad Dimension X:
  • Då Shredder öppnar dimensionsporten i avsnittet "TV-Hot Rodding Teenagers from Dimension X" säger han, "all weapons from the distant galaxies will belong to me" [6]. I Sun Studio AB:s vhs-dubb till svenska ("Så började det hela") är detta översatt till "alla vapen från de fjärran galaxerna tillhöra mig". Det kan dock nämnas att i översättningen av serietidningarna säger han "alla vapen från ett annat universum tillhöra mig", vilket ger argument för att det är en dimension.
  • Då Shredder tar kristallen från de två barnen i TV-avsnittet "It Came from Beneath the Sewers", frågar ett barn varifrån han kommit, och han svarar "from Dimension X, in a distant galaxy". Detta avsnitt har bara översatts till svenska av Media Dubb, där Shredder säger "från Dimension X, i en mycket avlägsen galax" [7].
  • Skaarg, en brottsling från Dimension X, talar om Vintergatan som en "underutvecklad galax".
 • Då Krang försöker ta energi i TV-avsnittet "Super Hero for a Day", säger han att de även behöver kraft från kraftverk på grund av avståndet. Det är inget avstånd mellan alternativa dimensioner "[8].
 • I serietidningsnumret ("The Lost World"), i Sverige nummer 12 1991, åker Krang, Shredder, Bebop och Rocksteady från Jorden till Dimension X i ett rymdskepp, utan att använda sig av dimensionsport.
 • I samma nummer, då de når Dimension X, visas det vara en spiralgalax. En liknande bild av Dimension X finns i serietidningsnumren 23 ("Search and Destroy") och 25 ("Raw Power"), som i Sverige hette "Krangs hämnd" och kom som nummer 6 och 7 1992.
 • I crossover-serien "The Teenage Mutant Ninja Turtles meet the Archies" förklarar Koslickan Cudley att Dimension X är separerat från sköldpaddornas värld genom rummet, medan världen som Riverdale existerar i är separerad från sköldpaddornas värld genom tiden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Ninjaturtles - Convicts from Dimension X
 2. ^ Ninjaturtles - Shredder's Triumphant
 3. ^ Ninjaturtles - Four Turtles & a Baby
 4. ^ Ninjaturtles - "Splinter No More"
 5. ^ Ninjaturtles - Bye, Bye Fly
 6. ^ Ninjaturtles - Heroes in a Half Shell - Part Four "Hot Rodding Teenagers from Dimension X
 7. ^ Ninjaturtles - It Came from Beneath the Sewers
 8. ^ Ninjaturtles - Super Hero for a Day