Hoppa till innehållet

Användardiskussion:82.182.149.179

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia
Tack för dina bidrag! Du vet väl att du kan registrera dig?

Välkommen till Wikipedia och tack för dina bidrag! Wikipedia är ett flerspråkigt projekt för ett fritt uppslagsverk byggt av sina användare. Du vet väl att du kan registrera ett användarkonto? Om du registrerar dig och loggar in får du ett användarnamn som kan användas globalt på Wikipedia och systerprojekt, istället för en IP-adress. Det innebär att du både kan vara mer anonym och minimera risken att bli förväxlad med andra. Då får du även tillgång till fler funktioner och inställningsalternativ. Att skapa ett användarkonto är naturligtvis helt kostnadsfritt. Fortfarande inte övertygad? Se fler anledningar till varför du bör skapa ett konto! Om du trots allt inte vill registrera dig, går det naturligtvis bra att fortsätta som oinloggad. Alla goda bidrag är viktiga.


Se även: Introduktion Vanliga frågor Ställ en fråga om Wikipedia

(Don't you speak Swedish? Click here, please)

Riggwelter 17 juli 2006 kl.08.37 (CEST)


Hur svårt är det att snabbt översätta en:Table of Unicode characters, 128 to 999 istället för att skriva som du gör? Thuresson 12 mars 2005 kl.05.03 (CET)

Har försökt på många olika sätt, både före och efter din kommentar, men det fungerar inte. / 82.182.149.179 4 februari 2006 kl.06.25 (CET)

Hejsan, varför loggar du inte in? Det innebär bara fördelar :) Välkommen till Wikipedia återigen i vilket fall. /ElGrillo 13 maj 2005 kl.03.14 (CEST)

hejsan! Jätteskoj med dina tillägg och ändringar om jacquardvävstolen! Lite oväntat om patentfrågan men det var ju spännande att höra att det är en myt i det stora hela! --Damast 24 juni 2005 kl.23.39 (CEST) hej

hej igen! Verkar gå troll i mina försök att stava somliga ord *skratt*. Vad bra du ser dem! --Damast 26 september 2005 kl.21.41 (CEST)

Diskussion:Solvskaft

[redigera wikitext]

Hej igen. Skulle du inte kunna lägga in valda delar av din förklaring om lattorna som du skrev i Diskussion:Solvskaft i dess egen artikel? Se Lattor. --Damast 19 juli 2005 kl.15.49 (CEST)

Var så god! Har bluddrat en hel del under uppslagsordet lattor. Bearbeta gärna om något är oklart eller fel. Helst skulle det ju vara en teckning också för förtydligande. Fotografiet är nog bra i och för sig, men man har svårt att se hur det fungerar. Den som aldrig detaljstuderat en vävstol har nog svårt att hänga med i svängarna om långa och korta och över och under och på längden och tvären. Finns det någon gripbar, som är duktig på att rita och även få det att fästa i Wikimaskineriet? / 82.182.149.179 20 juli 2005 kl.06.29 (CEST)
Tackar! Det blev ju jättebra! Läste igenom texten och förstår ju precis vad du menar, men kan inte läsa med en oinvigds ögon å andra sidan *ler*. Tog mycket bilder på vävkursen men tvivlar på att jag har någon med lattorna i nertrampat läge... och teckningskunnig är jag INTE *ler*. Kan du inte logga in som användare så det blir lättare att prata med dig? Och se att du är du liksom. Alla siffrorna i användarnamnet har jag så svårt att minnas.--Damast 20 juli 2005 kl.10.52 (CEST)

Litteraturtipsen

[redigera wikitext]

Nog var det du som ville ha litteraturtips om vävstolar? Undrar om du har loggat in med ett användarnamn så det finns en bättre plats att svara dig nu? Tänker hursomhaver lägga upp en undersida på mitt användarnamn (oj, jag är visst inte inloggad här längre!) Kolla Damast vid tillfälle så tror jag du hittar en "undersida" där. Hör av dig annars. /Damast --81.226.70.93 24 juli 2005 kl.23.44 (CEST)

Tornedalfinska -> Tornedalsfinska

[redigera wikitext]

eftersom det redan fanns en artikel med mycket mer info fixade jag en redirect. TERdON 20 augusti 2005 kl.16.37 (CEST)

hej igen... egentligen ska inte gaffelmallen användas när orden i sig får sin förklaringi artikeln... meningen med den mallen är att man därifrån ska länka vidare till den artikel som beskriver de ingående olika begreppen (oj vad krångligt!). så i fallet med Uppsättning kan man faktiskt helt ta bort mallen, och bara låta resten vara kvar orört. Inga av begreppen hänvisar ju till vidare förklaringar... OK så? --Damast 26 september 2005 kl.22.57 (CEST)

Mjae… Vidarelänkning är ju faktiskt aktuellt. Det finns en länk hit från "elevation", som i sin tur var målet får en hänvisning från "Skymning". Samt blå länk till "haubits". (Jag begränsade mig där, trots att kanske även "kanon" och "granatkastare" med egna utförliga artiklar kunde vara motiverat att ta med.) Vidare finns det uppsättningar av musikstycken och teaterpjäser, som också bör få sin beskärda del senare. Tycker nog t v att gaffling är motiverat.
Det är rätt komplext, alltså. Jag är öppen för vidare kommentarer och förslag på hur komplexet (= vävnad (!)) bäst ska hanteras. /82.182.149.179 26 september 2005 kl.23.23 (CEST)
Kan visst BLI aktuell då i alla fall, och då är det ju rimligt att ha kvar gaffeln förståss, men såg på http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Whatlinkshere/Upps%C3%A4ttning att det inte var så många ord att styra om ännu heller, för det är ju liasom meningen med gaffelsidorna, att man ska styra om orden dit rätt förklaring finns... för övrigt har jag ritat granater i mina dagar, eller dess ritningar i alla fall... dock aldrig skjutit några.--Damast 26 september 2005 kl.23.35 (CEST)
Efter närmare övervägande och omformulering av texten tar jag t v bort gaffeln. / 82.182.149.179 27 september 2005 kl.03.25 (CEST)

Storkyrkoförsamlingen

[redigera wikitext]

Är den verkligen ett eget kontrakt och med det namnet som kontrakt? Kontrakten har väl sällan församlingsbegreppet i sina namn även om det inte finns något egentligt formellt hinder mot det? (för övrigt är jag född i just den församlingen! *ler*)--Damast 30 september 2005 kl.08.24 (CEST)

Förstår inte riktigt kommentaren, men jag ska se mig omkring och se om jag kommer på något. / 82.182.149.179 1 oktober 2005 kl.06.31 (CEST)
Kontrakten är ju som regel flera olika församlingar/samfälligheter och namnges därmed ofta med ett samlingsnamn, men jag kan inte Stockholms församlingsstruktur. Hoppas förresten du hittar uppgifter sedan om var utlandssvenskar hänförs till för församling! har aldrig tänkt på deras tillhörighet.--Damast 1 oktober 2005 kl.11.31 (CEST)
Har samlat en mängd info om kyrklig organisation från förr och fram till 2000, som jag efterhand ska skriva in. Det kommer att ta sin tid, innan allt är på plats. Utlandsvenskarna i Storkyrkoförsamlingen var ett minnesfel, skall vara den "icke-territoriella" Hovförsamlingen, som är deras skatterättsliga hemvist , har alltså inte ett dugg med religion att göra, utan är fiskal byråkrati, som troligen reviderats efter Kyrkans skilsmässa från Staten 2000. I religiöst hänseende tas utlandssvenskarna hand om av Svenska kyrkan i utlandet,  SKUT. Det du säger om kontrakt är mig sen tidigare bekant. I kontraktartikeln har införts röd länk om hovkonsistoriet, men det är inte heller rätt placering, då det är Hovförsamlingens ersättning för Domkapitlet, som är något annat än kontrakt. Jag flyttar det så småningom och skriver några rader.
Följ gärna mina ansträngningar och signalera när du hittar något fel eller någon tveksamhet. / 82.182.149.179 2 oktober 2005 kl.05.30 (CEST)
Åh, vad spännande det låter! Ungefär som mitt högst privata jobbande med psalmartiklarna... avstår från att formalisera det som något slags projekt av rädsla för att jag ska tappa intresse då projekten känns mer "bindande". Vi är några på wikin som varit/är kyrkopolitiskt aktiva och har tillgång till kyrkorordningen hemma (den finns i sin helhet på nätet med!) - vet med säkerhet att det gäller RaSten och Martinnilsson. Kollade lite smått i kyrkoordningen, men Utlandskyrkan har så många uppslagssidor. Ansvaret för utlandsskyrkan ligger på Visby stift numera, men det teologiska ansvaret ligger på "Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet" (7 kap, §1). Nu gitter jag inte kolla mer, vill skriva in några psalmgrejer istället innan livet tar mig i anspråk för annat. men visst kommer jag följa dina göranden och låtanden, jag bevakar ju de flesta befintliga artiklarna kring Svenska kyrkan skulle jag tro *ler*...--Damast 2 oktober 2005 kl.11.31 (CEST)

Violetta trafiksignaler

[redigera wikitext]

Hej! Såg att du hade skrivit om violetta trafiksignaler. Det var intressant. Hur såg detta ut? Var testades detta någonstans? Jag tror inte att det har funnits här i Skåne men det kanske fanns i Stockholm? Vet du någon hemsida med uppgifter om detta? /E70 7 oktober 2005 kl.04.11 (CEST)

