Användare:Ludde23

Från Wikipedia
För tillfället bra


Denna användare är bibliofil.
Språkkunskaper
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
fr-1 Cette personne peut contribuer avec un niveau élémentaire de français.
Är född den 8 juni 1981 och är därför 42 år, 11 månader och 1 dag, eller, med andra ord 15676 dagar, gammal den 9 maj 2024.
Har redigerat i 19 år, 3 månader och 22 dagar, eller, med andra ord 7052 dagar, den 9 maj 2024.

Använding[redigera | redigera wikitext]

På min egen sida har jag framförallt tänkt samla länkar och annat, som kan vara bra för mig att ha här på Wikipedia.

Om mig[redigera | redigera wikitext]

Jag tycker nu att det kan vara på sin plats att jag skriver något om mig själv, så att ni får veta vad jag är för en figur.

Jag[redigera | redigera wikitext]

Jag heter egentligen Anders Emil Lundin och tilltalsnamnet är Anders. Från sjuan (som jag började 1994), till dess att jag första gången slutade på universitetet (2004) kallades jag för "Ludde", men det har numera dött ut. Jag är en man (som föredrar att omtalas som "han", när jag omtalas i tredje person), som är född den 8 juni 1981 i Skövde, men flyttade 2000 till Karlstad, för att där läsa till gymnasielärare på Karlstads universitet. När jag hade ett halvår kvar (sommaren 2004) hoppade jag dock av utbildningen, eftersom jag inte orkade med den längre och dessutom hade upptäckt, att lärare inte riktigt var min grej. Jag hade dock fått ut en del positiva saker av studentlivet, framförallt min flickvän, som jag den 1 maj 2004 blev sambo med. I augusti 2007 flyttade vi från Karlstad till Kristinehamn, eftersom vi båda hade fått jobb där och den 8 september samma år gifte vi oss i Lunds domkyrka.

Den 16 mars 2009 blev vi båda uppsagda på grund av arbetsbrist, då företaget i finanskrisens spår hade blivit nästan konkursmässigt och tvingades säga upp nästan alla anställda. Hösten samma år satte vi oss dock i skolbänken igen, då vi båda började plugga på distans. Efter tre år tog det slut, då distansutbildningarna började tryta. Efter lite över ett års arbetslöshet (hösten 2013) fick jag jobb på ett litet bokförlag i Kristinehamn, men det var så litet att det enbart bestod av mig och mina två chefer. Även detta jobb blev på distans, då jag jobbade hemifrån med diverse uppgifter, såsom korrekturläsning och lektörsuppdrag.

Hösten 2014 började förhållandet mellan mig och min hustru försämras och jag började må dåligt. Detta ledde ett år senare till drastiska förändringar. Efter åtta års äktenskap begärde hon skilsmässa och jag fick hastigt och lustigt flytta. Då en anledning till skilsmässan var att hon hade blivit kär i en annan ville jag inte bli kvar i Kristinehamn, då både hon och han skulle bo kvar där. Då mina två bästa kompisar där hade flyttat till västra Värmland var det dock inga problem, då jag inte hade något som höll mig kvar i den stan. Nere i Skaraborg hade jag dock mina rötter, då jag är född och uppvuxen i Skövde. Pappa bor ännu där, medan mamma bor utanför Falköping, medan en bror bor i Tidaholm och en i Falköping (den tredje bor utanför Stockholm). Jag lyckades snabbt få tag på en lägenhet i Tidaholm och flyttade dit ner i december 2015.

Den 29 februari 2016 blev jag uppsagd från bokförlaget på grund av arbetsbrist (jag hade kunnat fortsätta ha jobbet även sedan jag flyttade, då det var på distans), men efter ett halvår fick jag den 17 oktober 2016 ett nytt jobb, denna gång i kundtjänsten på Sveriges Television. Även detta var på distans, så jag jobbar från min lägenhet i Tidaholm, men besöker kollegorna i Stockholm knappt en gång i månaden.

Min tro[redigera | redigera wikitext]

Jag är ateist och tror på motsatsen till intelligent design. Min åsikt är, att om det hade funnits en gud och en intelligent tanke bakom skapelsen hade inte världen och människan varit så bristfällig, som den och hon ändå är.

