Krinolin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mary Hammarfeldt i krinolin 1863
Penelope: Nyaste Journal för Damer 1857, illustration nr 17

Krinolin (franska crinoline, av latin crinis ’hår’) är ursprungligen tageltyg, vävnad med inslag av tagel och varp av lin, som användes till ett slags vid underkjol, bestående av glest sittande ringar av fiskben, rotting eller fina stålskenor, som spänner ut kjolen, så att den får en klocklik form och står ut vitt från kroppen. Denna beteckning har i vidare benämning också använts om föregångarna vertugall och panier, men formen på dessa såg inte likadan ut.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första krinolinen var en underkjol styvad med tagel, gjord på engelska Thompsons konfektionsfabrik år 1839. Den fristående krinolinen av graderade stålringar infördes 1855 i Frankrike i analogi med den under 1700-talets förra del brukades styvkjolen. Den var modern fram till 1868–1870. Krinolinen var som vidast under åren 1859-1860. De kallades skämtsamt för criades (’skrik’), när de blev som vidast, eftersom det gnisslade om stålet och lät om kjolarna som frasade så fort man rörde sig.

Modesäsongen år 1861 lanserade en trattformad krinolin, vars vidd låg på de nedersta ringarna snarare än runt stussen, och under 1860-talet drogs vidden från framsidan till sidorna och koncentrerades sig slutligen åt baksidan. Detta åstadkoms genom att man tog bort flera av ringarna på framsidan medan man lät de på sidorna och baksidan vara kvar. År 1864 hade därmed halvkrinolinen, den så kallade "krinoletten" lanserats i Paris. Denna utvecklades de följande åren, allteftersom fler ringar togs bort på framsidan, sidorna och längst ned, till att år 1870 ha blivit en fullt utvecklad turnyr.

Under första världskriget åren 1915–1917 förekom den så kallade "krigskrinolinen". Det rörde sig om en vadlång kjol gjord av en oerhörd mängd tyg, som bars ovanpå flera lager av underkjolar, vilket påminde om den tidigare krinolinen.

Vida kjolar blev återigen mode enligt stilen "New Look" som lanserades 1947, och vida kjolar var sedan moderna till 1960-talets början. År 1956 kom en modern variant, den så kallade hula-hoppringen, en underkjol med midjeband och elastiska trådar som i knähöjd var fästade vid en nylonring.

Krinolinen lanserades återigen år 1984 av den brittiska modedesignern Vivienne Westwood, som använde den i modifierad form till sina minikjolar, så kallade "mini crini", där hon istället för metallförstärkningar använde vadderingar.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Krantz, Claes (1937). I krinolinens tidevarv : en kulturkrönika i Göteborgs-perspektiv. Göteborg: Gumpert. Libris länk 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]