Själv har jag sett det i Stockholm vid Kungsgatans anslutning till Stureplan, Kanske fanns det vid Slussen också, jag är inte säker på det. Vad motivet var har jag glömt, kanske hade det att göra med möjligheten att hjälpa färgblinda klara ut ljusens betydelse. Det var många år sen, kanske 50-talet. F ö är ju den röd-gröna kombinationen den mest ogynnsamma av alla med tanke på färgblindhet. Hemsida: Vet ej. / 82.182.149.179 7 oktober 2005 kl.04.27 (CEST)
Tack! Det var mycket intressant! Så man måste gå ända tillbaks till 1950-talet. Jag måste erkänna att jag inte ens var född då eftersom jag är född på 1970-talet. Hur som helst är kanske detta något som det finns uppgifter om någonstans. Vi får se om jag vid tillfälle kan forska vidare i detta. /E70 7 oktober 2005 kl.04.41 (CEST)

Förkortningar

[redigera wikitext]

Hej, att bara skriva ut vad en förkortning står för är inte en artikel, sådant riskerar att raderas. Åtminstone bör du skriva en kort beskrivning av vad det är för något. Inte bara en utskrivning av förkortningen alltså... MVH Grillo 4 november 2005 kl.02.03 (CET)

Det kommer, det kommer. Under arbete (vilket stubben indikerar)! Det är för att ge åtminstone något till den nya länk som pekar dit från annan artikel som i denna stund är under arbete. / 82.182.149.179 4 november 2005 kl.02.21 (CET)
OK. Rent allmänt är det dock bättre att börja med att skriva åtminstone en mening om det hela innan man sparar. När artiklarna är så innehållslösa som i det här fallet finns nämligen risk att de helt enkelt raderas. Logga gärna in förresten! Klicka på länken uppe i högra hörnet som heter något i stil med "skapa konto / logga in" och följ instruktionerna. MVH Grillo 4 november 2005 kl.02.30 (CET)

Bilder i belgrad artikelen

[redigera wikitext]

Vi verkar vara oense om hurvida det behövs 2 bilder på järnväg i en förort till Belgrad på Belgrad artikeln. Jag tycker att vykortet kan vara kvar. De andra bilderna tar dock bara mycket plats, handlar inte om historia och enligt mig tillför de inte artikelen så mycket, vad tycker du? En av dem kanske kan flyttas ned till kommunikationer, jag gör det så får du säga vad du tycker /Grön 16 december 2005 kl.10.12 (CET)

Jo, vi är nog ense; jag var inte riktigt färdig med redigeringen. Tycker själv att de två bilderna över infarten är alltför lika och var på väg att reducera. Flytta och reducera som du tycker blir bäst. / 82.182.149.179 16 december 2005 kl.10.17 (CET)
Jag har flyttat ned en bild ned till kommunikation, du kan ju kolla och se om du tycker det blev OK. Vykortet var ju skitbra och fick stanna där det var /Grön 16 december 2005 kl.10.58 (CET)
Flytten innebär inga problem för mig. / 82.182.149.179 14 januari 2006 kl.04.11 (CET)

Trevligt att du fyller på om Bulgariens historia! /Nicke L 3 februari 2006 kl.23.39 (CET)

Väldigt mycket och kul att läsa om morsekoderna. Lite rörigt är det men.
Völsen 5 februari 2006 kl.22.50 (CET) ( .. som klarade första gallringen när han mönstrade, men sen blev lite nervös ..)

Gradmätning

[redigera wikitext]

Hej! Jag såg att du för ett tag sedan la till en del om gradmätning i meter. Jag tyckte att det passade bättre som en egen artikel, så jag flyttade texten till gradmätning, som var en omdirigeringssida tidigare. Dock är det inte mitt expertområde, även om jag har läst en bok om Méchains och Delambres expedition. Du kan väl titta på artikeln och se om det finns något som kan tilläggas, och om jag har fått något om bakfoten? /Essin 24 februari 2006 kl.00.35 (CET)

Ingen fara med bakfoten. Din åtgärd kan accepteras. / 82.182.149.179 4 mars 2006 kl.03.44 (CET)

Antal grundare av vetenskapsakademin

[redigera wikitext]

Vad jag kan första var dessa personer sex till antalet. Formuleringen "tillsammans med fem andra" avses att Linne utgjorde en sjätte person, som tillsammsn med fem andra var grundare. Dan Koehl 21 maj 2006 kl.23.53 (CEST)

Javisst, det var jag som 2006–03–28 rättade fyra andra till fem andra! / 82.182.149.179 22 maj 2006 kl.00.36 (CEST)

Aha, det var ju en annan 5:a! (Haha) Dan Koehl 5 juni 2006 kl.23.48 (CEST)

Sinus och cosinus i Svävning

[redigera wikitext]

Hej! Anledningen till att jag skrev sin(...) och cos(...) var att det gäller såväl sin(a+b), sin(a-b), sin(a) som cos(b) och alltså inte bara de sista två. Kanske kan vi hitta något bättre sätt att uttrycka det utan att bli mer matematiska än nödvändigt? /Rolf B 22 maj 2006 kl.09.32 (CEST)

Bits och Bytes

[redigera wikitext]

Hej! Du skrev ett inlägg om bits och bytes på min diskussionssida som är av allmänt intresse och som jag därför tycker skulle passa bra på diskussionssidan för Byte (enhet). Har du lust att upprepa dig där? Jag hakar i så fall gärna på. /Rolf B 24 maj 2006 kl.21.38 (CEST)

Jag flyttade den text du skrivit i natt till rätt artikel. Men den behöver städas lite, då den text som redan fanns där var fristående skriven. /RaSten 20 juli 2006 kl.07.24 (CEST)

Logga gärna in!

[redigera wikitext]

Hej. Får man i all ödmjukhet föreslå att du loggar in och skaffar ett användarnamn? Då kan man vara mer säker på att du är samma person hela tiden. E.G. 30 juli 2006 kl.08.57 (CEST)

Kan du titta in på Diskussion:Skruvnyckel och ge din åsikt i frågan? //Knuckles...wha? 11 augusti 2006 kl. 12.52 (CEST)[svara]

Hej i natten! I artikeln motpåve lade du in upplysningar om en viss Exialius samt att en motpåve skulle ha förekommit år 977. Var har du funnit denna information? Mvh torvindus 17 september 2006 kl. 02.50 (CEST)[svara]

Svar: Harry Hansen: World Almanac 1959 utgiven av New York World-Telegram och The Sun, sida 721. Se vidare anteckning om årtal vid diskussion av Motpåve. /82.182.149.179 17 september 2006 kl. 02.57 (CEST)[svara]
Exialius är ett läs- och stavfel begånget av mig. Skall vara Exlalius. / 82.182.149.179 18 september 2006 kl. 03.19 (CEST)[svara]

Språkvård

[redigera wikitext]

Hej, jag rekommenderar dig att tänka över vissa språkvårdsråd du kommer med. Jag är säker på att de är välmenande, men det är kanske inte så lyckat att exempelvis lägga in order på hur svenska språket ska skrivas i språkvårdsdokument på Wikipedia, eftersom några sådana "regler" inte finns. Det svenska språket styrs av de som använder det, inte av någon myndighet, och det är vi själva som bedömer hur det ska skrivas. Även Diskussion:Handkontroll oroar mig. Begreppet "konsol" har fått en ny innebörd på senare år, detta är ett faktum, språkkonservatism dödar bara språket. Kom ihåg att språket utvecklas genom tiderna, språket vi talar idag vore helt obegripligt för någon på 1800-talet, så många ord har kommit till och ändrat betydelse sedan dess. Det är inte så att en form av språket är den "korrekta" och allt som dyker upp efter det är nymodigheter och felaktigt... Jag rekommenderar till en mer liberal inställning till språket, det vinner åtminstone språket på i längden. /Grillo 8 oktober 2006 kl. 02.18 (CEST)[svara]

Tekniska Nomenklaturcentralen (TNC), Tidningarnas Telegrambyrå (TT) m fl har synpunkter på vilka ord som ska väljas. Det finns särskilda bestämmelser för Riksdagstrycket. Så visst finns det regler. Felaktigheter, dåliga översättningar, missförstånd måste kunna tillrättas. Att ett visst felaktigt bruk fått spridning är ingen ursäkt för att lägga hyende under lasten. Wikipedia måste sträva efter att göra korrekta ordval. Dess artiklar ska inte skrivas för dem som redan kan. Den som redan kan, har svårt att förstå, att den som inte kan, inte förstår.
  Annars håller jag visst med om att språket får — och bör — utvecklas. Vi har ju t ex numera allmänt slopat verbens pluralisformer. Det är bra. Konjunktiv håller på att glömmas bort. Det är synd. Man kan uttrycka så mycket med konjunktiv.
  Men termer och termers definitioner måste man vara noga med, så att det blir entydigt och inte skapar missförstånd. Särskilt i en encyklopedi, som har läsare som kanske inte är helt insatta i ämnet. Det är ju därför encyklopedin anlitas! Kontroll är exempel på just ett sådant ord som kan föra läsarens tankar på fel spår. Om jag inte minns fel har TNC rekommendationer om bl a ordet styrdon. / 82.182.149.179 8 oktober 2006 kl. 03.30 (CEST)[svara]

Lite nyfiken blir man...

