Torsten Jurell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Torsten Harald Jurell, född 2 februari 1951 i Mölnlycke, är en svensk målare, skulptör och grafiker. Han är sedan 1981 bosatt i Stockholm. Sedan 2007 även baserad i Kina. atelje’ på Rörstrandsgatan, Birkastan i Stockholm och Changhong i Jingdezhen, Kina

Efter studier på KV konstskola 1969–1971 samt Akademin Valand och Konsthögskolan i Stockholm 1971–1976 (projekt och specialstudent 2008–2010, 2012- 2014) har Jurell varit verksam som målare grafiker och skulptör. Hans arena har varit Svenska och internationella utställningar. Åren 1975–1995 medverkade han regelbundet i tidningen Folket i Bild Kulturfront.

Den största samlingen av Jurells politiska verk finns på Musée d'histoire Contemporaine i Paris. Jurells svit om Finska inbördeskriget har alltjämt sedan sin tillblivelse med första bilden 1974 varit på ständig turné i såväl Sverige som annorstädes. Den största sammanhållna samling, på museum, av Jurells skulpturer finns i CAFA Art Museum, Beijing, Kina.

Torsten Jurell har mottagit kulturpriser av LO, Metallindustriarbetareförbundets, TCO och Kommunal. Innehar Bildkonstnärsfondens 5 åriga arbetsstipendium sedan 2017.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

1970-talet[redigera | redigera wikitext]

1970–1974, under studietiden på Valand, arbetade Torsten Jurell extra som teatermålare och scenarbetare på Göteborgs Stadsteater. Detta kom att bli mycket avgörande under denna period. 1974–1981 utförde han tolv scenografiuppdrag på bland annat Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och Fria Proteatern. De korta mötena med grafiknestorn Torsten Billman, som var huvudlärare i grafik 1974–1975 på Valand, blev betydelsefulla för Jurells grafiska inriktning i den svartvita teknikerna.

Från 1976, då konststudierna avslutades, har konstnärskapet drivits yrkesmässigt på heltid. Utställningar har varit det huvudsakliga forumet och arbetet inför dessa är drivkraften i den konst närliga verksamheten. 1974 påbörjades arbetet med tränittssviten Rött Blod - Vit Frost, om Finska inbördeskriget. Dessa bilder har, allt eftersom de kommit till, turnerat ständigt i Sverige, Finland. På senare år har de också visats i Frankrike där de rönt stor uppmärksamhet.

Linoleumsnitt och senare träsnitt, har från början varit basen i verksamheten. Dessa har möjliggjort de mer omfattande utställningar som kom till i Sverige och Frankrike i slutet på 1980-talet och början av 1990-talet.

1980-talet[redigera | redigera wikitext]

1981 flyttade Torsten Jurell till Stockholm. Det var också då som skulpterandet blev en väsentlig del av konstnärskapet och de första relieferna kom till. 1983 bodde Torsten Jurell en månad i Paris. I slutet på 1980-talet gjorde han reliefsviten Herr K-En Passionshistoria vilka ställs ut på Svenska kulturhuset i Paris. Det blev ytterligare ett 20-tal utställningar i Frankrike.

Hela tiden arbetar Torsten Jurell med skulptur, måleri och grafik parallellt. Ämnesmässigt har han under dessa år arbetat, till och från, med "matbilder, kvinnoporträtt och mer politiskt kommenterande bilder. Dessa visas sida vid sida vilket är typiskt för Jurells utställningar.

1990-talet[redigera | redigera wikitext]

Arbetet med reliefen ”Dialysmålet” inleds 1990. 1996 visades Jurell i konsthallen 141:an i Göteborg. Utställningen blev mycket uppmärksammad medialt och en stor publik strömmar till. Samma år inbjuds Jurell till en workshop i Kapstaden. Han gör där Hyllning till alla Vattenbärerskor. 1998, under Kulturhuvudstadsåret ställer Jurell ut den stora versionen av Vattenbärerskan i danskompaniet E.L.D.s lokal i Stockholm. Utställningen leder till att han bjuds in att inleda det nya millenniet med en stor separatutställning i Galleri 5 på Kulturhuset, Stockholm.

