Claes Malmberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Claes Malmberg
Claes Malmberg i oktober 2014.
Claes Malmberg i oktober 2014.
Född Clas-Peder Malmberg
8 april 1961 (55 år)
Sverige Göteborg
Maka Caroline Brunell (1991-1996)
Fatima Malmberg Rainey
Betydande roller

IMDb SFDb

Claes Malmberg, folkbokförd Clas-Peder Malmberg, född 8 april 1961 i Göteborg,[1] är en svensk skådespelare och ståuppkomiker.[2]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Malmberg blev rikskänd för sin rollfigur Ronny Jönsson. Han gick sedan över till att turnera som ståuppkomiker och slog sig då ihop med Lennie Norman. Tillsammans gjorde de en större föreställning och TV-programmet Måndagsklubben (som senare blev Onsdagsklubben) på Kanal 5 med Caroline Giertz som programledare. Emellanåt medverkar han i TV-satiren Parlamentet. Malmberg har även breddat sig som skådespelare. Han var med i Les MisérablesCirkus i Stockholm, AnnieNöjesteatern i Malmö , Little Shop of Horrors och fick en Guldmask för bästa manliga huvudroll i Det våras för Hitler i Anders Aldgårds regi på Chinateatern. Han har medverkat i Astrid Lindgren-filmer som Lotta på Bråkmakargatan och Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt. Han har berättat fräckisar i TV-programmet Pratmakarna, medverkat i dramaserien Saltön och spelat i komediserier som Kusiner i kubik och Pappas Flicka. Han har även synts i TV-underhållningsprogram som Doobidoo, Sing-A-Long och Så ska det låta. Utanför Sveriges gränser har han t.ex. medverkat i den finlandssvenska situationskomedin Falkenswärds Möbler som spelades in i Vasa.

Malmberg har även medverkat i 15 minutes of FAME, kallad "Den första musikalen om dokusåpa-verkligheten", 2006, av Dag Norgård. Han hade då huvudrollen som Mr. Manchini. Mr. Manchin är en man som levt farligt i sina dagar, men som beslutat sig för att tjäna lätta pengar genom att driva ett dansställe som han namngett Madonnas.

Hösten 2008 och våren 2009 var han aktuell i rollen som Max Bialystock i The Producers - Det våras för HitlerChinateatern i Stockholm och hösten 2009 med samma uppsättning på Lorensbergsteatern i Göteborg. De senaste åren har han bland annat spelat på Gunnebo slott utanför Göteborg. Han har haft ett samarbete med regissören Anders Aldgård, som resulterat i flera föreställningar, både vad gäller enmansshower och musikaler.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Malmberg håller på det göteborgska fotbollslaget GAIS och uttryckte i ett TV-program 2006 något skämtsamt att "Tack vare buddhismen och Gais har jag lärt mig att leva med lidandet". I övrigt har han gjort sig känd för sin buddhistiska tro och sin socialistiska övertygelse. Malmberg är en anhängare av det tibetanska folkets kamp för självständighet från Kina, vilket han bland annat manifesterat i SVT:s Debatt som sändes den 10 april 2008.

Malmberg är sedan 2012 bosatt i Bjärred i Skåne.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Malmberg, Clas-Peder
  2. ^ Claes MalmbergSvensk Filmdatabas
  3. ^ ”Maken till fruar”. Musikverket. http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Performance&id=PERF11046&pos=96. Läst 15 juni 2015. 
  4. ^ ”Maken till fruar”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/maken-till-fruar/. Läst 3 september 2015. 
  5. ^ ”Chinateatern”. Revisorn. http://www.chinateatern.se/show/revisorn/. Läst 23 juni 2015. 
  6. ^ Christer Nilsson (8 november 2005). ”Rydberg som bländade häxa”. Kristianstadsbladet. http://www.kristianstadsbladet.se/noje/rydberg-som-blandade-haxa/. Läst 29 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]