[redigera wikitext]

på en användare som ligger 4:e på listan av mest aktiva, inte inloggade användare. :) Fortsätt med det fina arbetet! MoЯsE 24 november 2006 kl. 00.17 (CET)[svara]

Hoppla, nu närmar jag mig toppen. / 82.182.149.179 1 mars 2008 kl. 04.47 (CET)[svara]

Felaktigt utförd sidflytt

[redigera wikitext]

Din flytt av Varpning till Varpning (sjöfart) utfördes inte på korrekt sätt, vilket medförde att du felaktigt framstod som ensam upphovsman till artikeln. Detta är ett brott mot lagen om upphovsrätt och/eller Wikipedias licensvillkor. Se vidare Wikipedia:Hur man flyttar en sida. Jag har gjort om flytten på korrekt vis. LX (diskussion, bidrag) 5 december 2006 kl. 06.58 (CET)[svara]

Tack för hjälpen! Vare mig fjärran att stoltsera med lånta fjädrar. Men det är faktiskt jag som skrev artikeln från början, och jag kan inte se att någon annan vidareutvecklat den. Problemet är tydligen att man måste vara inloggad för att flytta föreskriftenligt. Det finns rutiga och randiga skäl, varför jag vill arbeta ologgad, men det hindrar mig tydligen att fixa ett och annat som bör fixas. /82.182.149.179 5 december 2006 kl. 07.13 (CET)[svara]
Enligt versionshistoriken var det Habj som skrev den första versionen.
Anledningen att sidflyttning inte är tillåtet för oinloggade är att det gör det alltför lätt att vandalisera på ett sätt som kan vara svårt att återställa. Man kan dock be andra utföra sidflyttar som man inte kan göra själv genom att använda mallen {{flytta}} eller anmäla sin önskan på Wikipedia:Begäran om åtgärder.
Hursomhelst finns det bara fördelar med att registrera sig. Man behöver inte ens uppge en e-postadress, och till skillnad från när du redigerar oinloggad kan man inte ens se vilken Internetleverantör du använder och vilken stadsdel du bor i.
LX (diskussion, bidrag) 5 december 2006 kl. 08.41 (CET)[svara]
Nu behöver SARS göras om till en gaffel innehållande SARS (sjukdom) och Sars (tyg) (som jag nyskrivit) samt nuvarande SARS omtitlas till SARS (sjukdom). Men det kan jag med hänvisning till ovanstående inte göra som oinloggad, varför jag hoppas någon med behörighet ordnar saken. / 82.182.149.179 5 december 2006 kl. 07.45 (CET)[svara]
Fixat. LX (diskussion, bidrag) 5 december 2006 kl. 08.41 (CET)[svara]
Tack! / 82.182.149.179 5 december 2006 kl. 21.06 (CET)[svara]

Skulle du kunna titta in på Diskussion:Dator och ge din åsikt? Tack. Wikiolled b 12 januari 2007 kl. 17.28 (CET)[svara]

Har ju redan gjort flera inlägg där, som jag står för. Är det något särskilt på diskussionssidan du vill ha kommenterat, eller är det något i artikeln; i så fall vad? / 82.182.149.179 29 januari 2007 kl. 18.49 (CET)[svara]
Det verkar som att jag gjorde ett misstag... Sorry. Tror jag blandade ihop dig med nån annan. Eller jag vet inte men du har ju hur som helst redan skrivit där... Olled b 7 april 2007 kl. 21.14 (CEST)[svara]

Bulgariens historia igen

[redigera wikitext]

Hej! Om du är samma person som den med det här IP-numret som skrev in en del i Bulgariens historia för drygt ett år sedan skulle det vara bra om du kan ange källor för några tillägg. Jag har satt {{källa behövs}} för några uppgifter som jag inte har hittat i Cramptons bok, som är den huvudsakliga källan för artikeln i övrigt. Hälsningar Nicke L 27 februari 2007 kl. 20.49 (CET)[svara]

Det rör främst avsnittet om Osmanska riket./Nicke L 27 februari 2007 kl. 20.51 (CET)[svara]
Jo, det är densamme. Källhänvisningar inlagda (hoppas jag hittat alla ställena) + några småjusteringar. / 82.182.149.179 2 mars 2007 kl. 05.20 (CET)[svara]
Tack! /Nicke L 17 mars 2007 kl. 19.39 (CET)[svara]

Etymologi?

[redigera wikitext]

Jag återställde din ändring från Kategori:Metallurgi till Kategori:Etymologi i artiklen Legering. När jag sedan kontrollerade vem som gjort ändringen blev jag förvånad! Du verkar inte vara en klottrare direkt (Sebastjan?). Förklara varför kategorin Etymologi är relevant tack. Sten A 17 mars 2007 kl. 17.57 (CET)[svara]

Ja, jag anser mig nog seriös. Kategori Etymologi införde jag därför att i artikelns första mening ingår en ordförklaring av etymologisk art. / 82.182.149.179 20 mars 2007 kl. 08.25 (CET)[svara]

Dina problem med 'scam'

[redigera wikitext]

Hur yttrar de sig? Får du en popupruta med information? Vilket operativsystem sitter du med? Anledningen att jag inte tror det har med Wikipedia är dels hur du beskriver problemen och dels att du är ensam om att ha problem. --Strangnet (d, b) 6 april 2007 kl. 11.05 (CEST)[svara]

1) Inte något överliggande popup-fönster i vanlig mening, utan inskjutet bland det som är normalt för WP vid de aktuella operationerna. 2) Ang OP vill jag inte gå i detalj här, eftersom det säkerligen kan läsas av skojaren och kanske ge fultips. 3) När problem uppstår måste ju någon drabbas först. Aningslösa användare kanske gör som scammaren vill, och då blir det ju ingen larmrapport. Tag mitt problem som en indikation och håll ögonen öppna om liknande problem drabbar fler. Jag har ju märkt att det ibland går bra utan problem, ibland blir det problem vid samma situation. Därför kan det vara något intermittent, taget ur drift för omprogrammering (har ju ändrad karaktär på detaljer), styrt av klocka eller annat, viss tangentkombination, etc. Kända verktyg för malware. / 82.182.149.179 7 april 2007 kl. 01.21 (CEST)[svara]
Det är inte så att du har ett spywareskydd som triggar felaktigt på exempelvis länken du försökte lägga till? Antingen är det något plugin till din webbläsare eller ett antiviruspaket du har installerat på datorn. Utan mer detaljer (ex screenshots eller likn) är det svårt att avgöra vad problemet beror på. Eftersom det var problem med referenslänken i Ur-artikeln, så borde du kunna återskapa meddelandet genom att redigera det avsnittet. --Strangnet (d, b) 7 april 2007 kl. 01.54 (CEST)[svara]
Jag har redan en utskrift av källkoden vid ett tidigare anfall, som jag funderar över, så jag tror inte f n att det är nödvändigt med en provokation, som kanske inte är helt riskfri. Källkoden vid det oönskade inskottet innehåller några HTML-instruktioner med epitetet hidden, som är misstänkta. Är du expert på sådant? Länken, som krånglade verkar för mig vara tadellös, och jag kan inte se något i den, som skulle kunna ge falsklarm. Har du själv prövat den? / 82.182.149.179 7 april 2007 kl. 03.38 (CEST)[svara]
Jag har varken haft problem med den länken, den artikeln eller någonsin tidigare stött på liknande problem - varken här eller på engelska wikipedia, som trots allt har ett ansenligt stort antal sidredigeringar och där någon borde märkt av om problemen är relaterade till Wikipedia. De hidden-epitet du hänvisar till, råkar de möjligtvis vara <input type="hidden">?
Om det är ett säkerhetsprogram du använder, så letar den förmodligen efter delar av länkar och kan därför få fullt legitima dito att fastna i filtret. Men så länge du är så pass hemlig med vilket os och vilka program du använder är det omöjligt att avgöra om det beror på säkerhetsprogram eller om ditt system har drabbats av elak kod av något slag.
För övrigt undrar jag varför du inte väljer att skaffa ett användarkonto istället för att skylta med ditt IP så öppet? Det har en hel del fördelar, förutom att förknippa sina redigeringar till ett ip och en plats. --Strangnet (d, b) 7 april 2007 kl. 06.00 (CEST)[svara]
<input type='hidden' etc /> ja. Vidare studier pekar mot att det krävs att cookies är aktivt. Det är för mig ytterligare en varningssignal. Om det nu verkligen skulle vara något WP-legitimt, varför pratar man engelska på svenska WP? Man får inte förutsätta att varje läsare av svenska WP är kunnig i engelska språket, även om mången användare kanske kan engelska till nöds. / 82.182.149.179 8 april 2007 kl. 01.26 (CEST)[svara]
Just input type=hidden är helt enkelt formulärfält som skickas med när man redigerar på Wikipedia (och de absolut flesta andra formulär på webben med lite mer funktionalitet). Exempelvis när jag redigerar just nu, för att skriva den här kommentaren, så finns flera såna med namnen wpStarttime, wpEndtime, wpAutoSummary, wpEditToken osv. Alltså inget att oroa sig för.
Svenska wikipedia bygger på programvaran Mediawiki, som används av alla språkvarianter och en hel del andra wikis på webben och att översätta rena variabelnamn för att anpassa dem till olika språk är ett flerfaldigt evighetsjobb som inte ger något funktionellt mervärde. Det enda intressanta för slutanvändaren är vilket språk gränssnittet har och det är ju trots allt på svenska här. --Strangnet (d, b) 8 april 2007 kl. 01.41 (CEST)[svara]

Tack info; kanske har jag oroat mig i onödan, men upplägget liknar alltför mycket de elakheter och plojer som cirkulerar i olika skepnader på Internet och som man måste vara vaksam mot.

