Teishebaini

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teishebaini
Կարմիր Բլուր
Karmir Blur Hill.JPG
Karmir Blur ("Röda kullen").
Teishebaini 03.png
Översiktskarta.
Information
Typ av museumStad, befästning
PlatsJerevan, Armenien
Etablerat650–600 före Kristus
Etablerat avKung Rusa II av Urartu
Nedlagt585 före Kristus
Nedlagt avAnfallande fiender, brand
Webbplats
http://www.erebuni.am/index.php?option=com_content&view=article&id=1237&Itemid=561&lang=en
Rekonstruktion av stadsmuren.

Teishebaini eller Teshebani, dagens Karmir Blur (armeniska: Կարմիր Բլուր), som mer refererar till själva kullen som staden låg på, var huvudstad för de transkaukasiska provinserna i kungariket Urartu. Teishebaini ligger i distriktet Shengavit i sydvästra delen av dagens Jerevan.

Teishebaini var både en fästning och ett regeringscentrum med yttre murar med försvarstorn och kraftiga portar, paraderingsplats och lagringslokaler. Staden, kungapalatset och fortet tar upp 0,45 kvadratkilometer yta. Namnet Karmir Blur ("röda kullen") hänsyftar på kullens rödaktiga färgton, som den fick efter det att staden stuckits i brand, efter de brandskadade övre murarna av tuff. Teishebaini ligger på krönet av en kulle.

Staden Teishebaini byggdes av Rusa II vid mitten av 600-talet före Kristus för att skydda Urartus östra gräns mot kimmerier och skyter. I staden fanns ett guvernörspalats som hade 120 rum och en befästning som benämndes Teishebas citadell efter den urartiska krigsguden. Palatset var byggt i sten, med träpelare som stöd för trätaket. Staden blev inte färdigbyggd förrän under Rusa III:s regeringsperiod ungefär 50 år senare.

Jordbruk och boskapsskötsel var viktiga näringar för Teishebaini. Urarterna byggde stora bevattningskanaler, varav en del fortfarande används. Bönor, hampa, ärtor, sesam, vete och råg tillhörde de grödor som odlades, liksom vindruvor och plommon. Av vindruvor har arkeologer funnit frön av tolv sorter i trakten runt Teishebaini från denna epok. Samtliga dessa sorter odlas fortfarande i Armenien.

Utgrävningsplatsen upptäcktes 1939 efter att staden hade varit dold mer än två och ett halvt årtusende. En kilskriftstavla hade hittats tre år tidigare, vilken ledde till upptäckten av den antika staden. På den stod: "Rusa Argishti-hini (Rusa, Argishtis son) också benämnd Rusa II". Andra kilskriftsinskriptioner på ett bronsbälte och ett bronskoger hade orden "Rusa Argishti, staden Teishebainis fästning". År 1941 hittades en elfenbensstatyett av guden Teisheba i fästningen. Andra fynd var snidad elfenben, keramik, metallfiguriner, porslin och många slags hushållsverktyg av brons, militära föremål som knivar, svärd, hjälmar, pilar, skäktor och sköldar dekorerade med mytologiska symboler, geometriska former och djur. Det hittades också vaser, armband, örringar och medaljonger i guld och med olika slags juveler. Porslin som hittats på platsen var antingen målat svart eller hade en målad dekor med vågmönster.

Staden Teishebaini förstördes av eld någon gång i början av 500-talet före Kristus. Ett stort antal förkolnade fragment av tyg, rep och andra föremål från stadens förstörelse har återfunnits. Det antas att Teishebaini attackerades nattetid, eftersom många mänskliga kvarlevor har hittats i ruinerna och rum i byggnaderna hade kvar sin inredning.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]