Vita Hästen

Från Wikipedia
Version från den 8 januari 2018 kl. 15.57 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6.1))
För ishockeylaget, se HC Vita Hästen.
Max Hansen som Leopold i Vita Hästen på Oscarsteatern

Vita hästen[1] (tyska: Im weißen Rößl), även kallad Värdshuset Vita Hästen[2], är en österrikisk operett i tre akter från 1930. Den är komponerad av Ralph Benatzky och har ett libretto av komponisten tillsammans med Eric Charell och Hans Müller. Texten är baserad på ett äldre lustspel, Im weißen Rößl av Gustav Kadelburg och Oscar Blumenthal. Operetten har också musikinslag av Robert Stoltz, Bruno Granichstaedten och Robert Gilbert.

Operetten hade urpremiär på Großes Schauspielhaus i Berlin den 8 november 1930 med Max Hansen som Leopold och Camilla Spira som Josepha.

Handlingen utspelar sig på värdshuset "Vita Hästen" i Österrike där kyparen Leopold är hemligt förälskad i värdshusvärdinnan Josepha. Operetten fick snart franska och engelska versioner. En Londonproduktion 1931 gick 651 gånger i följd och en uppsättning på Broadway 1936 gick 233 gånger. Operetten var förbjuden i Tyskland under nazitiden då flera av upphovsmännen var av judisk härkomst. Den har filmatiserats sex gånger.[3]

Operetten i Sverige

Sverigepremiär blev det på Hippodromen i Malmö 1931. Sedan gick den på Vasateatern 1932 med Gösta Ekman som Leopold, men utan framgång.

Oscarsteatern fick en påbörjad uppsättning med Ernst Rolf i huvudrollen läggas ned på grund av Kreugerkraschen. Oscarsteatern gjorde ett nytt försök 1935 med gästpel Max Hansen i huvudrollen. Därmed fick Vita Hästen sitt svenska genombrott och till succén bidrog en fyndig svensk manusbearbetning av Kar de Mumma. Fabrikschefen Giesecke hade Kar de Mumma gjort om till fabrikör Fritjof Blomkvist som spelades av Thor Modéen och Josepha Vogelhuber spelades av Margit Rosengren. Leopold blev för övrigt en paradroll för Max Hansen, som spelade den 3000 gånger under sin karriär. Oscarstearn gav ytterligare uppsättningar 1948 även då med Max Hansen och 1976 då Jackie Söderman regisserade med det komiska paret Stig Grybe och Inga Gill i huvudrollerna. Max Hansen återkom 1950 i en föreställning på Malmö stadsteater.

Därefter har Nils Poppe spelat Leopold tre gånger: på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1971 och 1986 och i en uppsättning på Malmö stadsteater 1977. Den har även satts upp på Säffleoperan med Thore Skogman i huvudrollen och på Nöjesteatern i Malmö, där Jan Malmsjö firade triumfer i kyparrollen. En krogversion gjordes på Trädgårn i Göteborg med Peter Harryson, Inga Gill och Kim Anderzon i huvudrollerna och den har gått som sommarteater 2010 på Gunnebo slott i Mölndal med Claes Malmberg, Charlotta Huldt-Ramberg, Ola Forssmed, Stefan Ljungqvist och Eva-Lotta Ohlsson i rollerna.

Roller

  • Josepha
  • Leopold, kypare
  • Gustl, piccolo
  • Dr. Siedler, advokat
  • Willem Giesecke, fabrikschef
  • Ottilie, hans dotter
  • Sigismund Sulzheimer, vacker
  • Franz Joseph II, kejsare
  • Hinzelman, professor
  • Klärchen, hans dotter

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Noter

Källor