Jag menar inte att variabelnamnen ska översättas; t ex hidden=dold, däremot vissa variablers argument. Inget fel att programmerarna får plugga in vad instruktionerna heter på programtillverkarens språk. Men den del som är "Message" till allmänheten bör absolut skrivas på det språk, som målgruppen förstår utan problem. I det här fallet tänker jag på texten "Your edit includes new external links. To help ... box (more info):". Kan man inte engelska förstår man ju inte alls vad man förväntas göra, och framför allt inte varför. Jag föreställer mig att anpassning av kommunikationen mellan människa och maskin till (den lilla) människans förutsättningar är ett överkomligt arbete. Det är ju ändå bara en ringa del av hela programmet. / 82.182.149.179 8 april 2007 kl. 02.47 (CEST)[svara]

Ah, nu hittar jag vad det är för något du har stött på.[1] Det är captchafunktionen, som oinloggade och i vissa fall nyskapade konton stöter på då länkar läggs till. Det är ett skydd mot automatiserat spam. Skapar du ett konto istället för att redigera som en "ip-adress", så slipper du detta. Att meddelandet är på engelska är nog helt enkelt för att ingen översatt textsträngen i Mediawiki, så då blir den på engelska per default. --Strangnet (d, b) 8 april 2007 kl. 02.56 (CEST)[svara]
Jag tror det jag också, och har översatt texten nu. Wikipedias systemmeddelanden, som finns listade på Special:Allmessages, kan av säkerhetsskäl bara ändras av administratörer, och vi översätter så fort vi upptäcker att det har tillkommit nya funktioner. //Essin 8 april 2007 kl. 02.59 (CEST)[svara]
Så är det nog. Jag känner mig lite lugnare nu. Textsträng var ordet. Tack för översättningen, som ju, som jag trodde, inte var så svår. Man får hoppas att alla kompetenta ögon framöver är öppna för att snygga till liknande importer från "storebror". All denna diskussion har till slut lett till något gott. Fallet får väl anses avslutat nu. / 82.182.149.179 8 april 2007 kl. 03.26 (CEST)[svara]

Stort tack för ditt bidrag

[redigera wikitext]

Tack för ditt deltagande på wiki-projektet Albanien! Måste säga att din översättning var strålande! Du är hjärtligt välkommen åter! Med vänlig hälsning, --Albanau 6 april 2007 kl. 14.08 (CEST)[svara]

Vi har en ny översättning på Projekt Albanien! Vill du vara med och bidra? --Albanau 22 april 2007 kl. 17.46 (CEST)[svara]

hallåj, jag infogade baklås i lås, texten kändes mer relevant i låsartikeln istället för att spridas ut i en egen artikel. jag kan dessutom mycket väl tänka mig att det är bättre att vi skriver texten mer samlat som i tyska artikeln istället för utspritt som den engelska. Bra jobbat annars! //Knuckles...wha? 18 juni 2007 kl. 19.00 (CEST)[svara]

Visst, det är bara att ta bort hakparenteserna och sätta igång författandet. Listningen bör förstås som en disposition, eller synopsis om man så vill. Ämnen som man ska komma ihåg att behandla på ett eller annat sätt. / 82.182.149.179 18 juni 2007 kl. 20.13 (CEST)[svara]
Tiptop! //Knuckles...wha? 18 juni 2007 kl. 21.05 (CEST)[svara]

Stockholms tygstation

[redigera wikitext]

Det vore kul om du kunde komplettera artikeln med mer information om Stockholms tyghus. Jag tycker det ser ut som den har en lång historia och funnits bla i artillerigården. Och det verkar som artiklar om denna typ av militärsaker saknas i svenska wikipedia. Wanpe 7 september 2007 kl. 08.08 (CEST)[svara]

Jag vet inte så mycket om detta, som jag bara ramlade över i en loppisbok. Tyckte att det kunde vara en start i WP, incitament för någon som vet mer.
Några andra liknande ämnen som borde belysas mer — enig med dig om detta — är bl  a Signalverkstäderna i Sundbyberg, KAFT/KATF Elektrolab i Frösunda (S1 gamla område), duvslaget i Frösunda, blanktrådbygge etc, etc. Kan i sammanhanget rekommendera ett besök på Grön radio som kanske kan ge en del uppslag. / 82.182.149.179 7 september 2007 kl. 14.55 (CEST)[svara]
Efter litet forskande har jag lagt till lite här och lite där och hoppas att andra personer intresserade av ämnet också drar några strån till stacken. / 82.182.149.179 7 september 2007 kl. 19.01 (CEST)[svara]

Kaneletymologi

[redigera wikitext]

Hej! Din etymologiska utläggning i artikeln Kanel är verkligen intressant och innehållsrik, men jag är lite tveksam om man ska låta den svälla ut just i artikeln om kanel. Kunde man inte sprida ut den på alla de områden som den mera direkt berör och kanske nöja sig med att blålänkar visar vägen till de etymologiska släktskapen med artiller , orglar m.m.? Vänligen, -- Rex Sueciæ 9 oktober 2007 kl. 00.05 (CEST)[svara]

Visst kan man tänka sig att splittra, men då missar man det större sammanhanget ur etymologisk synpunkt. En annan möjlighet vore att lägga alltsammans + annat liknande matnyttigt som en huvudartikel i kategori etymologi och sedan länka till den huvudartikeln från alla tillämpliga ställen, inklusive kanel. Men vad skulle i så fall huvudartikeln kallas, och vilket omfång skulle den ges? / 82.182.149.179 10 oktober 2007 kl. 04.26 (CEST)[svara]
Tack för dina bidrag! Du vet väl att du kan registrera dig?

Välkommen till Wikipedia och tack för dina bidrag! Wikipedia är ett flerspråkigt projekt för ett fritt uppslagsverk byggt av sina användare. Du vet väl att du kan registrera ett användarkonto? Om du registrerar dig och loggar in får du ett användarnamn som kan användas globalt på Wikipedia och systerprojekt, istället för en IP-adress. Det innebär att du både kan vara mer anonym och minimera risken att bli förväxlad med andra. Då får du även tillgång till fler funktioner och inställningsalternativ. Att skapa ett användarkonto är naturligtvis helt kostnadsfritt. Fortfarande inte övertygad? Se fler anledningar till varför du bör skapa ett konto! Om du trots allt inte vill registrera dig, går det naturligtvis bra att fortsätta som oinloggad. Alla goda bidrag är viktiga.


Se även: Introduktion Vanliga frågor Ställ en fråga om Wikipedia

(Don't you speak Swedish? Click here, please)

 »поτωışτ(disk.|bidr.) 27 april 2008 kl. 02.18 (CEST)[svara]

Försvunnen text

[redigera wikitext]

Problem! Se Diskussion:Idegran. Hjälp! / 82.182.149.179 5 juni 2008 kl. 18.02 (CEST)[svara]

Hajar och andra djur

[redigera wikitext]

Hej, kul med nya utförliga texter om hajar och andra djur. Artikeln vitspetsig oceanhaj är nu flyttad till årfenshaj och angående släktet som innefattar havsmusen har jag svarad på motsvarande diskussion. Här är några saker att tänka på när du skapar nya djurartiklar:

  • skapa gärna en vidarebefordring (redirect) från det vetenskapliga namnet till den nya artikeln, det hjälper att hitta interwiki-länkar.
  • skapa gärna länkar till den nya artikeln på Portal:Djur/Nyskapad och Portal:Djur/Index.
  • det är ovanlig att nämna djurets namn i främmande språk i artikeltexten, därför har vi interwiki-länkarna eller du skriver en artikel på Wikipedias systerprojekt Wiktionary, sedan kan du länka till ordboksartikeln med mallen {{Wiktionary}}.
  • auktorsnamn för överordnade taxa nämns vanligen bara när djuret eller släktet är den enda medlem i gruppen

Hoppas det var inte för mycket. Lycka till i fortsättningen, --Nordelch 17 juli 2008 kl. 18.31 (CEST)[svara]

Hej! Under dina redigeringar i artikeln växtfärgning lade du vid ett tillfälle till "syntetiska färgämnen" trots att det var naturliga färgämnen som avsågs. Jag har nu rättat den passagen. Mindre allvarlig och mer av en smaksak är bildtexten där du lagt till alla moderna kemikaliers namn efter de traditionella. Jag anser att det ser osnyggt ut med en bildtext som är tre gånger så stor som bilden. Kemikaliernas moderna namn gås igenom i texten så det finns inget behov av att repetea dem flera gånger i bildtexten. Jorva 30 juli 2008 kl. 17.07 (CEST)[svara]

Av ursprungliga texten framgick inte att det var de naturliga färgerna som avsågs. Jag utgick därför från att det var en miss att syntetiska inte nämndes. Jag hade den uppfattningen att det inte var möjligt att med växtfärgningsmetoderna att åstadkomma starka. klara färger (hög mättnad, låg svarthet). Men om du är säker på att det fortfarande var växtfärger som avsågs, så OK.
   Vad bildtexten beträffar var jag fullt medveten om att info fanns i brödtexten. Det är en god regel vid författeri, att ta hänsyn till att läsaren ofta i första hand tittar på bilderna (jämte bildbeskrivningen) och först senare griper sig an brödtexten, när intresse väckts. I det här fallet var budskapet att pränta in de nya namnen och inte konservera det föråldrade. Det är väl ingen som i kurser och nyskrivna handböcker fortsätter med skålpund och kannor, utan man översätter till det som dagens människor förstår, nämligen kg och liter etc. Samma sak med kemikalierna, de antika namnen bör förpassas till historiekabinettet. Precis som med sjukdomar: Idag talar vi om diabetes, inte om sockersjuka. Vem skriver i dag i sin dagbok att h*n drabbats av utsot?
  Inget fel med fyllig bildtext. Men gör man bilden några pixlar bredare, så får varje post rum på en rad. (inget yrkande, men jag pekar på möjligheten. För några versioner tillbaka i tiden så var faktiskt bilden större.)
 82.182.149.179 31 juli 2008 kl. 02.20 (CEST)[svara]

Tack för förbättringar av texten i rödstjärtad korpkakadua! /Nicke L 20 augusti 2008 kl. 09.26 (CEST)[svara]

Hej!

Jag undrar om du möjligen eventuellt kanske skulle kunna ha tänkts sammanblanda nederändska ÿ (ligatur för ij) med tyska ü (ligatur för ue) just i artikeln ligatur? Här har du lagt in den för mig något förvånande informationen. Observera att det nederländska ÿ såvitt jag vet i allmänhet inte vare sig i uttal eller etymologiskt motsvarar det tyska ü; -ÿ- < -ij- ofta motsvarande gammaltyskt -î- och modernt högtyskt -ei-, samt oftast svenskt långt -i-, medan -ü- oftast väl uppstått som omljud av (kontinentalt) -u- (som ju uttalas ungefär som svenskt slutet -o-). När vi har fått in namn skrivna med det holländska "y med två prickar", har vi haft lätt för att tappa prickarna.