Intressen[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mitt stora intresse här i livet är ämnet historia. Det har det varit ända sedan jag gick i ettan på lågstadiet (1988-1989). Det har skänkt mig mycket glädje i mina dagar och det har verkligen blivit min stora "grej". Mina vänner kallar mig ibland för ett levande uppslagsverk vad gäller detta ämne. Jag tycker att Sveriges historia är mest intressant och det är den jag kan mest om. Sedan blir kunskaperna sämre och tunnare ju längre bort från Sverige i världen man kommer. Det ligger nu inget nationalistiskt/rasistiskt/främlingsfientligt i det, det har bara blivit så. Det innebär dock, att historia och framförallt svensk historia, är det jag främst ägnar mig åt här på Wikipedia.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Mitt andra stora intresse är språk och etymologi. Om jag får skryta (vilket jag får, eftersom detta är min användarsida) måste jag nämna, att jag har läst 120 högskolepoäng i engelska (alltså upp till D-nivå), men bara 45 i historia (jag skulle ha föredragit, om det vore tvärtom). Men, det är inte bara engelskan, som ligger mig varmt om hjärtat, utan även mitt eget modersmål, svenska. Jag har sedan barndomen utvecklat en mycket stark språkkänsla (eftersom jag tycker mycket om att läsa böcker, även om jag aldrig hinner med det numera) och stilkänsla samt har mycket lätt att formulera mig i skrift. Ibland kan det hända, att mitt språk är en aning ålderdomligt (jag har inga problem med att använda gammalmodiga uttryck som emellertid, dock, emedan eller ehuru och så vidare), men vad jag skriver flyter ändå lätt, utan att man stakar sig vid dessa ord. Dessutom bekämpar jag alltför ogenomtänkt inlåning av engelska ord i svenskan och den stora styggelsen särskrivningar och syftningsfel. Kort sagt är jag mycket medveten om hur språket skall användas.

En annan del av mitt språkintresse är ordvitsar, vilket ibland gör mig till en plåga. Emedan (ytterligare ett ålderdomligt ord) jag har stort språksinne och vet hur språket skall användas kan jag också tillåta mig att vrida och vända på språket på många olika sätt. Det har dock lett till en viss avtrubbning hos mig. Exempelvis gör en sådan ordvits som att en åklagare är någon som lagar bilar (åk-lagare) knappast att jag höjer på ögonbrynen längre.

Min utveckling på Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Jag minns nu inte hur jag upptäckte Wikipedia, men mina första små redigeringar (som anonym) gjorde jag i mars 2004 på en rast. Jag skaffade mig snart ett konto och gjorde min första ändring som inloggad användare den 24 mars 2004 (i artikeln om årtalet 1000). Det dröjde emellertid till den 17 januari 2005 innan började komma igång ordentligt med att redigera saker, då jag gjorde en mindre ändring i artikel om Calle Jularbo. Därefter petade jag mest i andra artiklar i några månader, innan jag den 29 april skrev min första egna, nya artikel, den om slaget vid Poitiers (732), även om det bara var en översättning från engelska wikin. Jag har också från engelska wikin översatt den stora artikeln om Rosornas krig, men därefter drog jag igång ett ganska stort projekt, nämligen att komplettera alla årtalssidor (från år 1000 till 2005) med uppgifter om svensk historia, som jag har i min stora databas, som jag har byggt upp under ett antal år.

När detta projekt blev färdigt under 2005 har jag fortsatt med årtalen och även datumen på Wikipedia. Jag intresserar mig också för de 500 åren före Kristi födelse. Därmed övervakar jag samtliga årtalssidor från 500 f.Kr. till 2030. Jag kompletterar med nya uppgifter och rensar bort klotter från dem, när jag upptäcker det och fixar småfel, när något nytt dyker upp (som t.ex. att någon glömmer sätta punkt på en mening). Ett tredje projekt jag har angående årtalssidorna är att skapa och utöka de artiklar, som årtalssidorna länkar till, genom översättningar från andra wikier. Jag har också utvecklat och förbättrat de årtalsmallar, som ligger på samtliga dessa sidor. För detta arbete tilldelades jag en pusselbit av NERIUM den 7 juni 2006. Numera är jag inte så aktiv, men petar i datum- och årtalssidor då och då, men även andra historiska artiklar.

