Fahrenheit 9/11

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fahrenheit 9/11
Genre Dokumentär/Videoessä
Regissör Michael Moore
Producent Michael Moore
Jim Czarnecki
Kathleen Glynn
Manus Michael Moore
Originalmusik Jeff Gibbs
Bob Golden
Distribution Lions Gate Films
Premiär 2004
Speltid 122 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Fahrenheit 9/11 är en amerikansk dokumentärfilm från 2004, skriven och regisserad av filmskaparen och den politiska aktivisten Michael Moore. Moore ger i filmen sin bild på vad som hände med USA efter 11 september-attackerna år 2001.

Titeln anspelar på Ray Bradburys science fiction-roman Fahrenheit 451 (och François Truffauts film med samma namn) och 11 september-attackerna.

Filmen belönades med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 2004.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Fahrenheit 9/11 är en kritisk granskning av Bush-administrationen och dess politik. Moore undersöker bl.a. hur Bush kom till makten och dennes agerande efter 11 september. Han framför bl.a. kopplingar mellan Bush och Saudiarabiens finansfamiljer – där ibland släkten Bin Ladin.

Filmen är inledningsvis komisk, med en presentation om hur Bush roar sig på sin fritid och ämbetstid, men snabbt går över till en mer allvarlig ton där man bl.a. får möta föräldrar till soldater som stupat i Irakkriget.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

När Fahrenheit 9/11 släpptes i USA reagerade två journalister på de många osanningar som fanns i filmen. Den person som först undersökte sanningshalten i Moores påståenden, och avslöjade många faktafel [1], var den välrenommerade journalisten Christopher Hitchens.

Den andra som avslöjade faktabristerna och osanningarna i Fahrenheit 9/11 var Dave Kopel, journalist och forskningsledare vid Independence Institute. Kopel har hela sitt liv stött det demokratiska partiet, även om han i valet år 2000 röstade på Ralph Nader som befinner sig till vänster om demokraterna. Liksom Hitchens, vände sig Kopel mot de manipulativa och osanna delarna av Moores film. Kopel granskade "Fahrenheit 9/11" med vetenskaplig metodik. Den enda slutsats han kunde dra var att filmen nästan enbart baserade sig på osanningar och förvanskningar av verkligheten och visade detta med utförliga resonemang och faktakällor [2].

Moore har också attackerats av författaren till Fahrenheit 451, Ray Bradbury, som anser att Moore plagierat hans titel utan att fråga om lov. I en intervju med Dagens Nyheter [3] säger Bradbury bl.a:

"- Michael Moore är en korkad skitstövel, det är vad jag tycker om saken. Han stal min titel och bytte ut siffrorna utan att någonsin fråga mig om lov."

Bradbury tillade att han försökt få diskutera saken med Moore, men att regissören undvikit honom. Dock finns det naturligtvis inget juridiskt krav på fråga om lov för att använda titlar som är snarlika andra titlar när man skapar egna verk.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Kritiska länkar[redigera | redigera wikitext]

navbox