Jag är dock inte expert på nederländska, och frågar därför också Pieter Kuiper till råds. M. v. h., Jörgen B 17 oktober 2008 kl. 00.10 (CEST)[svara]

Tror inte jag blandat ihop något. Info att "tyskt Y (Ü)" hänger ihop med den nederländska ligaturen IJ har jag fått direkt av en person med nederländska som modersmål, och jag har svalt det betet utan att ifrågasätta sanningshalten. Men det är ju möjligt att Ÿ är ett led i utvecklingen; därom vet jag intet. Har jag bevisligen fel får jag väl revidera min goda tro.
 82.182.149.179 18 oktober 2008 kl. 04.59 (CEST)[svara]

Logga gärna in!

[redigera wikitext]
Tack för dina bidrag! Du vet väl att du kan registrera dig?

Välkommen till Wikipedia och tack för dina bidrag! Wikipedia är ett flerspråkigt projekt för ett fritt uppslagsverk byggt av sina användare. Du vet väl att du kan registrera ett användarkonto? Om du registrerar dig och loggar in får du ett användarnamn som kan användas globalt på Wikipedia och systerprojekt, istället för en IP-adress. Det innebär att du både kan vara mer anonym och minimera risken att bli förväxlad med andra. Då får du även tillgång till fler funktioner och inställningsalternativ. Att skapa ett användarkonto är naturligtvis helt kostnadsfritt. Fortfarande inte övertygad? Se fler anledningar till varför du bör skapa ett konto! Om du trots allt inte vill registrera dig, går det naturligtvis bra att fortsätta som oinloggad. Alla goda bidrag är viktiga.


Se även: Introduktion Vanliga frågor Ställ en fråga om Wikipedia

(Don't you speak Swedish? Click here, please)

E.G. den 1 maj 2009 kl. 19.10 (CEST)[svara]

Godkväll, Jag raderade Alchemilla propingua eftersom jag tolkade din tömning av artikeln och kommentar som att det var en felstavning? Om det var ett misstag så kan jag återställa den åt dig. Mvh--Ankara 7 maj 2009 kl. 01.03 (CEST)[svara]

Det är OK, tack. Jag har lagt in en ny omdirigering med rätt stavning (g ändrat till q).
82.182.149.179 7 maj 2009 kl. 01.08 (CEST)[svara]

Hej! Jag ser att det är du (eller i alla fall detta ip-nummer) som har skrivit artikeln om Lichtenbergs metall. När jag letat efter interwikimotsvarigheter att länka till har jag varken hittat legeringen i artiklarna om Lichtenberg eller om Woods metall. Det verkar därmed inte vara så allmänkänt, så jag undrar dels vilken källa du har utgått från när du skapat artikeln, dels om det kanske kunde vara lämpligt att infoga Lichtenbergs metall i artikeln om Woods metall, eftersom det mest verkar vara ett annat namn för i princip samma metall? --flinga 8 juni 2009 kl. 00.10 (CEST)[svara]

Besvarat på Flingas diskussionssida: [2]
82.182.149.179 28 juni 2009 kl. 02.58 (CEST)[svara]
Varför inte svara här, så att man kan följa en sammanhållen diskussion? E.G. den 28 juni 2009 kl. 02.59 (CEST)[svara]
Anledningen är att flinga gjorde en påminnelse i ett annat sammanhang, därför att mitt svar dröjde. Då ville jag blidka h* genom att svara direkt på h*s egen sida med länk dit på det här stället. Naturligtvis kunde jag gjort tvärtom, men gjort är gjort. Om flinga går med på det, kan man ju flytta hit mitt svar där, om det skulle förenkla saken. Annars går det ju bra att följa diskussionen genom att utnyttja den givna länken.
82.182.149.179 28 juni 2009 kl. 03.45 (CEST)[svara]
Om du vore inloggad, skulle det kanske ha varit lättare att komma ihåg att svara, för då får man meddelande direkt om man får något nytt på sin diskussionssida. Min erfarenhet är att det kan dröja, om man surfar på Wikipedia oinloggad. E.G. den 28 juni 2009 kl. 03.48 (CEST)[svara]

Välkommen!

[redigera wikitext]
Tack för dina bidrag! Du vet väl att du kan registrera dig?

Välkommen till Wikipedia och tack för dina bidrag! Wikipedia är ett flerspråkigt projekt för ett fritt uppslagsverk byggt av sina användare. Du vet väl att du kan registrera ett användarkonto? Om du registrerar dig och loggar in får du ett användarnamn som kan användas globalt på Wikipedia och systerprojekt, istället för en IP-adress. Det innebär att du både kan vara mer anonym och minimera risken att bli förväxlad med andra. Då får du även tillgång till fler funktioner och inställningsalternativ. Att skapa ett användarkonto är naturligtvis helt kostnadsfritt. Fortfarande inte övertygad? Se fler anledningar till varför du bör skapa ett konto! Om du trots allt inte vill registrera dig, går det naturligtvis bra att fortsätta som oinloggad. Alla goda bidrag är viktiga.


Se även: Introduktion Vanliga frågor Ställ en fråga om Wikipedia

(Don't you speak Swedish? Click here, please)

Det är alltid kul med nya bidragsgivare. Om du loggar in, kan du vara säker på att de ändringar just du gör alltid tillerkäns dig (ditt användarnamn), medan ett IP-nummer ofta kan användas av många olika personer genom åren. E.G. den 28 juni 2009 kl. 02.11 (CEST)[svara]

Jag vet. Men av rutiga skäl och randiga orsaker föredrar jag att t v fortsätta som oinloggad.
82.182.149.179 28 juni 2009 kl. 03.56 (CEST)[svara]

Logga gärna in

[redigera wikitext]
Tack för dina bidrag! Du vet väl att du kan registrera dig?

Välkommen till Wikipedia och tack för dina bidrag! Wikipedia är ett flerspråkigt projekt för ett fritt uppslagsverk byggt av sina användare. Du vet väl att du kan registrera ett användarkonto? Om du registrerar dig och loggar in får du ett användarnamn som kan användas globalt på Wikipedia och systerprojekt, istället för en IP-adress. Det innebär att du både kan vara mer anonym och minimera risken att bli förväxlad med andra. Då får du även tillgång till fler funktioner och inställningsalternativ. Att skapa ett användarkonto är naturligtvis helt kostnadsfritt. Fortfarande inte övertygad? Se fler anledningar till varför du bör skapa ett konto! Om du trots allt inte vill registrera dig, går det naturligtvis bra att fortsätta som oinloggad. Alla goda bidrag är viktiga.


Se även: Introduktion Vanliga frågor Ställ en fråga om Wikipedia

(Don't you speak Swedish? Click here, please)

E.G. den 2 augusti 2009 kl. 21.10 (CEST)[svara]

Textilmallen

[redigera wikitext]

Såg din kommentar på Diskussion:Denim, flyttade den till Malldiskussion:Textilmall. Vi har ändrat lite på mallen nu, vad tycker du, kan länkarna till tygerna vara kvar där eller bör de tas bort helt? / Elinnea 1 oktober 2009 kl. 15.51 (CEST)[svara]

Med tanke på den här redigeringen vill jag upplysa dig om att den typen av terminologi ofta uppfattas som stötande. Den uppfattas som ett försök att i språket översexualisera homo- och bisexuella. Terminologin används inte heller i dagspress längre, det förekommer inga "homosexadoptioner", "homosexfestivaler" och "homosexbröllop" i dagspressen, man talar där om homoadoptioner, pridefestivlaer och samkönade vigslar. --Godfellow 4 oktober 2009 kl. 14.16 (CEST)[svara]

Din synpunkt noterad. Men det är ju sant, eller hur? Hur skulle du vilja formulera en oantastlig tolkning av symbolen, speciellt med tillämpning på flaggan)?
82.182.149.179 18 oktober 2009 kl. 02.14 (CEST)[svara]

Har hittat dokument som nog kan ge svar på dina frågor. Se Diskussion:Coltan. hejkompis (disk.) 14 januari 2010 kl. 14.11 (CET)[svara]

Att man i sätter ut förlaget i en litteraturhänvisning, är väl för att läsare ska kunna vända sig till förlaget för att köpa boken. Men vilken är nyttan av att införa förlagsnamn i Mall:Runeberg.org där alla böcker är riktigt gamla? Wahlström och Widstrand säljer ju inte Bilder ur Nordens flora från 1917 längre. --LA2 18 maj 2010 kl. 21.49 (CEST)[svara]

Det är standard att i alla litteraturreferenser (exv i Libris) ange
  1. Författare
  2. titel
  3. förlag
  4. tryckort
  5. tryckår
  6. ISBN eller ISSN om sådant finns

Man kan behöva uppgift om förlaget för att kunna utföra källkontroll eller allmänt skriva om saken, t ex vid litteraturforskning. Samma titel kan finnas utgiven vid olika tidpunkter av mer än ett förlag, och då gäller det att hitta rätt version.
Allt detta gäller även om man inte är ute för att köpa boken.
Den aktuella (och tämligen krångliga) mallen bör på alla tillämpliga punkter under hand kompletteras med uppgift om förlag i den takt man lyckas insamla data.
82.182.149.179 18 maj 2010 kl. 23.17 (CEST)[svara]

Hej, tack för dina bidrag, jag putsade till lite i fiskljuse då den rubrik du skrev ut var felstavad, õch kanske behövs inte en ny rubrik för att nämna detta tidigare namn? Jag ser att du har fått många meddelanden om att logga in förut, men jag säger ändå välkommen att logga in igen. Som inloggad får du fler funktioner, vilka kan vara praktiska. :) Höstblomma 27 juni 2010 kl. 20.18 (CEST)[svara]

Slarv av mig att inte korrekturläsa eget alster bättre! Din bearbetning i övrigt innebär en tacknämlig fördjupning i ämnet, och flytten är OK.
82.182.149.179 28 juni 2010 kl. 23.04 (CEST)[svara]

