Teenage Mutant Ninja Turtles (datorspel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teenage Mutant Ninja Turtles
Utvecklare Konami, Red Fly Studio
Utgivare Konami, Activision
Genre action, actionäventyr
Plattform(ar) blandat
Första spel Teenage Mutant Ninja Turtles (1989)
Senaste spel Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows (2013)
Datorspelsportalen

Teenage Mutant Ninja Turtles har sedan 1989 varit en serie som blivit datorspel, mestadels av det japanska företaget Konami. De äldre spelen är främst baserade på 1987 års tecknade TV-serie, med inslag från spelfilmerna och Archie- och Mirageserierna-, medan de nyare TMNT-spelen är baserade på 2003 års TV-serie.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1989-1994[redigera | redigera wikitext]

Konamis första TMNT-datorspel var "Teenage Mutant Ninja Turtles", som lanserades till NES ("NES") 1989. Spelet hette "激亀忍者伝 Gekikame Ninja Den" i Japan, vilket är japanska och skulle till svenska kunna översättas till "Den häftiga legenden om ninjasköldpaddorna". Som de flesta spel på den tiden avslutas banorna med en fight mot en "boss". Spelet hade olika uppdrag, som att rädda April O'Neil, dyka i Hudsonfloden, skydda ett lager samt söka efter Teknodromen. 1989 släpptes även det första TMNT-baserad arkadspelet, och det blev populärt i arkadhallarna i början av 1990-talet. Det spelet kallades även enbart "Teenage Mutant Ninja Turtles", och var ett sidscrollande beat em up-spel. Spelet följdes framgångsrikt av "Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time" 1991, som senare kom till SNES. Det andra TMNT-spelet till NES hette "Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game", och kom 1990 och var en omarbetning av det första arkadspelet game, men med några fler nivåer. Arkadspel hade bättre hårdvara än NES så teknikerna tvingades ta bort några unika bildserier. Spelet recenserades bland annat i "Nintendo Power" Volume #21 och i bilagan i Power Player Nintendo-Magasinet nummer 11-12, november-december 1991. Det tredje TMNT-spelet till NES var Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project, som kom 1991. Det var med på förstasidan på Nintendo Power Volume #32. Detta spel var först med att ha unika specialattacker för de fyra sköldpaddorna. Det första TMNT-spelet till Super NES var "Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time", som var en överföring av arkadspelet "Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time" till hemkonsol. Flera förändringar hade gjorts, till exempel kunde vissa fiender besegras med ett enda slag i SNES-versionen. I SNES-versionen fanns även en extra bana, som hette "Technodrome: Let's Kick Shell!". Spelet inkluderade efter några banor i nutiden även tidsresor till alla möjliga platser i historien och även framtidsvisioner fanns med, "från historiska slagfält till turistiska framtidsgalaxer", som det hette i Sverige. Tillbaka i samtiden (början av 1990-talet) slogs sköldpaddorna mot Shredder och Krang, då Shredder och Krang stulit Frihetsgudinnan. SNES-versionen hade även ett "Versus mode" där två spelare kunde välja var sin sköldpadda och träna mot varandra, med Splinter som domare. Det fanns även "time-trial", och spelaren kunde välja om sköldpaddornas hudfärger skulle vara samma som i 1984 års serietidningsversion eller som i 1987 års tecknade TV-serie.

Ungefär samtidigt utkom spelet "Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist" till Sega Megadrive/Sega Senesis.

När TMNT:s popularitet började minska i mitten av 1990-talet förändrades spelen, och 1994 kom spelet "Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters" till NES, SNES och Sega Megadrive. Det spelet gick i annan stil, då det var inspirerat av det då populära spelet Street Fighter.

Flera spel gjordes till Famicom/NES, Game Boy, Sega Mega Drive/Genesis, Super Famicom/Super NES, Windows och andra spelkonsoler.

2003[redigera | redigera wikitext]

Konami gjorde spel av 2003 års TV-serie, spelen var "Teenage Mutant Ninja Turtles" och Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Battle Nexus och kom i versioner till Windows, PlayStation 2, GameCube, och Xbox. De flesta av dessa spel har fått kritik för att vara "oinspirerande" och inte ha levt upp till samma nivå som NES- och SNES-spelen. Vissa teorier gör gällande att kritiken beror på att de nya spelen är baserade på 2003 TV-serie istället för 1987 års serie, och den nuvarande generationen speljournalister tittade då de växte upp på 1987 års version. Vissa spelare har kritiserat de nya TMNT-spelen för att de kräver att man så ofta måste trycka på slagknapparna. Spel till Game Boy Advance har också lanserats, men på grund av att Game Boy Advance har sämre hårdvara. är de annorlunda

Ett tredje spel, "Teenage Mutant Ninja Turtles 3: Mutant Nightmare", släpptes 2005. Det kom även ett sällspalsdatorspel vid namn "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Melee". Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Melee har mest fått negativ kritik av olika anledningar.

2007 kom en ny TMNT-långfilm och då gjorde det franska företaget Ubisoft ett spel baserat på denna film.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia