Windows on the World

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Windows on the World på den 107:e våningen i det norra tornet (1 WTC) fotograferat från utsidan den 10 december 1979.

Windows on the World på våningarna 106 och 107 i World Trade Centers norra torn, eller torn nummer ett, på Nedre Manhattan, New York, USA, var en av New Yorks mest kända restauranger. Restaurangen var New Yorks högst belägna och välbesökt av turister och för olika arrangemang som bröllop och liknande. Den var även frukost- och lunchrestaurang för de som jobbade i World Trade Center.

På grund av det attraktiva läget med utsikt över stora delar av New York var prislappen ganska hög och det var ett ganska hårt krav på hur man skulle vara klädd och bete sig när man skulle äta där, hade man för enkel klädsel fick man till exempel oftast en sittplats i baren i södra delarna av våning 107. Det fanns en till restaurang med lite lägre priser och två barer på våning 107.

Windows on the World öppnades sommaren 1976 och stängdes den 26 februari 1993, efter Bombningen av World Trade Center. Den återöppnades 1996 och var i drift fram till terrorattackerna den 11 september 2001 då tvillingtornen kollapsade.

Många av de som hoppade från det norra tornet var personal och gäster från bland annat Windows on the World som hade frukostservering och en hel del gäster när American Airlines Flight 11 rammade den norra delen av det norra tornet mellan våningarna 93 och 99 klockan 08.46 (EDT).

Samtliga trappor och hissar ovanför kraschzonen blev oanvändbara efter attacken, vilket gjorde att alla som befann sig på bland annat Windows on the World blev fångar i byggnaden, samtliga avled senare antingen då de hoppade från den brinnande skyskrapan, av rökförgiftning, eller när det norra tornet kollapsade klockan 10.28 (EDT).

The Falling Man - en dokumentär som handlar om en fallande man från det norra tornet som bland annat fanns på vissa tidningars framsidor dagen efter attackerna har blivit identifierad som en person som jobbade på Windows on the World.[1]

Det fanns även en lunchrestaurang i samma regi som Windows on the World på våning 44 i det norra tornet vid namn Sky Dive.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ imdb.com - 9/11 The Falling Man (2006)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]