Vanlig hjortråtta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vanlig hjortråtta
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Peromyscus maniculatus.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
FamiljHamsterartade gnagare
Cricetidae
UnderfamiljNeotominae
SläkteHjortråttor
Peromyscus
ArtVanlig hjortråtta
P. maniculatus
Vetenskapligt namn
§ Peromyscus maniculatus
AuktorWagner, 1845
Utbredning
Peromyscus maniculatus range map.png
Hitta fler artiklar om djur med

Vanlig hjortråtta (Peromyscus maniculatus) liknar råttor eller möss men den räknas till familjen hamsterartade gnagare. P. maniculatus och några andra arter i samma släkte är de allra mest förekommande däggdjuren i Nordamerika.

I vissa regioner kan de överföra en sorts hantaanvirus, särskild sorten Sin nombrevirus är fruktade.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Med en kroppslängd mellan 7 och 11 centimeter är djuret jämförelsevis litet. Svanslängden varierar beroende på utbredningsområde mellan 5 och 11 centimeter. Vikten ligger mellan 10 och 25 gram. Individer som lever i skogar är större och har längre extremiteter och svans än individer på gräsmark. Denna hjortråtta har stora mörka ögon och stora öron som är glest täckt med hår. Pälsen är på ovansidan grå- till rödbrun, buken och extremiteter är vita. Även svansen är delad i en mörk ovansida och en vit undersida. Färgarna är tydlig avgränsade från varandra.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Vanlig hjortråtta förekommer från Alaska och norra Kanada över stora delar av USA till södra Mexiko (delstat Oaxaca). Angående habitat är den mycket variabel, den lever i skogar, på gräsmark, i bergstrakter och i öknar. Den största populationen finns i prärien, i buskland och i öppna skogar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arten vistas främst på marken men har bra förmåga att klättra. Den är aktiv på natten och vilar på dagen i självbyggda bon. I prärien ligger bon ofta underjordisk, i skogar ofta på träd. Hjortråttan använder även fågelbon som lämnads av fåglarna. Individerna lever i grupper som vanligen består av en hanne, flera honor och deras ungar. Under vintern finns ofta tio eller mer individer i samma bo som värmer sig ömsesidig.

Arten är allätare och livnär sig av olika växter och djur. Födan utgörs till exempel av frön, frukter, blommor och nötter samt av insekter och ryggradslösa djur. Den vanliga hjortråttan samlar föda för den kalla årstiden men håller ingen vinterdvala.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Djuret förökar sig särskilt bra, i laboratorium fick de upp till 14 kullar per år. Vid varmt väder parar sig hjortråttor med tre till fyra veckors mellanrum. Dräktigheten varar i 20 till 30 dagar och sedan föds en till elva (oftast 4 till 6) ungar. Ungarna öppnar ögonen efter 2 veckor och dias 25 till 35 dagar. Efter 35 till 49 dagar är de könsmogna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 30 augusti 2009.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999, ISBN 0-8018-5789-9
  1. ^ Peromyscus maniculatusIUCN:s rödlista, auktor: Linzey, A.V. 2008, besökt 13 september 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]