Wikipedia:Veckans tävling/Referensutbyte VI

Från Wikipedia


Veckans tävling
Nu har du ännu en gång chansen att ta fram tomten i dig! Ge bort - och få - källor till wikipedia-artiklar. Tillsammans hjälps vi åt med förbättringar.
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Övriga tävlande, minst 50 poäng
Överraskning - deltagarpris
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Söndag och måndag: Redan på söndagen kom tips från två deltagare; Nordelch och SomeCatsKnow. På måndag morgon fixade Nordelch delvis ett tips om artikeln Bolid, och låter andra deltagare bygga på om de vill. Under dagen kom även EstrellaSuecia och Dr Bowser med tips. Dr Bowser antog dessutom tipset från EstrellaSuecia.
Välkomna, allihop, och tack för bidragen!
Tisdag: En lugn dag. Det kom dock en ny deltagare; Sjunnesson, som antog tipset om en stilla natt. Välkommen, Sjunnesson!
Onsdag: Dr Bowser fixade det antagna tipset, och Sjunnesson lade till ett tips.
Torsdag: Dr Bowser fortsatte fixa, denna gång en snart aktuell vinterpratare som SomeCatsKnow tipsat om. En annan fixare denna dag var Sjunnesson, som utökade artikeln om julpsalmen, och sedan antog tipset om en kommande Första dam. Vår tredje fixare; Ternarius, är ny för veckan, och skrev om humlor. Välkommen, Ternarius!
Fredag: Nya tips lades till från Nordelch, EstrellaSuecia, Ternarius och mig. Dr Bowser fortsatte med tips från EstrellaSuecia medan Ternarius både fixade och antog tips från Nordelch.
Lördag: Nytt tips, denna gång från SomeCatsKnow. Dr Bowser fixade antaget tips från EstrellaSuecia, medan Ternarius fixade tips från EstrellaSuecia och Nordelch.
Nu är det inte långt kvar på tävlingsveckan. Jag tittar på den fina blandningen av artiklar som fixats och som tipsats om, och säger (som vanligt) "Heja, heja!" till alla deltagare.
Söndag: Under söndagen var det full fart på Sjunnesson, och artiklarna Jill Biden och Wienerfilharmonikerna fick rejäla utökningar. Även artikeln Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton blev längre. Och så tog veckan slut. Jag tittar på poängen och konstaterar att SomeCatsKnow hamnade på sjätte plats och Dr Bowser på femte. Fyra blev EstrellaSuecia och Nordelch återfinns på tredjeplatsen. Ternarius blev tvåa och segrade gjorde Sjunnesson. Stort grattis till Sjunnesson, och stort tack till alla deltagare! Den största vinnaren blev än en gång Wikipedia, som nu har 13 förbättrade artiklar, varav flera är aktuella och mycket lästa just nu. (Ja, faktiskt är det till och med 13 förbättrade + 1 ny artikel, om jag räknar med Alkaptonuri, som skapades i samband med tävlingen men utanför temat).
Jag hoppas ni tyckte tävlingen var rolig, och att vi ses i någon annan tävling. Priser är nu utdelade. Jag önskar God Jul till er som firar jul, och en Riktigt Trevlig Fortsättning På Veckan till er som inte firar jul.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nästa vecka tävlas det i ämnet Musik. Välkommen att delta även där!

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Mål: Skapa eller utöka Wikipedias artiklar med hjälp av andra deltagare.
  • Tid: 14 - 20 december 2020 för att anta och göra uppdragen. (Obs! du kan dock lägga in uppdrag innan veckan startat.)
  • Tävlingsledare: Zquid
  • Anmälan: Bara skapa en underrubrik med ditt användarnamn under rubriken Deltagare och skriv in vad du har gjort.
  • Poäng: Du räknar själv ut dina poäng och ger samma poäng åt deltagaren som gav tipset. (undantag tävlingsledaren) Behöver du hjälp med poänguträkningen, skriv det på diskussionssidan
  • Pris: Vinnaren får . Övriga som når minst 100 poäng får och övriga som når 50 poäng får .
  • Vinnare:

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Nu är det åter dags för en Veckans tävling med temat Referensutbyte. Du kan ta temat som en utmaning - för här begränsas urvalet artiklar att förbättra eller skapa av vad andra tipsar om. Å andra sidan får du med tipsen en eller flera källor som redan letats fram. Eller vill du att någon annan ska förbättra och skapa artiklar? Välj en (eller flera), hitta källor och lägg in bland tipsen. Sen nappar förhoppningsvis en medtävlande på förslaget.