"Rödja" i betydelsen "röja" är inte felaktigt, endast ålderdomligt. Du gjorde rätt i att byta ut det i artikeln om Nils av Danmark, men kommentaren var olycklig. Av alla ortsnamn i Götaland som slutar på -red (Västergötland och Halland), -rud (Värmland och Dalsland), -ryd (Blekinge, Småland och Östergötland), -röd (Skåne och Bohuslän) ser vi att formen med "d" är den ursprungliga. Fernbom2 9 juli 2010 kl. 05.34 (CEST)[svara]

Din fråga nyss

[redigera wikitext]

Hejsan! Frågan du ställde nyss genom att skapa sidan "Wikipedia:Feedback från användarerfarenhet?"kan nog med fördel ställas på Wikipedia:Wikipediafrågor, inte genom att skapa en ny helt ny sida. --MagnusA 9 juli 2010 kl. 20.44 (CEST)[svara]

Afganistan

[redigera wikitext]

Vid din redigering [3] så försvann kanske lite mer än avsett? 0nomato 29 juni 2011 kl. 06.26 (CEST)[svara]

Tack för påpekandet. Jag förstår inte hur det kunde bära sig till på det sättet. Har försökt återställa det hela som det var tänkt. Hoppas jag lyckats. Kolla gärna!
82.182.149.179 29 juni 2011 kl. 07.26 (CEST)[svara]

Kinesisk kvart

[redigera wikitext]

Hej! Kan du källbelägga artikeln Kinesisk kvart? Jag försökte hitta källor på Internet, men fick inte upp något alls när jag sökte på begreppet. Dessutom bör det framgå när i äldre tid begreppet användes. MVH 78.69.163.26 29 maj 2012 kl. 03.12 (CEST)[svara]

Raderad artikel.

[redigera wikitext]

Hej! Jag raderar Adekvat, som är en ordboksartikel och passar bättre på Wiktionary. Med vänlig hälsning. Sjunnesson (disk) 27 juli 2012 kl. 16.23 (CEST)[svara]

Noterar din synpunkt. Du får gärna för mig flytta informationen till Wiktionary. Men låt inte kunskap gå förlorad genom att bara radera. Någon kan vilja berika sitt ordförråd.
82.182.149.179 27 juli 2012 kl. 21.03 (CEST)[svara]
Ordet 'adekvat' finns redan på Wiktionary. Se Wiktionary/adekvat. Sjunnesson (disk) 28 juli 2012 kl. 13.32 (CEST)[svara]
OK, ärendet avslutat.
82.182.149.179 29 juli 2012 kl. 00.29 (CEST)[svara]

Nödsignal med morsekod

[redigera wikitext]

I Morsealfabetet#Navigeringsinformation uppger du (eller någon annan med IP-adressen) att H används som nödsignal. Det du varifrån den uppgiften kommer? Jag antar att den är föråldrad, men om den gällt någonstans i tiderna vore det intressant att notera. --LPfi (disk) 22 augusti 2012 kl. 19.35 (CEST)[svara]

Det är närmast hämtat från egna anteckningar om morsealfabetet, som jag samlat på under många år. Varifrån jag ursprungligen hämtat det, kommer jag nu inte ihåg, och jag gjorde aldrig, den gången i tidernas begynnelse, någon anteckning om källan. Tyvärr. Om jag nu sent omsider kan få fram det ska jag naturligtvis komplettera. Ska forska. Hjälp mig gärna. De andra koderna ovanför kommer från samma källa. Att exv • • • fortfarande gäller kan lätt konstateras om man tittar och lyssnar ett slag på skärgårdsbåtarna vid Saltsjön i Stockholm. T v får väl mallen om ifrågasatt uppgift stå kvar tills klarhet skapats.
82.182.149.179 22 augusti 2012 kl. 19.58 (CEST)[svara]
En del av ljudsignalerna (bl.a. E, I och S) finns i sjövägsreglerna (S dock utan "full"). Det har antagligen funnits en mängd regionala system som man försökt sammanjämka där, och system för lokalt bruk eller för speciella ändamål finns säkert fortfarande. H som nödsignal är omöjlig för att • • • • • anges betyda osäkerhet vad gäller den andres avsikter och lätt kunde sammanblandas. Jag tror inte jag har lämpliga källor för de signaler du angivit, men det vore roligt att få dem förklarade. Det skulle säkert finnas material för en egen längre artikel om ljudsignalernas historia. --LPfi (disk) 23 augusti 2012 kl. 12.33 (CEST)[svara]
Var har du fått osäkerhetssignalen  • • • • •  ifrån? I "min lista" finns ━ ━ (M) angiven som ovisshetssignal, och det kan knappast misstolkas som nödsignal, om nu den skulle vara  • • • • . Kan man inte tolka osäkerhet och ovisshet som (ungefär) samma sak? Ungefär Jag vet inte/förstår inte, alltså.
   Full maskinstyrka är nog en bra indikation, ty det signalerar att även om flytetyget faktiskt rör sig framåt så försöker man bromsa allt vad farkosten förmår. Alternativt Pass på, det kan strax bli mycket vågor. En annan sak är naturligtvis om befälhavaren vill "backa lite snällt" och inte röra upp för mycket vågor. Det kan ju också vara aktuellt i vissa situationer. Ytterligare belysning av dessa subtiliteter välkomnas.
82.182.149.179 24 augusti 2012 kl. 17.08 (CEST)[svara]
De ljudsignaler jag känner till är de som föreskrivs av sjövägsreglerna (det är möjligt att ytterligare enflaggssignaler har motsvarighet som ljudsignal, och dem har jag visst hum om). Förutom E, I och S nämns T (varning m.m.) G, Z och C (omkörning) samt vid nedsatt sikt T, M, D, B och H. H används av lots vid nedsatt sikt (dimma). Därtill finns signaler med skeppsklocka och gonggong. S betyder "Min propeller arbetar för back".
De fem korta nämns i regel 34 punkt d: "När fartyg i sikte av varandra närmar sig varandra och det ena fartyget av någon orsak ej förstår det andra fartygets avsikter eller åtgärder eller är tveksamt huruvida det andra fartyget vidtar erforderliga åtgärder till undvikande av kollision, skall det omedelbart tillkännage sin tveksamhet genom att i hastig följd avge minst fem korta signalljud med visslan."
Signalerna förklaras inte i termer av morsebokstäver, men jag antar att åtminstone en del av dem härletts från sådana.
--LPfi (disk) 24 augusti 2012 kl. 19.33 (CEST)[svara]
Vilken författning stöder du dig på när du säger sjövägsreglerna? (i vilket dokument står t ex regel 34?) Något i Sjöfartverkets författningssamling (SJÖFF) eller något från Transportstyrelsen (TSFF), som ju på senare tid övertagit en del av Sjöfartverkets uppgifter
   Du nämner T, M, D, B. Dessa finns upptagna i Marin telegrafering. Hur förhåller sig tolkningen där till det som du hämtat från sjövägsreglerna? G finns i listan över isbrytarverksamhetens signaler och är en uppmaning att följa isbrytaren, inte omkörning. Z och C har jag ingen kännedom om, vad har de för exakt betydelse i fråga om omkörning? Eller gäller din notering om omkörning kanske bara C? Vad är då Z?
   Beträffande tveksamhetssignalen noterar jag att du skriver minst 5 korta signalljud; det är en viktig notering. Ju fler korta som avges, desto mindre risk för förväxling med de 4 korta vår diskussion började med.
   Vad betyder H i lotsverksamheten?
   Ang full maskinstyrka och varierande lydelser angående reverserad gång kan det naturligtvis vara så att definitionerna officiellt modifierats då och då. Det är då av historiskt intresse att fastställa när och i vilket forum detta överenskommits. Kan du bidra med någon information om detta?
   Observera f ö att både 4 korta och 5 korta finns bland isbrytarsignalerna. Jag ser en konflikt i tolkningarna "ovisshet" resp "lystring," det är knappast samma sak. Hur ser du på den saken?
82.182.149.179 26 augusti 2012 kl. 06.04 (CEST)[svara]
Med "sjövägsreglerna" menar jag IMO:s internationella sjövägsregler till förhindrande av kollisioner till sjöss (1972). De finns med i Sjötrafikföreskrifter m.m., som tidigare utgavs av Sjöfartverket, nu av Jure förlag, och i Båttrafikreglerna, motsvarande föreskriftssamling i Finland.
Signalerna verkar ha helt olika betydelse i artikeln och i sjövägsreglerna (som nog måste uppfattas som auktoritativa). Isbrytarsignalerna gäller i speciell kontext och andra betydelser kan antagligen gälla utan risk för förväxling. Det gäller mer eller mindre alla signaler. Vid gång i is där isbrytare kan behövas kan man anta att alla fartyg i närheten känner till att speciella regler gäller (eller inser det efter de första signalerna).
Omkörningssignalerna:
c. När fartyg är i sikte av varandra i en trång farled skall:
  1. ett fartyg, som har för avsikt att gå om ett annat fartyg, i överensstämmelse med regel 9 e. mom. 1) tillkännage sin avsikt med följande signaler med visslan:
    • två långa signalljud följda av ett kort med betydelse: "Jag avser att gå om er på er styrbords sida"
    • två långa signalljud följda av två korta med betydelse: "Jag avser att gå om er på er babords sida"
  2. det upphunna fartyget, om det avser uppträda i överensstämmelse med regel 9 e. mom. 1), tillkännage sitt samförstånd genom att avge följande signal med visslan:
    • ett långt, ett kort, ett långt och ett kort signalljud i nämnd ordning.
Kommentar: Uttytt som morsekod blir C på engelska = "see, I see", ett vanligt förekommande trafikmeddelande telegrafister emellan, d v s förstått.
82.182.149.179 5 september 2012 kl. 03.27 (CEST)[svara]
Lotsning (regel 35 ­– Ljudsignaler vid nedsatt sikt):
k. Lotsfartyg som är i lotsningstjänst får förutom signaler som föreskrivs under a., b. eller g. avge igenkänningssignal, bestående av fyra korta signalljud.
Reglerna har säker ändrats historiskt. Det vore intressant med en genomgång, men jag har ont om källor för de äldre betydelserna. I viss mån kan det också vara frågan om regler för inre farvatten, som kan variera mellan olika hamnar och farvatten (floderna och kanalerna i Väst- och Centraleuropa har t.ex. ett omfattande eget regelverk). Då är det ju oftast frågan om att man ger en mer specifik betydelse för en viss signal eller en variant av signalen, eller inför en signal som inte lätt kan förväxlas.
--LPfi (disk) 26 augusti 2012 kl. 12.09 (CEST)[svara]

