That '70s Show

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
That '70s Show
That '70s Show logo.png
Originaltitel That '70s Show
Genre Sitcom, Komedi
Skapad av Mark Brazill
Bonnie Turner
Terry Turner
Regissör David Trainer[1]
Medverkande Topher Grace
Ashton Kutcher
Mila Kunis
Danny Masterson
Laura Prepon
Wilmer Valderrama
Debra Jo Rupp
Kurtwood Smith
Don Stark
Tanya Roberts
Lisa Robin Kelly
Tommy Chong
Josh Meyers
Antal avsnitt 200 [2]
Längd (per avsnitt) ca 22 minuter
Antal säsonger 8
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag FOX
Sändning
Originalkanal Fox Broadcasting Company[3]
Originalvisning 1998 - 2006
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

That '70s Show är en amerikansk situationskomediserie om en grupp tonåringar i den fiktiva staden Point Place, Wisconsin. Handlingen utspelar sig mellan 17 maj 1976 och 31 december 1979. Serien visades i USA åren 1998 till 2006, efter det har den visats flera gånger och visas fortfarande, över hela världen. That '70s Show blev början för filmkarriärer för många av seriens skådespelare som i stort sett var okända innan dess.

Historia[redigera | redigera wikitext]

That '70s Show skapades av Bonnie och Terry Turner tillsammans med Mark Brazill och producerades av Carsey-Werner. Seriens arbetsnamn var Teenage Wasteland, inspirerat av The Who's låt "Baba O'Riley". Andra namnförslag till serien var The Kids Are Alright, Feelin' All Right och Reeling In The Years, alla kända strofer från populära låtar på 1970-talet.

Serien var en beställning från Fox Network, och premiären för den första säsongen var 23 augusti 1998 med 25 avsnitt. Serien blev snabbt mycket populär hos såväl vuxna som tonåringar. Efter att första säsongen visats ville Fox ha en andra. Totalt har det gjorts åtta säsonger. Det sista avsnittet, "That '70s Finale", visades 18 maj 2006.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om sex stycken High school-ungdomar och deras familjer i slutet av 1970-talet, som bor i Point Place – en fiktiv förort till Green Bay – i delstaten Wisconsin, USA.

Huvudkaraktären Eric Forman bor i en villa tillsammans med sin kärleksfulla mor Kitty och arroganta far Red. I huset bor i början även Erics lättfotade storasyster Laurie, och Erics närmaste vän Steven Hyde sedan hans ensamstående mamma övergivit honom. Ungdomarna tillbringar större delen av sin fritid i Erics källare. Dessa är utöver han själv hans flickvän grannen Donna Pinciotti, utseendeberoende Michael Kelso, rikemansdottern och cheerleadern Jackie Burkhart, laglöse Steven Hyde samt utbytesstudenten Fez.