I denna omgång av Veckans tävling kan du leta efter andra saker att ge bort, nämligen referenser. Jag arrangerar ännu en gång tävlingen Referensutbyte (som användare Nordelch skapade 2017). Tävlingen liknar i viss mån "Månadens uppdrag" men du får själv bjuda på konkreta tips. Du kan även få tips av andra.

Tävlingen pågår i tre steg:

  1. I första steget ger du ett tips om en artikel som kan skapas eller utökas enligt en eller flera konkreta källor, till exempel ett kapitel av en bok som är tillgänglig över Google books eller en annan webbsida. Observera - skribenterna ska inte behöva ta omvägen över andra språkversioner på Wikipedia för att komma fram till referenserna. Den som ger tipset får länka till rätt rubrik i boken på Google books eller till rätt och fungerande webbplats. (Helst inte en sådan som kommer att sluta gälla inom kort, exempelvis en tv-dokumentär där visningsrätten snart upphör. Jag har ingen regel mot det, men för att artiklarna ska få så långlivade källor som möjligt, är det bra om ni tänker på detta.)
  2. I andra steget antar någon ditt tips eller du antar ett tips som förekommer i listan. Antagna tips ska avklaras inom 2 dygn (dock inom tävlingsveckan). Eftersom det kan vara svårt att hinna med Wikipedia "i dessa tider", ändrar jag tidsgränsen. Antagna tips ska avklaras inom tävlingsveckan.
  3. Efter utökningen får du och den som gav tipset samma antal poäng. Undantaget är tävlingsledaren som bara kan ge tips men som inte får poäng.

I denna omgång av Referensutbyte-tävling råder julyra igen, och här finns tips om julrelaterade artiklar och artiklar om andra saker. Man får lista upp till 10 artiklar i taget. När ett av dina tips blir antaget kan du fylla på med ett nytt. Däremot får man inte anta mer än 2 tips samtidigt.

Jag har letat fram artiklar om sånt som hänt, sånt som är aktuellt och sånt som blir aktuellt framöver. Och även lite andra artiklar som kan vara intressanta. Samt en del med åtgärdsmallar. Men jag ser gärna fler tipsare, och fixare. Vet du någon kort artikel som kan bli längre? Kanske behövs uppdatering eller globalt perspektiv? Eller vill du tipsa om artikelskapande i ämnen där sv-wp har luckor? Välkommen att lägga in i listan. Hittar du något uppdrag du gillar, skynda att fynda...

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 poäng för 100 byte (avrunda uppåt från 51).
  • Minst en av referenserna från tipset ska användas.
  • Denna tävling passar nog bäst för manuellt skrivande - botar får stanna hemma och vila...
  • OBS! Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Välkommen att önska förbättringar och skapande av artiklar! I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av förslag och bilder får varje tipsare lägga in max tio artiklar (listas efter ditt användarnamn, och glöm inte referenserna du "ger bort"), och från denna lista, två bilder i galleriet. Stryk över det som har fixats. Om du lagt in tio tips och något av dessa uppfyllts, kan du lägga in ett nytt.