Precis som LPfi påpekar kan det finnas diverse signaler med synnerligen lokal användning, t ex begäran om broöppning. Särskilda sjövägmärken finns om sådant, exv i Sjöfartsverkets Författningssamling SJÖFS 2007:19, bilaga 3, märke S301 med tilläggstavla bilaga 5, märke S512. Denna författning ingår som en del (2007_19.pdf) i en jättesamling på 92 Megabyte (i packad form!), som kan hämtas på Internet från Sjöfartsverket [[4]]
   Det finns tydligen mycket som skulle kunna/borde dras fram ur historiskt mörker och berika WP-artikeln med. Jag ska fortsätta med de godbitar jag kan få fram och föreslår du bidrar med det du kan få fram (inte bara här på diskussionssidan, utan även direkt i artikeln), så kan WP-artikeln till slut bli riktigt bra. Jag tror f ö att svenska WP:s artikel om Morsealfabetet redan nu är bland de mest utförliga i WP-världens olika språkversioner, och har sett den citerad flera gånger i olika sammanhang. Det är roligt.
82.182.149.179 5 september 2012 kl. 03.27 (CEST)[svara]

Bildtexter i fetstil

[redigera wikitext]

Hej! Jag har sett att du ändrat till fetstil i bildtexter. Jag vet att tidningar har det, men Wikipedia brukar inte det. Det stjäl uppmärksamhet från brödtexten och Wikipedia är i första hand en encyklopedi, så jag rekommenderar att du inte gör det i fortsättningen. /Kyllo (disk) 10 december 2012 kl. 12.31 (CET)[svara]

Hej! Ber om ursäkt för den felaktiga länken till Patent- och registreringsverket, men även det svenska verket skrevs "Kongl." vid den här tiden så ditt förtydligande var viktigt. Vänligen, Rex Sueciæ (disk) 15 december 2012 kl. 06.15 (CET)[svara]

Ursäkten godtas. F ö tack för RogerRogers. Förlagan var otydlig och svårläst.
82.182.149.179 16 december 2012 kl. 07.21 (CET)[svara]

Fasta blanksteg

[redigera wikitext]

Hej! Du har lagt in en mängd fasta blanksteg (&nbsp;), bland annat i artikeln Amning, mellan referenser. Det är inte praxis att göra så. Vänligen, Rex Sueciæ (disk) 28 december 2012 kl. 08.06 (CET)[svara]

Då får vi lov att göra det till praxis! När det kommer flera referenser intill varandra utan blanksteg emellan blir det svårläst. Dessutom, om en grupp samhörande referenser kommer kritiskt nära en automatisk radbrytning, riskerar man att början av en grupp hamnar i slutet av en rad och resten ensamt i början på nästa rad, med risk att läsaren missar slutet. När ett kritiskt fall inträffar kan man inte veta, utan det styrs helt och hållet av hur läsaren har ställt in sin skärmvisning. Med hårt blanksteg kan gruppen hållas samman.
82.182.149.179 28 december 2012 kl. 16.46 (CET)[svara]
Ja, jag håller delvis med dig, men då får du ta upp frågan till diskussion först, till exempel på Bybrunnen om du vill införa en ändring. Vänligen, Rex Sueciæ (disk) 28 december 2012 kl. 21.17 (CET)[svara]

Återställd artikel

[redigera wikitext]

Jag har återställt artikeln. Försök gärna lägga till några fler källor så ökar chansen att den får vara kvar. - Tournesol (disk) 8 mars 2013 kl. 07.32 (CET)[svara]

Tack! Jag jobbar vidare.
82.182.149.179 10 mars 2013 kl. 01.26 (CET)[svara]
Mycket snällt gjort av dig, Tournesol att du återställde artikeln Theodore Roosevelt McElroy. Instämmer i uppmaningen Tournesols: Försök gärna lägga till några fler källor så ökar chansen att den får vara kvar. Märkligt att det saknas en artikel om denna personen på engWikipedia, inte ens på samlingslistan för McElroy, http://en.wikipedia.org/wiki/McElroy! Mvh --Allexim (disk) 13 april 2013 kl. 08.59 (CEST)[svara]
På engelska WP nämns dock Ted McElroy i följande artiklar, men endast i förbigående:
  • Words per minute [5]
  • Morse Code [6]
82.182.149.179 18 april 2013 kl. 22.59 (CEST)[svara]

Hallåj!

Jag har ställt några frågor på Diskussion:Mjölke (växt)#Sparning av enkelt tillägg fungerar inte. Nirmos (disk) 26 september 2013 kl. 09.38 (CEST)[svara]

Svar finns på Diskussion:Mjölke (växt)#Sparning av enkelt tillägg fungerar inte.
82.182.149.179 30 september 2013 kl. 05.39 (CEST)[svara]

Kaveldunssläktet

[redigera wikitext]

Kan Du lösa problemet enl mitt inlägg på diskussionssidan till artikeln Kaveldunssläktet? D v s vilken art användes "textilt"? 81.224.253.60 5 november 2013 kl. 03.57 (CET)[svara]

Jag har nu noterat en källa i Diskussion:Kaveldunssläktet. Saken är så pass intressant att det borde finnas omskrivet på åtskilliga andra ställen också. Kanske i någon av Nordiska museets skrifter. Föreslår att du forskar i dess årsskrifter Fataburen för mera info.
82.182.149.179 5 november 2013 kl. 04.55 (CET)[svara]
Tack skall Du ha! Jag skall se i Fataburen och i Kulturens årsbok. Den här användningen verkar ha varit socialt ganska spridd enl vad jag förstått och inte bara begränsad till allmoge. Hälsningar! 81.224.253.60 5 november 2013 kl. 05.04 (CET)[svara]

Hej, har du någon källa på att ASA någonsin tillverkats på annat sätt än syntetiskt? Ulltand (disk) 14 november 2013 kl. 22.55 (CET)[svara]

Nej. Meningen kanske bör justeras lite för att undvika förvåningar. Hjälp mig gärna hitta på bättre formulering.
82.182.149.179 16 november 2013 kl. 01.29 (CET)[svara]
Har ändrat formuleringen. Vad tycker Ulltand (och andra) om den nya lydelsen?
82.182.149.179 16 november 2013 kl. 19.54 (CET)[svara]

Ribes alpina

[redigera wikitext]

Se Diskussion:Ribes alpina. Mvh Höstblomma (disk) 16 november 2013 kl. 10.02 (CET)[svara]

Registrering

[redigera wikitext]
Tack för dina bidrag! Du vet väl att du kan registrera dig?

Välkommen till Wikipedia och tack för dina bidrag! Wikipedia är ett flerspråkigt projekt för ett fritt uppslagsverk byggt av sina användare. Du vet väl att du kan registrera ett användarkonto? Om du registrerar dig och loggar in får du ett användarnamn som kan användas globalt på Wikipedia och systerprojekt, istället för en IP-adress. Det innebär att du både kan vara mer anonym och minimera risken att bli förväxlad med andra. Då får du även tillgång till fler funktioner och inställningsalternativ. Att skapa ett användarkonto är naturligtvis helt kostnadsfritt. Fortfarande inte övertygad? Se fler anledningar till varför du bör skapa ett konto! Om du trots allt inte vill registrera dig, går det naturligtvis bra att fortsätta som oinloggad. Alla goda bidrag är viktiga.


Se även: Introduktion Vanliga frågor Ställ en fråga om Wikipedia

(Don't you speak Swedish? Click here, please)

Lixer (diskussion) 8 december 2013 kl. 09.33 (CET)[svara]

Hej. Tveksam över ditt tillägg. Står det verkligen så där du hämtat referens? Aldrig hört talas om att man i Skåne skulle säga "ajn", möjligtvis "ejn" eller "äjn". Däremot säger man "ajn" på Gotland! GOD JUL! --Christian47 (disk) 24 december 2013 kl. 01.08 (CET)[svara]

Står faktiskt så i den referens som finns angiven i tabellen, t o m specificerat Bjäre härad, som ju ligger i Skåne. Se själv: AJN 2, högerspalten [7].
82.182.149.179 24 december 2013 kl. 01.32 (CET)[svara]

Fjällöring

[redigera wikitext]

Hej, jag har kommenterat på Diskussion:Fjällöring. Det är väldigt bra och roligt att du vill bidra med kunskap om äldre och dialektala namn på växter och djur. Ett förslag för att underlätta rent praktiskt för alla är dock att du inte lägger upp artiklar för djuren under dessa namn, utan omdirigerar dem till nutida och mer "officiella" namn. Genom ett botprojekt finns idag artiklar om de flesta arter redan i Wikipedia, och vi brukar försöka undvika dubblettartiklar. Många användare som är särskilt intresserade av djur kan för övrigt hittas i Wikipedia:Projekt djur, och på diskussionssidan där kan du fråga om hjälp med djurartiklar om du behöver det.