2000-talet[redigera | redigera wikitext]

År 2000 gjorde Jurell första resan till Mexiko. 2001 ställde han ut i Svenske FN ambassadörens residens i New York. 11 september-attackerna mot World Trade Center medförde att en planerad flytt för en längre tid till New York inställdes. Arbetet med Tricket – The Trick! påbörjade efter en idé från Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov.

Andra resan i Mexiko gjordes 2002. Arbetet med Tre Vilsna Conquistadorer möter Maya inleddes. 2003 visade Torsten Jurell utställningen Kriget som Teater på Aliasteatern i Stockholm. Tricket – The Trick! visas i Göteborg 2004, åter i lokaler ute i Göteborgs hamnområde.

2006 arbetade Jurell tillsammans med kinesiska konstnärer i ett träsymposium i Orsa. Arbetet med Flickorna i Calais inleddes. 2007 hyrde Jurell en ateljé i Peking. "Information" om skulpturgruppen Flickorna i Calais utgavs i Peking på kinesiska, engelska och svenska. I Kapstaden inleddes ett samarbete med konstnärer på andra kontinenter.[1]

2008 genomförde inFORMATION 1-3, tre utställningar i Stockholm. Börjar ett år som projektelev i grafiken på Konsthögskolan i Stockholm och arbetar med bokprojektet om Den Kärlekssökande Kackerlacksflickan.

Under året deltog Jurell i flera internationella samlingsutställningar med samtidskonst. I när tre månader hyr han ateljé i Peking, ställer ut i Peking i grupp- och separatutställning.

2009. De 27 grafiska bladen om den Kärlekssökande Kackerlacksflickan blev klara och ställdes ut i Peking. Studiovistelse i Huang Hua Studio, Peking från juni till augusti för att arbeta inför kommande utställning.

2010.Separatutställning: Brief Report from The Lower World, Pickled Art - UNIT ONE Gallery,798, Beijing. Arbetar i Songzhuang, Beijing. Separatutställning på Östasiatiska Museet, Stockholm "Goda Nyheter från Underjorden!",utkommer med bok med samma titel.

2011. Hyr studio i Caochangdi i Beijing. Hyr studio i Jingdezhen och börjar arbeta med skulpturer i porslin.

2012."Bortom Underjorden", Röhsska Museet, Göteborg. Återvänder till Jingdezhen. Blir inbjuden att göra ännu en utställning på Röhsska museet.

2013. Fotosutställning på Mufei Gallery, Jingdezhen, Kina. Skapar en digitalt styrd, mekanisk marionetteater på Kungliga Konsthögskolan

2014. "Narrstreck i Månsken" Röhsska museet, Göteborg, bok ges ut av Röhsska museet med samma titel. Utställningen öppnas av Henning Mankel. Arbetar i Jingdezhen.

2015 – 16. Arbetar i Jingdezhen. Separatutställning på Dansmuseet, Stockholm, "... Och Natten kom!"

2017. Separatutställning i Kinas främsta statliga museum för samtidskonst "Pranks in the Moonlight", CAFA Art Museum, 中央美术学院,Bok utkommer med samma titel. Museet köper 13 skulpturer till sin samling av internationell samtidskonst. "Jingpiao", Jingdezhen China Ceramic Museum, och deltar i "Readdy for the Stage #1" Arp Museum Bahnhof Rolandseck, Tyskland, tillsammans med bl a Nadja Schöllhammer, Markus Lüpertz, Alexandra Hopf, Leiko Ikemura, Bill Viola, Arnulf Rainer, Claus Richter, Irmel Droese, Marcel Dzama and Marvin Gaye Chetwyn.

2018.地底下的标志 Landmarks in the Underground, Gallery 4, Chengdu, Kina. Hyr permanent studio i Jingdezhen.

2019. Skapar Torget för Fri Fantasi, Pedagogen Park i Mölndal. En stor markmosaik i glaserat porslin och väggreliefer i porslin och neon. Separatutställning i Keumsan Galleri i Seoul, Sydkorea. Säljer ett stort antal reliefer till Västanå Teater. Bok utges med titeln Torget För Fri Fantasi.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Konstperspektiv 3/08

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]