Utöver karaktärernas föreställda vardagsliv innehåller nästan alla avsnitt ett antal drömscener – genom att en bubblande blick zoomas in mot karaktären och övergår till karaktärens dröm/tanke vid den aktuella situationen, och efter drömmen zoomas blicken ut på motsatt vis och återgår till karaktärens aktuella verklighet.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Topher Grace som Eric Forman (Eric Albert Forman). Seriens huvudperson, en tämligen mesig kille som under seriens gång utvecklas och blir mer säker på sig själv. Eric är ofta en smart lustigkurre och vinner sina "dueller" genom diskussioner – medan något han definitivt saknar är fysisk styrka – vilket han ständigt påminns om av sin omgivning. Ändå händer det två gånger under seriens gång att han genom fysiskt våld lyckas spöa upp andra killar (ena gången i slutet av första, och andra gången i mitten av sjunde, säsongen). I första avsnittet, "That '70s Pilot", inte fullt 17 år gammal får Eric familjens gamla Oldsmobile Vista Cruiser (16-årsgräns för körkort i USA), när hans föräldrar låtit den stå en tid utan att lyckas sälja den (och de använder enbart deras nyinvesterade Toyota), som han får behålla serien ut förutom en liten period i mitten av serien. Eric är förälskad i grannflickan Donna och de blir tillsammans redan i seriestarten, och är ihop under i stort sett hela serien (bortsett från fjärde och åttonde säsongen). När de väl ska flytta ihop får Erics far, Red, hjärtproblem och Eric bestämmer sig för att strunta i college och stanna hemma och stödja sin familj. Efter ett biobesök (och en hjältesdröm ett par nätter senare) i slutet av första säsongen är Eric ett stort fan av "Star Wars", som han från mitten av serien ofta använder som referenser till omgivningens stora förtret, och har många olika figurer och modeller av dessa. Eric har även modeller av krigshjälten "G.I. Joe", och han envisas med att kalla dessa för actionfigurer medan alla de andra anser att de är dockor. Under sjunde säsongen lever Eric ett slött sabbatsår (friår) och samtidigt inte vet vad han vill bli eller göra i framtiden, men lyckas med tiden ändå fatta ett beslut: Under sista (åttonde) säsongen befinner sig Eric i Afrika och utbildar sig till lärare i fattiga områden, detta för kunna få råd med college. Topher Grace lämnade därför serien 2006 och medverkade bara som gästskådespelare i det absolut sista avsnittet, "That '70s Final".
 • Danny Masterson som Steven Hyde (Steven James Hyde), kallas av de flesta för Hyde. Gängets coola kille, inte minst med sina färgade glasögon och att han gillar att driva med andra, men har dock svårt att lita på folk och verklighetens alla ting och tror att amerikanska regeringen är ute efter alla. Hyde bor från början ensam med sin mamma Edna i ett slitet hus men efter att hon lämnat honom får han flytta in till Erics familj, där han blir behandlad som en son – även om han trivs bäst i smuts och stök, är tämligen okänslosam och inte mycket för uppvaktning. Hydes ovisshet om vem som är hans far, är ett ständigt återkommande ämne. Det är inte förrän sista avsnittet i sjätte säsongen som han verkligen får reda på fadern, nämligen den stenrika William Barnett (Tim Reid), vars hudfärg förbryllar och förvånar alla. William äger musikalbum-butikskedjan "Grooves" och ger Hyde arbete där som även Williams andra barn, Hydes halvsyster Angie (Megalyn Echikunwoke), får arbete. När William sedan säljer sin kedja låter han ett enda "Grooves" återstå, och Hyde får den sista butiken. Hyde har stor del i att gänget ständigt hamnar i "Cirkeln" där cannabis står i fokus, något som Hyde menar är hans terapi. Det är också Hydes förtjänst att gänget stundom gör några kriminella förseelser; såsom att exempelvis klottra ned stadens vattentorn och en butik, vandalisera ett omklädningsrum, stjäla en porslinclown och en vägskylt, samt norpa öl. (De blir dock avslöjade inför Erics far Red för de flesta av förseelserna, även deras cannabisinnehav tre gånger under seriens gång, vilket får Red att vilja vidta åtgärder med stränga straff som följd.) I tredje säsongen får Hyde en Chevrolet El Camino av hippien Leo. I första säsongen har Hyde starka känslor för Donna, men får inget besvarat eftersom Donna då är tillsammans med Eric. Hyde är från seriens mitt tillsammans med sitt stora hatobjekt, och totala motsats, Jackie. När Hyde och Jackie går skilda vägar i början av åttonde säsongen åker Hyde till Las Vegas några veckor, och efter att han återvänt hem är han på väg att återförenas med Jackie men istället visar det sig att han dyngrak i Las Vegas gift sig med Samantha (Judy Tylor) – en tvättäkta Vegas-strippa. Samantha flyttar in hos Formans och då till Hyde, men paret inser dock efter en tid att deras förhållande inte kommer att hålla. Även om Hyde är en riktig hårding som suttit inne för diverse saker har han ett stort intellekt och är en väldigt smart kille, även om han själv inte vill tillstå detta.