Problem med klotterfiltret slipper du om du skapar ett konto. MVH Höstblomma (disk) 8 januari 2014 kl. 17.43 (CET)[svara]

  1. Enligt BioLib.cz [8] som jag angett som källa i artikeln synes S punctatis vara godkänt namn. Det är också det som Rietz använder i Svenskt dialektlexikon [9]. Vilket "nutida/officiella namn" skulle vara relevant som mål för en omdirigering?
  2. Naturligtvis håller jag med om att dublettartiklar bör undvikas. Svenskspråkiga WP verkar dock ha ett artikelhål på fjällöring: varken Höstblomma eller jag har ju hittat något. Då är det väl bra med det artikelfrö jag sått? Som de som vet något om denna art kan fylla på?
    82.182.149.179 8 januari 2014 kl. 19.14 (CET)[svara]
På BioLib är S. punctatus listat som synonym till Thymallus thymallus. Det betyder i korthet att det är Thymallus thymallus som är nu gällande namn. Jag ser att Nordelch förklarat lite utförligare på diskussionen för fjällöring, och tar upp att S. punctatus förutom att det är ett äldre namn är synonym för två olika arter.
Man får nog räkna med att vetenskapliga namn i Svenskt dialektlexikon kan vara föråldrade, den är ju från 1800-talet. Höstblomma (disk) 8 januari 2014 kl. 21.23 (CET)[svara]

Tankstreck

[redigera wikitext]

Hej! Jag ser att du lagt in långt tankstreck i flera artiklar. Det ska aldrig användas i svenska. I de fall då tankstreck bör användas, så ska man använda vanligt tankstreck, som även det är längre än tecknet som man får fram genom att trycka på minus-tangenten. Men det allra vanligaste är att det ska vara ett vanligt streck som man får fram genom att trycka på minus-tangenten. Svensson1 (diskussion) 10 maj 2014 kl. 09.21 (CEST)[svara]

Mjae. Det finns i o f s fler streck än så att välja på, bl a det matematiska minustecknet. Anledningen till mitt val är att just "—" är lätt att åstadkomma på mitt tangentbord; andra varianter kräver letande bland specialtecken, eller att jag måste memorera en numerisk adress. Dessutom är det så, att det vanliga bindestrecket använt på annat ställe än som signal till radbrytning (exempel Anna-Lisa, Karl-Erik, Dala-Floda) inte bör radbrytas). Andra streck av varierande längder skall inte vara signal till radbrytning.
Kort tankstreck – är också lätt att skriva på mitt tangentbord, men det är ofta alltför likt bindestrecket -. Resultatet kan variera allt efter den stil (felaktig benämning typsnitt) man har valt för läsningen.
Var i praktiken det blir radbrytning i WP beror på hur användaren ställt in storleken på sin skärm vid läsningen och det ligger utanför WP:s vetskap och kan ej styras av WP.
Man kan i o f s laborera med s k hårda (nödvändiga) bindestreck, men det filtret fungerar inte alltid när meningen är tankstreck. Rent typografiskt är det framför allt osnyggt med ett futtigt bindestreck, när man menar tankstreck.
Skulle det vara omöjligt för dig att acceptera "—", när man menar tankstreck eller "pratminus"?
82.182.149.179 13 maj 2014 kl. 00.47 (CEST)[svara]
För mig skulle det vara omöjligt att acceptera, tankstreck eller "pratminus" syftar nämligen enbart på "–", medan långt tankstreck syftar på "—". Långt tankstreck används nästan aldrig i svenskan, och Wikipedia bör inte vara platsen för att ersätta vanligt tankstreck med långt tankstreck. I stilen/typsnittet som Wikipedia använder tycker jag att tankstreck inte är så likt bindestreck. (Vanligt) tankstreck ges genom att trycka Alt + 0150. Det går även att skriva {{Byt:--}} i redigeringsrutan, det ersätts nämligen med tankstreck när man klickar på Spara sida (fungerar dock inte i redigeringskommentarer). Vänligen, Lixer (diskussion) 13 maj 2014 kl. 09.37 (CEST)[svara]
Ja, det är fel i svenska med långt tankstreck (—) och det ser inte bra ut. Det tecken du kallade kort tankstreck är ett vanligt tankstreck (–), just ett sådant som bör användas. Så det är ju bra att även det är lättillgängligt på ditt tangentbord. I de fall då du är osäker på om tankstreck ska användas, så är det bara att trycka på minus-tangenten (-). Ingen kommer att klaga eftersom det är så många som enbart använder minus-tangenten. Men det är klart att det är ännu bättre att skriva tankstreck där det egentligen ska vara ett sådant. Svensson1 (diskussion) 13 maj 2014 kl. 19.30 (CEST)[svara]
Har nu hittat ett enkelt sätt att skriva det mindre tankstrecket, så jag ska använda det i fortsättningen. I vissa fall, t ex vid angivande av ett intervall, kan som alternativ ellipsis (…) vara lämpligt. Den metoden är f ö vanlig i tyska specifikationer.
82.182.149.179 7 juli 2014 kl. 06.34 (CEST)[svara]

ITA-1 och morse

[redigera wikitext]

Hej IP-nummer! För en tid sedan ifrågasatte du att Baudot-koden i en tidig version skulle kallats ITA-1 med påståendet att detta är morsealfabetet. Uppgiften om att ITA-1 = morse visar sig vara tillagd av dig (eller åtminstone detta IP-nummer) 2005, och finns inte på någon av de större språkversonerna av WP, och inte i någon källa till artikeln. Som du kan se på Diskussion:Baudot-koden och Diskussion:Morsealfabetet finns det tydliga belägg för att ITA-1 mycket riktigt är en tidig version av baudotkoden, så därför undrar jag varifrån du fått att morsealfabetet heter ITA-1, för detta är av allt att döma en felaktig uppgift. Jag passar också på att peka på Wikipedia:Trovärdiga källor! Hälsningar, Tomas e (diskussion) 20 juni 2014 kl. 18.28 (CEST)[svara]

Ska leta i gamla papper efter källan, men det kan ta en tag, innan jag (förhoppningsvis) hittar den. Återkommer i sinom tid.
82.182.149.179 7 juli 2014 kl. 06.40 (CEST)[svara]

Hejsan!

Jag har svarat på Diskussion:Humleblomster. Allt gott! Nirmos (diskussion) 27 juli 2014 kl. 08.42 (CEST)[svara]

Har försökt följa ditt råd där, men det fungerar inte. Fällan slår igen. Att bara trycka igen står visserligen i filtrets varningsruta, men det gäller inte. Kanske rätt så, eftersom en klottrare då skulle kunna påstå sig vara seriös och kunna smita förbi filtret. Därför borde den uppmaningen strykas i varningsrutan.
Skulle du kunna hjälpa till att få bidraget på plats?
82.182.149.179 27 juli 2014 kl. 19.54 (CEST)[svara]
Har även försökt ge LittleGun en kommentar på Humleblomst-diskussionssidan, men det är som förgjort. Klotterfiltret är förhäxat, Hjälp!
 82.182.149.179 27 juli 2014 kl. 20.51 (CEST)[svara]
Problemet är att du lämnar redigeringsläget och försöker igen. Det fungerar inte. Du måste trycka på "Spara" på precis samma sida som varningen visas. (Du måste eventuellt scrolla ned för att se "Spara"-knappen eftersom varningen hamnar högst upp.) Här är ditt diskussionsinlägg från 19:36
Att bara trycka igen står visserligen i filtrets varninghsruta, men det fungerar inte. Kanske rätt så, eftersom en klottrare då skulle kunna påstå sig vara seriös och kunna smita förbi filtret. Därför borde den uppmaningen strykas i varningsrutan
Angående b-ordet, så kan tolkningen vara olika i olika dialekter. I "östlig mälardalsdialekt", dit jag hänför mig, betyder inte b-ordet penis utan närmast "pung med innehåll".
Ska se om förnyat sparaförsök lyckas. Om ej återkommer jag här.
och här är ditt diskussionsinlägg från 20:46
Runda ord kan ha olika tolkning i olika dialekter, I "östlig mälardalsdialekt", dit jag bekänner mig, betyder b-ordet inte penis utan närmast "pung med innehåll".
Nirmos (diskussion) 28 juli 2014 kl. 06.39 (CEST)[svara]

Förgreningssidor

[redigera wikitext]

Hej 82.182.149.179! Jag såg att du skapade Kasgubbe som hänvisar till två sidor. För att allt ska gå bra när man skapar en sida med hänvisningar till flera olika sidor (dvs man skapar en förgreningssida) behövs det att man lägger in mallen {{förgreningssida}} (se hur jag gjorde i denna redigering). Detta så att Wikipedia märker att det är just en förgreningssida och inte en vanlig sida med innehåll. Allt gott och hoppas du har fortsatt trevligt redigerande. Dieselmotorvagnar (till stationen) 31 augusti 2014 kl. 01.54 (CEST)[svara]

Javisst, det vet jag ju. Glömde bara. Tack för påpekandet.
82.182.149.179 31 augusti 2014 kl. 02.00 (CEST)[svara]

Jag förstår inte helt vad denna länken gör i artikeln om kirskål. (Se redigering) Hubba (diskussion) 15 september 2014 kl. 19.15 (CEST)[svara]

Jag förmodar att länken hamnade där av misstag. Har plockat bort den nu. Hubba (diskussion) 20 december 2014 kl. 11.41 (CET)[svara]

Lågfärg magnesiumsulfat

[redigera wikitext]

Användare 82.182.149.179, du skriver 2007-10-13 00.44 att magnesiumsulfat ger grön lågfärg. Varifrån har du fått det? Har du referens(er)? När jag söker i diverse litteratur om lågfärg hittar jag inget om att magnesium ger grön färg eller någon annan lågfärg. På diskussionssidan för magnesiumsulfat efterlyser 2011-03-06 22.41 även användare 83.254.18.61 källa för påståendet. --Stenallan (diskussion) 20 juli 2016 kl. 21.08 (CEST)[svara]

Detta är en diskussionssida för en användare som inte har loggat in, och som därför identifieras av Wikipedia genom sin IP-adress. En IP-adress kan delas av flera personer vilket kan innebära att du får meddelanden här som inte är riktade till dig.