Zeitgeist (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Zeitgeist [1]
Genre Dokumentär
Regissör Peter Joseph
Producent Peter Joseph
Manus Peter Joseph
Originalmusik Peter Joseph
Klippning Peter Joseph
Produktionsbolag GMP (Gentle Machine Productions LLC)
Distribution CMV Laservision, Peter Joseph
Premiär
1 juni 2007 (2007-06-01) (internet)Speltid 118 minuter
Land USA
Språk Engelska
Budget $ 7 000 (uppskattad)
Uppföljare Zeitgeist: Addendum (2008), Zeitgeist: Moving Forward (2011)
IMDb

Zeitgeist - the movie är en amerikansk pseudodokumentär från 2007. Filmen finns tillgänglig, gratis för nedladdning. Den är enligt upphovsmannen Peter Joseph en samhällskritisk dokumentärfilm, och är även till stor del konspirationsteoretisk. Filmen behandlar konspirationsteorier om vem som egentligen styr USA, och i förlängningen hela världen, samt motiven när det gäller "kriget mot terrorn". Den beskriver även kristendomen och banksystemet som en del av samma påstådda konspiration. Namnet på filmen kommer från det tyska ordet för tidsanda, vilket används som lånord på engelska.

Filmen har fått omfattande kritik.[2][3][4][5][6] Filmskaparen har bland annat kritiserats för att försöka förleda tittaren med påståenden utan källor, felaktigt återgivna citat samt andra typiska propagandatekniker.[7] Kritiker har också påtalat brister i filmens allmänna sanningshalt.[8][9]. I filmen förekommer citat från böcker som Modern Money Mechanics och personliga berättelser från John Perkins och Jacque Fresco, men de används på ett sätt som är missvisande. Dessutom används citat från Eustace Mullins, en känd antisemit och Lyndon LaRouche, grundare till nyfascistiska LaRouche-rörelsen, som om dessa var experter med relevant sakkunskap. I filmen dyker även den antisemitiske, pronazistiske Charles Lindberghs isolationistiska tal från 1941 upp.

Filmens kapitel[redigera | redigera wikitext]

Del 1 - Kristendomen[redigera | redigera wikitext]

I den första delen av filmen jämförs kristendomens Jesus med tidigare gudar, främst Horus. Det mer eller mindre explicita påståendet är att kristendomen bara är en variation på tidigare religioner. Filmen driver den inom forskningsvärlden misskrediterade tanken att Jesus inte var en historisk person, utan en fiktiv skapelse.[10] I filmen hävdas att kristendomen är en dimridå för att dölja en bakomliggande sanning och kontrollera människors tro på verkligheten. Påståenden om kyrkors behov av pengar till sin verksamhet och att religion använts som argument för krigföring, tas också upp.

Del 2 - 11 september-attackerna[redigera | redigera wikitext]

Filmens andra del handlar om 11 september-attackerna och hävdar att staten i USA ligger bakom attackerna. Filmen ifrågasätter att al-Qaida verkligen är en "terroristorganisation" och i vart fall inte hade något avgörande att göra med attackerna. Istället hävdar upphovsmannen till filmen att det finns spår till underrättelsetjänster i Pakistan och USA.

Filmen ställer vidare frågan vad som hände med flygplanet som kolliderade med Pentagon, med påståendet att det inte skulle ha varit något flygplan inblandat alls. Avsnittet fortsätter genom att ifrågasätta alla aspekter av World Trade Centers kollaps efter att två flygplan kolliderat med dem.

Del 3 - Banksystemet[redigera | redigera wikitext]

Tredje delen av filmen heter Don't Mind the Men Behind the Curtain och handlar om internationella banksystem och inkomstskatter. Filmen målar upp bilden av maktens män som ser krig som en inkomstkälla och mäktiga affärsmän som vill ena alla länder i en enda, totalitär stat. Peter Joseph kritiserar ett "ekorrhjul" som centralbanken i USA påstås sätta igång varje gång någon lånar pengar, vilket skulle ge en "inbakad skuld" som gör att centralbanken har en anledning att trycka ännu mera pengar och skapa inflation. Spekulativa kopplingar görs här mellan familjen Rockefeller, en av ägarna av centralbanken och motiven bakom Vietnamkriget, kriget mot Afghanistan och krigen mot Irak.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

En uppföljare med titeln Zeitgeist: Addendum (från 2008) är också tillgänglig för kostnadsfri nedladdning. Den tredje filmen i serien, Zeitgeist: Moving Forward, släpptes den 14 januari 2011, den kom på 20 språk i 60 olika länder.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Zeitgeist (Video 2007) - IMDb”. imdb.com. http://www.imdb.com/title/tt1166827/. Läst 6 september 2014. 
  2. ^ "Zeitgeist: the nonsense", Irish Times, August 25, 2007 Section: Weekend, page 16
  3. ^ Constant, Paul. "Beauty Is Truth.", The Stranger, September 5, 2007 Section: Features.
  4. ^ Frauenfelder, Mark. "Jay Kinney reviews Zeitgeist, the Movie.", Boing Boing, August 6, 2007
  5. ^ Tossell, Ivor. "Rejecting conspiracy thinking keeps it alive and well", The Globe and Mail, August 20, 2007
  6. ^ Marcellus, Jordyn. "Zeitgeist ist 'time ghost' auf Deutsch, ja!", Gauntlet, March 13, 2008
  7. ^ Chapman, Jane (2009). Documentary in Practice: Filmmakers and Production Choices. Polity Press. Sid. 171-173. ISBN 978-0745636122 
  8. ^ ”Zeitgeist, the movie debunked”. ConspiracyScience.com. http://conspiracyscience.com/articles/zeitgeist. 
  9. ^ ”Zeitgeist: Time to discard the Christian story?”. Interview at the Centre for Public Christianity, Sydney, Australia. http://www.publicchristianity.com/Videos/zeitgeist.html. 
  10. ^ Harrison, Dick (2011-04-11). ”Fanns Jesus?”. Svenska Dagbladet. http://blog.svd.se/historia/2011/04/11/fanns-jesus/. Läst 26 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]