 • Laura Prepon som Donna Pinciotti (Donna Marie Pinciotti). Gängets rödhåriga och intelligenta plugghäst, Erics granne och stora kärlek. Donna är längre och starkare än de flesta killarna i gänget vilket hon ständigt blir påmind om (inte minst av Jackie) med smeknamn som "Big Red" eller "Lumberjack". Donna blir i tredje säsongen anställd på stadens radiostation WFPP fm, och får därifrån ett eget program som "Hot Donna", ett smeknamn hon föredrar. Donna dejtar och är tillsammans med Eric under större delen av seriens gång. Deras kärlek brister dock i slutet av tredje säsongen när Eric ger henne en löftesring, som hon därefter i Erics uppfattning inte använder/bär korrekt. Efter en tid börjar Donna då dejta Casey Kelso (Luke Wilson), Michaels äldre bror. När det förhållandet tar slut på försommaren söker Donna tröst hos Eric och vill börja om på nytt med Eric, som han först avböjer vilket gör att hon följer med Michael Kelso flyende till Kalifornien, men på sensommaren bestämmer sig Eric för att fara dit och hämta henne och de blir då ett par igen i femte säsongen. Strax därefter förlovar de sig, vilket dock ogillas av alla i deras omgivning (särskilt Erics far Red, som sparkar Eric från Reds och Erics gemensamma jobb på ett försäljningsföretag sedan andra säsongen) men paret står på sig och efter gängets studentexamen närmar sig ett bröllop. Väl framme på den stora dagen i slutet av sjätte säsongen har Eric sedan några dagar fått panik, och dyker därför inte upp på bröllopet, främst eftersom Donna satt paret i en blek framtid genom att exempelvis ha köpt en husvagn att ha som deras bostad. I sjunde säsongen färgar hon håret till blont, och påbörjar engagemang i feminism genom sitt radioprogram. I åttonde säsongen åker Eric till Afrika för att plugga till lärare, och strax efter att han åkt gör han slut med Donna. Hon dejtar då gängets nye medlem Randy Pearson (Josh Meyers) medan hon sörjer Erics plötsliga svek, men saknaden efter Eric blir för stor och hon klarar inte av att fortsätta sitt förhållande med Randy. I det sista avsnittet återvänder Eric hem, Donna förlåter honom och de blir slutligen ett par igen.
 • Wilmer Valderrama som Fez. En korkad, udda och fräck utbytesstudent med okänt namn och ursprung. Fez försöker ibland berätta detta, men varje gång han säger det blir han avbruten eller störd – det enda han lyckas få fram om hemlandet är en liten ö någonstans i tropikerna (mest troligt i Mellanamerika) som är en egen nation, dock inte en spansktalande sådan även om han själv kan lite spanska. Fez (Fes) står för "Foreign Exchange Student" (han kallas också "den utländske killen" av Erics pappa Red). I början av serien gör Fez allt för att passa in i det nya landet, förstå det amerikanska språket och vara en del i gänget. Fez har två stora intressen; godis och sex. Donna finner honom ett antal gånger tjuvkikande i hennes garderob. Fez har i början av serien problem med att charma tjejerna i Point Place – tills han i tredje säsongen börjar dejta Caroline (Allison Munn), som dock visar sig vara psykiskt sjuk och farligt temperamentsfull, som han vidare måste dumpa för både sin egen och vännernas säkerhet. I fjärde säsongen lyckas han få den överviktiga "Big Rhonda" (Cynthia Lamontagne), stadens kanske mest impopulära tjej, på fall. Under femte säsongen får han jobb på Vägverket och blir där ihop med sin chef Nina (Joanna Canton), som hjälper honom att bli av med den stort efterlängtade oskulden, men i slutet av säsongen gör de slut när hon tycker att Fez är påträngande med för mycket sexuellt behov. Fez kan även stundom vara en liten aning bisexuell då han exempelvis gillar Kelsos utseende, men i slutet av femte säsongen drömmer han i sömnen en erotikbaserad mardröm med Kelso i centrum, varefter Kelso får panik och söker tröst hos Jackie vilket sabbar Jackies och Hydes förhållande ett tag. Fez upptäcker i samma veva att hans uppehållstillstånd är på väg att gå ut, och under sjätte säsongen får han fullt upp med att förlänga det efter att ha ingått ett skenäktenskap med Erics syster Laurie. I början av sjunde säsongen får Fez ett drömjobb som schampopojke i en skönhetssalong. När han i slutet av sjunde säsongen blir utkastad av sina värdföräldrar flyttar han och Kelso ihop i en lägenhet. Kelso bor dock inte länge där, utan Fez erbjuder då Jackie detta utrymme. Fez är under hela seriens gång mer eller mindre förälskad i henne, och i slutet av åttonde säsongen får han sin stora kärlek.
