Vattenur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vattenur eller klepsydra (eller klepshydra) är en av de tidigaste tidmätarna och användes redan omkring 1500 före vår tideräkning i det forntida Egypten och Kina. Tidens gång mättes genom att vatten i ett kärl tappades av och nivån sjönk.

Ordet klepsydra kommer ursprungligen från grekiskan och betyder direkt översatt "vattentjuv". Det är en sammansättning av orden kleptein ("att stjäla") och hydōr ("vatten")[1]. Den grekiske naturfilosofen Empedokles använde en sådan för att påvisa att det man vanligen kallar tomrum är fyllt av luft. Om man sänker ner ett kärl i vatten så att luften i det inte kan tränga ut kan vatten heller inte tränga in[2].

Moderna vattenur är snarare konstverk än tidmätare. Den franska konstnären och före detta fysikern Bernard Gitton har skapat ett antal vattenur som utsmyckning i olika delar av världen, bland annat det i Europa-Center i Berlin. Detta ur är 13 meter högt och visar tiden i två kolonner för timmar respektive minuter[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Merriam-Webster online”. Merriam Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/clepsydra. Läst 5 augusti 2012. 
  2. ^ Sagan, Carl. Kosmos 
  3. ^ ”Uret där tiden flyter”. Ny Teknik. http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article3130.ece. Läst 5 augusti 2012.