  1. Tävlingsledaren: Isabell Werth är den mest framgångsrika dressyrryttaren i modern tid, med segrar i bland annat OS. Artikeln kan utökas med hjälp av dessa källor [1], [2], [3], [4], [5]
  2. Tävlingsledaren: Artikeln om Oscarsgalan 2021 kan utökas med information om förändringar i priskategorierna, och andra nyheter, med hjälp av dessa källor [6], [7], [8]
  3. Tävlingsledaren: Artikeln om kortnovellen En julsaga kan bli längre med fakta du hittat här [9] [10], [11], [12]
  4. Tävlingsledaren: Grönkål blev ämne för nyheterna, när efterfrågan (på grund av inställda julbord) var mindre än tillgången. Artikeln kan bland annat ges lite mer globalt perspektiv angående grönkål på matbordet, med hjälp av dessa källor [13], [14], [15]
  5. Tävlingsledaren: Artikeln Julgran kan utökas med information från dessa källor: [16], [17], [18], [19], [20]
  6. Tävlingsledaren: Artikeln om rymdsonden New Horizons kan utökas med information om sånt som hänt, och planerade händelser, från dessa källor: [21], [22]
  7. Tävlingsledaren: Artikeln om pollinering kan utökas med information om olika sorters pollinering och olika pollinerare med hjälp av dessa källor: [23], [24], [25], [26], [27], [28]
  8. Tävlingsledaren: Artikeln om vaccination kan utökas och ges lite mer globalt perspektiv (samt "artperspektiv") med information härifrån: [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]
  9. Tävlingsledaren: Artikeln om Explosionerna i Beirut 2020 är fortfarande i mångt och mycket i "pågående"-läget. Det vore fantastiskt om någon kunde putsa texten och uppdatera fakta. Några källor som kan användas för uppdatering, och utökning är [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43],
  1. Dr Bowser: skriv vidare om Danmarks rikes grundlags historia m.h.a. [44] [45] [46]
  2. Dr Bowser: Fyll på artikeln om Polio med information om symtom och rehabilitering vid postpoliosyndrom kort om här: [47] [48] abstract här: [49] fullängdsartiklar här: [50] [51]
  3. Dr Bowser: utöka artikeln om Linnés Hammarby, den historiska skrivningen finns, men kan ev. utökas efter Nordisk familjebok. Däremot saknas uppgifter helt om flera av museiområdets 14 individuella sevärdheter: [52] Ev. kan det också i förbifarten nämnas att serveringen sedan några år drivs som en filial till Whiteguide-listade Kardemumma: [53]
  1. Sjunnesson: Artikeln om staden Nasaret kan utökas och historieavsnittet kan förses med källor med hjälp av [54] och [55].
  1. EstrellaSuecia: Utöka artikeln om Z-analoger, några källor att ta hjälp av finns här, [här, här och här. Och här finns en lista på fler Z-analoger än de som för närvarande nämns i artikeln.
  2. EstrellaSuecia: Utöka artikeln om Rosie Brennan, med hjälp av intervju, lång och seriös intervju/nyhetsartikel samt kort biografi med raka svar
  1. Ternarius: Använd Artdatabankens artfakta för att utöka artikeln om Gäddnatebock.

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 61 p
  •  Fixat Deltagare1: Solen, +3 875 byte = 39 p
  • Av deltagare2 fixat eget tips Sverige = 22 p
  • Antaget Antaget Deltagare1: Vinter kan utökas enligt Årstiderna (länk till Google books)

Dr Bowser 59 p [redigera | redigera wikitext]

  •  Fixat EstrellaSuecia: Mellersta hjärnartären 3058 byte = 31 p
  •  Fixat SomeCatsKnow: Patricia Tudor Sandahl 2 600 byte = 26 p
  •  Fixat EstrellaSuecia: Källbelägg och utöka gärna artikeln om Homogentisat-1,2-dioxygenas (vilket också gav upphov till alkaptonuri som jag helt skamlöst håvar in poäng för i samma veva) 195 + 4 333 byte = 4528 byte = 45 p = 2 p (ledsen, men urvalet är i denna tävling begränsat till tipsen / Tävlingsledaren)

EstrellaSuecia 61 p [redigera | redigera wikitext]

  • Av Dr Bowser fixat eget tips: Mellersta hjärnartären 3058 byte = 31 p
  • Av Dr Bowser fixat eget tips: Homogentisat-1,2-dioxygenas (vilket också gav upphov till alkaptonuri) 195 + 4 333 byte = 4528 byte = 45 p 195 byte = 2 p (ledsen, men urvalet är i denna tävling begränsat till tipsen / Tävlingsledaren)
  • Av Ternarius fixat eget tips Guldmakrill 2816 byte = 28 p

Nordelch 103 p [redigera | redigera wikitext]

  • delvis  Fixat Tävlingsledare: Bolid, +1 146 byte = 11 p
  • Av Ternarius fixat tips Näckrosbock: 3138 byte = 31 p
  • Av Ternarius fixat tips Carphodactylus laevis: 2947 byte = 29 p
  • Av Ternarius fixat tips Quercus canariensis 3173 byte = 32 p

Sjunnesson 417 p [redigera | redigera wikitext]

SomeCatsKnow 47 p[redigera | redigera wikitext]

Ternarius 153 p [redigera | redigera wikitext]