 • Ashton Kutcher som Michael Kelso (Michael Christopher Kelso), blir ofta tilltalad Kelso. Gängets korkskalle, men har ett starkt självförtroende tack vare sitt utseende. I övrigt tänker han bara på kvinnor och sex, och är galen i raketer/smällare. Han bor tillsammans med sina föräldrar och fem syskon men tillbringar ändå mest tid hemma hos Eric. På Halloweenepisoden i andra säsongen visar det sig att Kelso är äldst i gänget, när de går igenom varandras betyg på deras gamla nerbrunna skola där Kelso fick gå om första klass. Kelso får i början av andra säsongen en näst intill fallfärdig skåpbil av sin farbror som han rustar upp till sin "sexomobil" försedd med kuddar och mattor i lastutrymmet, men en episod i tredje säsongen när gänget besöker hans familjs lilla pimpelskjul går den igenom isen. Istället vinner han en fräsch minibuss en episod i fjärde säsongen på ett nöjesfält, som han har fram till slutet av sjätte säsongen när Eric lånar den med Donna upp på ett berg och glömmer lägga i handbromsen så den stupar ned. Därefter köper Kelso en liten Cabriolet. Kelso är länge tillsammans med Jackie, men börjar samtidigt prassla med Erics syster Laurie under andra säsongen och blir således otrogen mot Jackie vilket Jackie får reda på och gör slut. De blir i tredje säsongen tillsammans igen och i slutet av fjärde vill Jackie gifta sig med Kelso, vilket gör att han får panik och flyr till Kalifornien samtidigt som Donna. När han efter denna sommar (i början av femte säsongen) tillfälligt fått ihop det med en annan tjej där och återvänder hem (med Donna och Eric) får han ganska snart reda på att Jackie och Hyde blivit ett par under sommaren, vilket Kelso blir förstörd över och börjar tjafsa med Hyde, men kommer med tiden över det delvis. I sjätte säsongen gör han av misstag den oskuldsfulla bibliotekarien Brooke (Shannon Elizabeth) gravid på en Molly Hatchet-konsert. Han får först panik och vill fly, men överväger denna situation och börjar istället se fram emot att bli far. Dessvärre vill Brooke inte ha Kelso till sitt barns far, men med stor ansträngning lyckas Kelso till slut charma henne så hon imponeras av honom. Han börjar utbilda sig till polis i sjätte säsongens inledning, men detta är dock inte så lätt som han trott och råkar exempelvis sätta stadens polishögskola i lågor vilket gör att han måste börja på en ny skola i närmsta grannort. I början av sjunde säsongen föds deras dotter, Betsy, i Chicago där Brookes ensamstående mor bor. Att bli far lyckas för ett tillfälle få Kelso att ändra sin syn på kvinnor, när han lyckas inse att kvinnor är någons dotter och således blir orolig över att hans egen dotter kommer dejta någon som han själv, men när Hydes färgade halvsyster Angie dyker upp i gänget börjar han dejta henne vilket han njuter extra över eftersom det provocerar Hyde. I början av åttonde säsongen får Kelso sparken från polisstationen och börjar då jobba som säkerhetsvakt i Chicago. Därmed lämnar han Point Place för att arbeta i Chicago och tillbringa mer tid med sin dotter, men gör dock ett återbesök i sista avsnittet. Kelso gillar att skrika "Burn!" ("lurad"/"där fick du") när någon i hans omgivning åker på ett provocerande skämt, en förödmjukande överraskning eller känga. För övrigt är Kelso gängets olycksfågel som exempelvis lyckas ramla ned från stadens vattentorn nästan varje gång gänget är där (oftast med en stukad handled som följd), sätta eld på vissa föremål eller halka i skolmatsalen.
Notering: I första säsongens julepisod råkade Ashton Kutcher själv skada sina knän i tagning, i scenen när Kelso i källaren hoppar över soffan, incidenten där hans ben slår i soffbordet blev använd men var inte planerad.[4]
 • Mila Kunis som Jackie Burkhart (Jacqueline "Jackie" Beulah Burkhart). En fördomsfull och överdrivet pratsam tjej som bara tänker på pengar och sitt eget utseende, är yngst i gänget och bryr sig inte det minsta om andras åsikter. I serieinledningen blir hon en i gänget via Kelso, även om varken hon gillar gängmedlemmarna eller de henne. Hennes drömjobb är att jobba som modell och hon hackar ständigt på sin bästa och kanske enda vän Donna. Jackie är med i cheerleading och är därför populär bland killarna. Jackie är i första säsongerna ihop med Kelso, men hon gör tillfälligt slut när hon får veta att Kelso under en tid vänstrat med Erics syster Laurie. När Jackie senare vill gifta sig med Kelso flyr han sin väg, och hon inleder därefter ett förhållande med sin totala motsats – Hyde – som hon även i slutet av andra och början av tredje säsongen hade känslor för, då till Hydes stora förtret. I mitten av femte säsongen (medan hon är ihop med Hyde) hamnar hennes rike advokat till fader Jack i fängelse för mutbrott, och när hon dessutom får veta att hennes mamma Pamela inte tänker flytta hem från mexikanska Acapulco bosätter sig Jackie i hemlighet i Formans källare hos Hyde. Så småningon får Erics föräldrar reda på det men ser det inte som något större bekymmer, eftersom hon får flytta in till Pinciottis