Tidningen Folket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Folkets redaktion i Eskilstuna

Tidningen Folket eller Folket var från 1905 till 2015 en lokal nyhetstidning i Södermanlands län med huvudredaktion och tryckeri i Eskilstuna.[1] Tidningen var först en dagstidning med sexdagarsutgivning men utkom från 2012 endast på söndagar. Folket grundades 1905 (som Sörmlands-Kuriren) och ledarsidan var socialdemokratisk. Folket var, i upplaga räknat, den näst största lokala dagstidningen i Eskilstuna efter liberala Eskilstuna-Kuriren. Folket hade en finskspråkig sida i varje nummer fram till 2006, riktad till Eskilstunas stora finskspråkiga minoritet.

Samarbete med Eskilstuna-Kuriren[redigera | redigera wikitext]

I januari 2013 köpte Eskilstuna-Kuriren 95 procent av aktierna [2] i Folket som därmed fick gemensam företagsledning, men olika chefredaktörer och ansvariga utgivare. Tidningarnas redaktioner konkurrerade inbördes på journalistikens alla områden, men hade visst annonssamarbete och delade tryckeri.

Tidningen trycktes på Eskilstuna-Kurirens Tryckeri AB, i formatet halvberliner. Folket var den första dagstidningen i Sverige att göra detta. Tidningen bestod dock av två eller tre delar (beroende på veckodag) där den tredje kallades Folket XL och var gjord i helberliner-format (dvs dubbelt så stor, och falsad för att passa som inlaga). Detta av produktionstekniska skäl, plus att det underlättade för annonsförsäljningen.

Nedläggning[redigera | redigera wikitext]

Folket lades ner den 13 juni 2015, efter att under de sista åren från 2012 frångått den tidigare sexdagarsutgivningen och istället endast utkommit med ett nummer i veckan (på söndagar).[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]