Administratör[redigera | redigera wikitext]

Den 3 augusti 2005 blev jag efter en tids nominering och med endast positiva röster utsedd till administratör. Jag blev smickrad över utnämningen och hoppades kunna sköta det lilla extra förtroende, som det innebär, tillfredsställande. Jag försökte också att inte förhäva mig och agera som om jag vore förmer än någon annan på grund av detta. Då jag i januari 2007 nominerade mig själv till omval fick jag inte förnyat förtroende, på grund av diverse kontroverser under 2006. Från 1 februari 2007 blev jag därmed, i enlighet med omröstningens beslut, fråntagen mina administratörsbefogenheter, något som jag, vid närmare eftertanke, inte var särskilt missnöjd över. Min inställning var, att jag, om jag åter skulle bli nominerad, inte skulle tacka nej, men då jag hade använt administratörsverktygen ganska sparsamt såg jag ingen större förlust i att inte längre vara administratör.

Den 18 juli 2008 blev jag återigen tillfrågad, om jag ville bli administratör, vilket jag tackade ja till. Efter en ny veckas omröstning, där jag enbart fick stödjande röster, blev jag den 25 juli 2008 administratör för andra gången. Jag ansåg mig nu vara uppgiften och förtroendet mer vuxen än förra gången och inledde alltså en andra omgång i "ämbetet". Förhoppningsvis skulle denna gång gå bättre än den förra. Det har det visat sig göra, på så vis att jag har fått fortsatt förtroende fram till den 31 juli 2017 var administratör. Då min aktivitet på Wikipedia vid den tiden var ganska sparsam valde jag sommaren 2017 att inte kandidera till någon ny administratörspost och är sedan den 1 augusti detta år inte längre administratör. Jag har inget emot att bli det igen i framtiden, men det beror på om jag blir aktivare på Wikipedia eller ej.

Vad som är bra med mig här[redigera | redigera wikitext]

Mitt språksinne anser jag vara till stort gagn här på Wikipedia (ser ni, nu använde jag ett ålderdomligt ord igen). Något annat, som kan vara bra att ha, är mitt sinne för estetik. Jag är ofta ute efter att standardisera utseendet på saker, som skall vara lika eller att inordna saker i serier. Ett exempel är årtalssidorna där Elinnea hade börjat att lägga till en mycket bra ruta längst upp på alla årtal. Detta utvecklade jag till de inforutor som finns där idag.

Mera om mig[redigera | redigera wikitext]

Är det något mer ni vill veta om mig, så skriv gärna och fråga på min diskussionssida. Innan jag avslutar detta måste jag också göra lite reklam för min egen hemsida Luddes historiesida, där jag har ganska mycket information om svenska krig, ett av mina specialintressen inom området historia.

Extra[redigera | redigera wikitext]

  • Min länksida, där jag experimenterar med Wikitekniken.
Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Detta är en Wikipediaanvändares sida.

Om du finner denna sida någon annanstans än på W i k i p e d i a, så läser du en spegelsida. Tänk på att sådana inte nödvändigtvis är uppdaterade, och att den användare som denna sida tillhör inte nödvändigtvis har någon personlig koppling till någon annan sida än själva Wikipedia. Den ursprungliga versionen av denna sida finns på http://sv.wikipedia.org/wiki/Användare:Ludde23.

Mina utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Datum Utmärkelse Utdelare Motivering Anmärkning
7 juni 2006 Stolt över att ha fått en pusselbit NERIUM För arbetet med årtalen och dess mallar. Min första utmärkelse
24 september 2007 Din nya artikel Himera utsågs till Veckans
bästa nyskrivna artikel v.38
.
Popperipopp
(var den som gratulerade mig)
Enligt omröstning
22 augusti 2008
Ludde23 tilldelas {{mallgrodan}}
för sitt arbete med {{Årtal Ämne}}
och andra mallar som används i årskrönikor.
LA2 För mitt arbete med {{Årtal Ämne}}
och andra mallar som används i årskrönikor.
Jag var den förste användaren
att få denna utmärkelse.
22 juni 2009 Din utökning av artikeln om Lista över Sveriges regenter utsågs till
Veckans bästa förlängda artikel vecka 25.
Kstaden
(var den som gratulerade mig)
Enligt omröstning Mitt dittills största arbete.
27 juni 2009 Pusselbiten av guld Obelix För min fleråriga insats på Wikipedia.
27 januari 2012
Gratulerar! Din nya artikel om Fälttåget mot Ditmarsken utsågs till veckans bästa nyskrivna artikel vecka 2 2012.
Green Yoshi
(var den som gratulerade mig)
Enligt omröstning