hus, och hon får i en episod även hjälp med att tömma sin familjs utmätta skidstuga (som ungdomarna besökte en episod i första säsongen) vid Wisconsins största skidort Alpine Valley. I slutet av sjunde säsongen, efter sin studentexamen, blir Jackie erbjuden ett jobb på en TV-station i Chicago och väljer det eftersom hon inte längre ser någon framtid med Hyde som inte vill gifta sig med henne. Hon återkommer dock till Point Place strax därefter när Hyde besöker henne i Chicago och upptäcker prassel mellan henne och Kelso, och hon får därefter bo i Fez nya lägenhet. I mitten av åttonde säsongen får hon ett jobb hos TV-stjärnan Christina St. George (Mary Tyler Moore), dock bara tillfälligt tills hon blir lurad av Chistina inpå hennes privatliv. Jackie blir med tiden desperat av att inte ha någon kille och skriver ned en önskelista med punkter som hon vill att hennes drömkille ska vara och göra. Till slut inser hon att hennes minst tänkbara, Fez, matchar allt på denna lista och de blir slutligen ett par.
 • Kurtwood Smith som Red Forman (Reginald Albert "Red" Forman). Erics far; en skallig och osällskaplig man som deltagit i såväl andra världskriget som Koreakriget, och han är benhård republikan. Efter dessa krig är kommunister något han riktigt hatar. Han har en stark avsky även mot östasiater, på grund av attacken mot Pearl Harbor 1941 (men även Koreakriget och det nyligt avslutade Vietnamkriget). Hans hårda uppväxt (krigen plus sin far) har bidragit till hans bryska attityd; han yttrar ofta frasen "My foot in your ass" samt ordet "Dumbass" ("klantarsle"), oftast riktat mot Eric. Även om Red själv använder sig av en hel del ironi blir han ofta tokig på lustigkurrar som Eric. Red är ständigt besviken på Eric för att han hade hoppats på att Eric skulle bli en atlet, och känner sig därför misslyckad med hans uppfostran sett till hur/vad Eric istället blivit. Laurie däremot är Reds absoluta favoritbarn och hon vet precis i vilka trådar hon ska dra för att få Red att mjukna upp, vilket hon ofta använder till sin fördel mot Eric. I första säsongen tar familjen hand om Reds mor Bernice Forman (Marion Ross) på avstånd, även om hon och Kitty ogillar varandra, tills Bernice slutligen dör just när Eric ska skjutsa hem henne ensam i sin Vista Cruiser. I första säsongen arbetar Red halvtid som arbetsledare på en bilfabrik innan den läggs ned. Redan där är familjens ekonomi instabil, och när Red sedermera blir arbetslös är de nära att förlora huset, men i mitten av andra säsongen blir han arbetsledare heltid på försäljningsföredaget Pricemart (där samtidigt Eric också blir anställd, fram till femte säsongen). När Red inför sjätte säsongen får reda på att Laurie gift sig med Fez för att han ska få stanna kvar i USA, drabbas han av en hjärtinfarkt. Detta tvingar Eric att stanna hemma från college för att ta hand om familjen. När Red sedan blivit tillräckligt återställd startar han i början av sjunde säsongen en egen ljuddämparbutik, tills en stor kedja gör entré i mitten av åttonde säsongen. Detta gör att han, istället för att låta sin butik gå i konkurs, säljer den till den stora kedjan för en summa pengar som gör att han slutligen kan gå i förtidspension. För övrigt på sin lilla muntra sida (utöver sin passion för bilar och sin fru Kitty) är Red ett stort fan till footballaget Green Bay Packers. En episod i mitten av sjunde säsongen blir han bjuden av ungdomarna till sin livs första livematch på hemmaarenan, vilket för ett ögonblick får honom att göra det han ständigt förbjuder alla män i sin omgivning och själv aldrig gör – gråta.
 • Debra Jo Rupp som Kitty Forman (Katherine Anne "Kitty" Forman). Erics vimsiga men mycket kärleksfulla mor, hennes favoritbarn är helt klart Eric vilken hon överdrivet skämmer bort. Hon tar emot även Erics vänner med öppna armar när de kommer på besök, och hon älskar ungdomarna som de vore hennes egna barn. Kitty jobbar aktivt (ibland dubbelskift) som sjuksköterska, vilket gör henne extra oblyg för prat om kroppsfunktioner och dylikt, och trots att maken Red är som han är behöver hon inte anstränga sig för romantik med honom när paret är ensamt i huset. När hon blir glad, nervös eller döljer något utbrister hon i sitt utmärkande skratt. Hon kan dock under perioder dricka en hel del alkohol, ibland för mycket (i serieinledningen är hon även beroende av rökning, men lyckas upphöra detta i slutet av första säsongen). Annars på sin fritid vistas hon mestadels i familjens kök, såsom bakning och matlagning. När Kitty i femte säsongen tror att hon blivit gravid, visar det sig istället att hon kommit i klimakteriet vilket leder till enorma humörsvängningar hos henne en tid. Under denna period besöks Formans några gånger av Kittys föräldrar, Bea (Betty White) och Burt (Tom Poston) Sigurdson, där Bea är den klart dominanta men har dock aldrig sagt att hon älskar Kitty (lite senare dör Burt efter att ha kollapsat ute på Formans garageuppfart). En incident med stearinljus i början av åttonde säsongen leder till att hon ändrar sin frisyr, och som Red sedermera gillar bättre.
