Hoppa till innehållet

Wikipedia:Årskrönikor

Från Wikipedia
Manual

Årskrönikor eller årtalsartiklar är artiklar på Wikipedia som handlar om ett årtal, till exempel 1973. De innehåller listor över viktiga händelser, födslar och dödsfall för varje årtal i historien. Det finns även mera specialiserade årskrönikor för olika områden, se till exempel Sportåret 1973 och Filmåret 1973. Enskilda årtalsartiklar börjar 499 f.Kr. och finns fram till några år in i framtiden.

Det finns också 367 datumartiklar eller årsdagsartiklar med namn som 1 januari, en för varje dag på året inklusive skottdagen (samt specialdagen 30 februari), med liknande utseende som årskrönikorna. Dessa finns dock inte uppdelade på ämnen. En användning av årsdagsartiklarna är Wikipedia:Dagens händelser som varje dag visas på Wikipedias huvudsida, vilka dock inte består av dessa artiklar utan mallar med samma namn (exempelvis Mall:1 januari).

Samma system av årtalsartiklar finns på nästan alla språk av Wikipedia, som framgår av de långa listorna av interwiki-länkar. Några riktlinjer har tagits fram inom engelska Wikipedia talk:WikiProject Years, Wikipedia:WikiProject Years in science och en:Wikipedia:WikiProject Days of the year. Ett seriöst försök att utveckla årtalsartiklarna gjordes den 30 december 2007 med engelska 1345. I stället för listor av händelser har den löpande text, ungefär som vanliga artiklar.

Årtalsartiklar har företräde framför artiklar om tal; 2008 handlar om året, inte talet. Vid låga tal, exempelvis 1, hänvisas ofta till en förgreningssida i sidan topp. Årtal före tideräkningens början beskrivs i artiklar med namn som 1 f.Kr., medan de negativa talen är omdirigeringar till talartiklarna. Topplänkar bör läggas in.

Tänk på att artiklar om gångna årtal/månader under specifika årtal och datum är skrivna i presens (nutid), och inte imperfekt (dåtid) som de flesta andra artiklar. Detta kan leda till att dessa artiklar i nutid beskriver fakta som inte längre gäller, men gjorde under aktuell period. Året före det år som artikeln behandlas kan kallas för "i fjol", "förra året" eller "föregående år" och året efter som "kommande år" eller "nästa år", och brott kan beskrivas som olösta, eller med annan gärningsman (men då bör det kontrafaktuella noteras) än vad som i dag är känt. Politiska, ekonomiska och religiösa ledare kan kallas vid sina dåvarande befattningar, trots att de nu sedan länge avgått, och personer som i dag avlidit kan beskrivas som levande. Händelser kan förklaras ha inträffat i länder som i dag inte existerar (till exempel Jugoslavien, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien och Östtyskland), eller bytt namn (till exempel Abessinien, Persien, Siam eller Zaire).