Tidningen Folket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Folkets redaktion i Eskilstuna

Tidningen Folket eller Folket var från 1905 till 2015 en lokal nyhetstidning i Södermanlands län med huvudredaktion och tryckeri i Eskilstuna.[1] Tidningen var först en dagstidning med sexdagarsutgivning men utkom från 2012 endast på lördagar. Folket grundades 1905 (som Sörmlands-Kuriren) och ledarsidan var socialdemokratisk. Folket var, i upplaga räknat, den näst största lokala dagstidningen i Eskilstuna efter liberala Eskilstuna-Kuriren. Folket hade en finskspråkig sida i varje nummer fram till 2006, riktad till Eskilstunas stora finskspråkiga minoritet.

Samarbete med Eskilstuna-Kuriren[redigera | redigera wikitext]

På senare tid hade Folket och Eskilstuna-Kuriren samma ägare, sedan Folket köpts upp av sin "storebror" Eskilstuna-Kuriren. Tidningarna hade gemensam företagsledning, men olika chefredaktörer och ansvariga utgivare. Tidningarnas redaktioner konkurrerade inbördes på journalistikens alla områden, men hade visst annonssamarbete och delade tryckeri.

Tidningen trycktes på Eskilstuna-Kurirens Tryckeri AB, i formatet halvberliner. Folket var den första dagstidningen i Sverige att göra detta. Tidningen bestod dock av två eller tre delar (beroende på vilken veckodag) där den tredje kallades Folket XL och var gjord i helberliner-format (dvs dubbelt så stor, och falsad för att passa som inlaga). Detta av produktionstekniska skäl, plus att det underlättade för annonsförsäljningen.

Nedläggning[redigera | redigera wikitext]

Folket lades ner den 13 juni 2015, efter att under de sista åren från 2012 frångått den tidigare sexdagarsutgivningen och istället endast utkommit med ett nummer i veckan på lördagarna.[2].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bjurwald, Lisa. ”Hur mottogs premiärnumret, Marie Hillblom?”. Mediavärlden. http://www.medievarlden.se/nyheter/2012/09/hur-gick-det-med-premiarnumret-marie-hillblom. Läst 4 september 2012. 
  2. ^ ”Att sätta punkt för alltid - Nyheter - folket.se”. folket.se. Arkiverad från originalet den 13 juni 2015. https://archive.is/20150613125545/http://folket.se/nyheter/1.3243787. Läst 13 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]