Notering: I serien refereras vid ett flertal gånger till Nancy books som är bokfiguren "Nancy Drew" av en pseudonymförfattare, men figuren heter på svenska Kitty Drew – således översatt till "Kittyböcker" i den svenska textningen – och är ej att förväxla med seriens rollfigur Kitty Forman.
 • Lisa Robin Kelly som Laurie Forman (Laura Eileen "Laurie" Forman). Erics lösaktiga syster som tycker om att bråka med sin bror, och kan dejta alla män som rör sig (inklusive borgmästare, rektorer och i övrigt gifta män). Hon har varit tillsammans med Michael Kelso, och hjälpte i femte säsongen Fez att stanna kvar i USA genom ett hastigt skenäktenskap. Det råder inte någon tvekan om att hon är Reds favoritbarn och han ser henne fortfarande som en liten flicka. Kitty däremot är inte lika förtjust i sitt förstfödda barn och anstränger sig inte särskilt mycket för att dölja det. Laurie kuggas från ett college i början av serien vilket hon lyckas dölja för föräldrarna, en viss tid, men i tredje säsongen börjar hon på en ny skola och flyttar hemifrån. Därefter gör hon enbart kortare besök hos familjen i femte och sjätte säsongen. (I sjätte säsongen spelas Laurie av Christina Moore.)
 • Don Stark som Bob Pinciotti. Donnas tupé-krullpermanentade far, har ett stort intresse för kvinnor och ett något begränsat intellekt. Eftersom Pinciottis och Formans är grannar brukar Bob emellanåt komma över för att hälsa på sin ende vän, Red – som är minst lika otrevlig och vresig mot Bob som han är mot alla andra främst eftersom Bob kan klä och smycka sig pinsamt, har lätt till tårar och gillar att prata om känslor. I första säsongerna brukar Bob och hans fru Midge emellanåt ha kortspelskvällar med Kitty och Red, vilket Red jämt vill avböja men Kitty tvingar honom. Bob har varit med i Nationalgardet och är stolt över det, men enligt Red är han långt ifrån en krigsveteran. Bob driver en försäljningsbutik och i första säsongen anställer han fabriksarbetande Red på halvtid (som dock inte blir där långvarigt), men butiken går i konkurs i tredje säsongen och därefter blir Bob arbetslös. I fjärde säsongen separerar han och Midge, då Midge flyttar ifrån familjen. Kort därefter träffar han Joanne Stupak (Mo Gaffney) när han handlar på livsmedelsbutiken, och de inleder ett förhållande. Joanne lämnar honom dock i början av sjätte säsongen men istället börjar han kort därefter att dejta Jackies nyhemvända mamma Pamela "Pam" Burkhart (Brooke Shields), som attraherar alla män i sin omgivning, tills även deras förhållande tar slut i början av sjunde säsongen. I slutet av åttonde säsongen gör Bob en kortvarig resa till Florida och bestämmer sig därefter för att flytta dit, mot Donnas vilja, och försöker även få Red och Kitty att göra detsamma genom att föreslå att han och Red startar en fiskeredskapsbutik där. Red tycker i början att det är en lika korkad idé av Bob som vanligt, men blir strax därefter positiv till förslaget liksom Kitty. När Kitty dock skall visa Formans villa för en spekulant i näst sista avsnittet blir hon för nostalgisk till sitt hem och sina barns uppväxt, och kan därför inte sälja huset.
 • Tanya Roberts som Midge Pinciotti. Donnas mor, framställs som snygg och är minst lika korkad som Bob. Midge är hemmafru och börjar tidigt i serien att engagera sig i feminism, plus att hon senare vill utveckla sig själv först och främst genom terapi, vilket Bob bådadera anser dumt och onödigt. Hon och Bob skiljer sig i andra säsongen fast gifter om sig strax därefter, men i fjärde säsongen får hon nog av Bob och flyttar till Kalifornien. Hon gör dock ett återbesök i slutet av sjätte till början av sjunde säsongen, men då har Bob dessvärre (tillfälligt) fått ihop det med Jackies mamma "Pam".
 • Tommy Chong som Leo Chingkwake (Leonard King Mickey "Leo" Chingkwake). Den gamle hippien som dyker upp i andra säsongen när Hyde är ute och söker jobb i en fotobutik. Efter en märkligt lätt arbetsintervju anställer han Hyde, och de "jobbar" med fotoframkallning. Han och Hyde blir ganska nära vänner och det blir Hyde som får se efter honom. Leo är konstant hög vilket gör honom mentalt frånvarande med en ständig förvirring, men är ändå mycket vänlig mot sina bekanta. Under femte och sjätte säsongen är Leo spårlöst försvunnen, men dyker upp på nytt i slutet av sjunde säsongen efter att ha vandrat omkring i trakterna. Därifrån får han jobba hos Hyde i skivbutiken. I åttonde säsongen visar det sig att han är en krigsveteran från andra världskriget, och det var efter kriget som han började med droginnehav och blev en hippie.

Gästskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Serien har många gånger haft besök av kända musiker och skådespelare.

Brittisk nyinspelning[redigera | redigera wikitext]

1999 nyinspelades serien av brittiska ITV-nätverket som Days Like These genom att använda en nästan likadan kopia av manuset med få ändringar på grund av kulturskillnader. Serien lyckades inte underhålla någon publik och lades ner efter att 10 av de 13 avsnitten sänts. De återstående tre avsnitten visades senare i en repris.

Sändningar runt om i världen[redigera | redigera wikitext]

Land Kanal Anteckningar
Kanada VRAK.TV På franska
Kanada Global TV och CH Säsong 1–7 sändes på Global. Säsong 8 sändes på Global-ägda CH. Den sändes senkvällar på Global på platser där CH inte är tillgänglig.
Storbritannien Trouble
Storbritannien Paramount Comedy
Storbritannien Virgin 1
Storbritannien MTV One
Storbritannien Bravo 2
Storbritannien VH1
Storbritannien Channel 5
Irland RTÉ Two
Irland Channel 6
Spanien Paramount Comedy och Antena.neox
Asien Star World Sändes först 2000, varje måndagskväll 20.00-20.30 i några månader, som sedan ersattes av andra program. Andra säsonger visades senare.
Filippinerna Jack TV Trots att ABC 5 visade säsong 1 2002 (inte i ordning) tog Jack TV över ledningen och började visa alla säsonger 2006.
Polen Polsat
Nederländerna Comedy Central
Danmark TV2 Zulu
Norge TV2
Australien Seven Network
Australien FOX8
Mellanöstern MBC4
Latinamerika Sony Entertainment Television
Brasilien Rede 21 Sändes till 2006
Brasilien Rede Bandeirantes
Makedonien Sitel
Estland ETV
Finland Nelonen
Nya Zeeland TV 2 Sänds numera på TV3 (se nedan)
Nya Zeeland TV3
Belgien 2BE
Frankrike Jimmy
Frankrike M6
Frankrike Comédie
Frankrike NRJ12
Tyskland RTL
Tyskland Kabel 1
Sverige TV4 Det första avsnittet visades den 6 januari 2000.
Serbien B92
Slovienien Kanal A
Montenegro Atlas TV
Kroatien Nova TV
Bosnien-Hercegovina OBN
Bulgarien GTV
Turkiet TV8
Colombia Canal Capital
Israel Channel 2

Soundtracks[redigera | redigera wikitext]

Titellåten som spelas i varje avsnitt heter "In The Street" och framförs under första säsongen av bandet Big Star, men från och med andra säsongen av Cheap Trick. När titellåten spelas sitter alla framstående karaktärer i Vista Cruisern och sjunger med i texten.

Flera framstående sånger från årtiondet kan höras i serien, och två soundtracks släpptes 1999. Första är en samling av funk, soul och disco. Den andra är en samling av AOR.

Klassificeringar i USA[redigera | redigera wikitext]

Säsong Avsnitt Premiär Säsongsavslutning Klassificeringar i USA
1 1998-1999 25 23 augusti 1998 26 juli 1999 11,7 miljoner (Plats 49)[5]
2 1999-2000 26 28 september 1999 22 maj 2000 9,06 miljoner (Plats 66)[6]
3 2000-2001 25 3 oktober 2000 22 maj 2001 -
4 2001-2002 27 25 september 2001 21 maj 2002 9,1 miljoner (Plats 67)[7]
5 2002-2003 25 30 augusti 2002 14 maj 2003 10,06 miljoner (Plats 54)[8]
6 2003-2004 25 29 oktober 2003 19 maj 2004 10,04 miljoner (Plats 49)[9]
7 2004-2005 25 8 september 2004 18 maj 2005 7,0 miljoner (Plats 85)[10]
8 2005-2006 22 2 november 2005 18 maj 2006 5,8 miljoner (Plats 103)[11]

Hemvideo[redigera | redigera wikitext]

Produktionslaget[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Serien fick även en spinoff: That '80s Show, som var sammankopplad till That '70s Show genom att huvudrollsinnehavaren var en kusin till Eric Forman. Denna serie var dock ingen större succé, och lades ner ganska omgående.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Internet Movie Database, IMDb-identifikationskod: tt0165598co0047972
 2. ^ hämtat från: Italienskspråkiga Wikipedia
 3. ^ 'That '70s Show' gets away with a little bit more than usual, CNN.com, 28 augusti 1998, läs online
 4. ^ http://www.tv.com/m/shows/that-70s-show/the-best-christmas-ever-1099/trivia/ Ashton Kutchers skadeincident i tagning.
 5. ^ "1998-1999 TV Ratings Retrieved July 29, 2008.
 6. ^ "1999-2000 TV Ratings Hämtad 29 juli 2008.
 7. ^ "How did your favorite show rate? Hämtad 29 juli 2008.
 8. ^ "Nielsen's TOP 156 Shows for 2002-03 Hämtad 29 juli 2008.
 9. ^ "2003-2004 TV Ratings Hämtad 29 juli 2008.
 10. ^ "2004-2005 TV Ratings Hämtad 29 juli 2008.
 11. ^ "2005-2006 TV Ratings Hämtad 29 juli 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]